Discovery STS-119 
Uppskjutning: Klockan 00:43.44 den 16 mars 2009.
Dockning: Klockan 22:13 den 18 mars 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 20:53 den 25 mars 2009.
Landning: Klockan 20:13.40  den 28 mars.

Längd: 12  dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 125.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen

Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna
.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-119 | ISS 15A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-03-17 | 22:25

Efter måndagens uppskjutning och efterföljande iordningställande av rymdfärjan tillbringade besättningen den första hela dagen i rymden (flygdag 2) med att bland annat inspektera rymdfärjans värmeskyddspaneler. En första analys av bilderna bekräftar det som filmerna av uppskjutningen redan visat, att inga allvarliga skador finns på RCC-panelerna eller någon annan panel. En del småskador finns men inga av dessa bedöms som allvarliga. NASA kommer dock som brukligt invänta ISS-besättningens fotografier från "flippen" som rymdfärjan gör strax innan dockningen samt en eventuell extra inspektion av visa områden under flygdag 5. I dagsläget ser det dock ut som att Discovery kommer kunna godkännas för landning utan större problem.

Förutom inspektionen tillbringade besättningen den andra flygdagen med att förberedda inför tisdagens dockning samt kontrollera de verktyg och den utrustning som kommer användas under uppdragets tre rymdpromenader. Den första rymdpromenaden är planerad till klockan 18:13, svensk tid, på torsdag och är planerad att pågå i sex och en halv timme. Läs mer om rymdpromenaderna >>>

Under måndagen skickade besättningen även ner en inspelad video från bland annat flygdag 1. Videon finns att ladda ner på webbsidan Space Multimedia.

Den tredje flygdagen, som inledes klockan 14:39 svensk tid på tisdagen, ägnas i stort sett till aktiviteter som hade med dagens rendezvous och dockning med rymdstationen att göra. Förberedelserna inför dessa två händelser började ungefär två timmar efter att besättningen vaknat. Bland annat genomfördes ett flertal tändningar av Discoverys styrraketer för att anpassa rymdfärjans bana och hastighet med ISS. Dagen har även innehållit arbete med att förberedda nyttolast som ska föras över till ISS.

Strax innan Discovery skulle utföra "flippen" tappade markkontrollen kontakten med ISS. Efter några minuter kunde dock kommunikationen med rymdstationen återupptas. Det hela ledde dock till en försening av dockningen på ungefär sju minuter

Discovery fotograferad på ungefär 180 meters avstånd under pågående "flipp".
Discovery fotograferad på ungefär 180 meters avstånd under pågående "flipp",
Foto: NASA TV.

Discovery använder sina styrraketer för att justera inflygningsbanan strax innan dockning.
Discovery använder sina styrraketer för att justera inflygningsbanan strax innan dockning.
Foto: NASA TV.

Ungefär en timme innan dockningen, då avståndet mellan Discovery och ISS var ungefär 180 meter, genomförde Discovery den obligatoriska "360-gradersflippen". Manövern görs för att ISS-besättningen ska kunna ta högupplösta bilder av rymdfärjans undersida, vingkanter och huvudmotorskydd. Totalt tog "flippen" ungefär nio minuter att genomföra. Totalt tar ISS-besättningen ungefär 300 bilder under ett par minuter. ISS-besättningens bedömning är att Discovery ser "ren" ut. Space Multimedia har en video på "flippen".

Bilderna skickas sedan ner till jorden där specialutbildad personal granskar alla bilder för att se om det finns några allvarliga skador på rymdfärjan. Informationen läggs sedan till den information som sedan tidigare är känd utifrån filmer och bilder av uppskjutningen samt från måndagens inspektion av vingkanterna. Utifrån allt detta fattas sedan beslut om det finns områden som behöver extra inspektion eller om rymdfärjan kan godkännas för landning.

Dockningen med ISS skedde klockan 22:19.53, svensk tid. Lucköppnandet och välkomstceremonin är planerad till strax innan klockan tolv, svensk tid, på tisdagskvällen. Innan dess kommer läcktester utföras för att se att inga läckor finns mellan farkosterna. Bland det första som kommer göras efter välkomstceremonin och säkerhetsgenomgången är att byta plats på Sandra Magnus och Koichi Wakatas flygstolar. Detta för att de båda astronauterna ska kunna byta besättning. Rymdstationen kommer även att vrida sig 180 grader efter dockningen för att på detta sätt fungera som en "sköld" mot rymdskräp för Discovery. Visst överföringsarbete kommer även ske innan det är dags för astronauterna att gå och lägga sig klockan 05:43, svensk tid.

Vid tidpunkten för dockningen befann sig ISS och Discovery strax över och utanför södra Australien.

Dockningen

Några timmar efter att Discovery lyfte i måndags passerade ett 30 centimeter stort rymdskräp nära förbi ISS. Objektet tros vara från satelliten Kosmos 1275 och ett tag diskuterades om rymdstationen skulle behöva göra en undanmanöver. Ingen undanmanöver behövdes dock göras och ISS och Discovery kunde docka som planerat.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.