Discovery STS-119 
Uppskjutning: Klockan 00:43.44 den 16 mars 2009.
Dockning: Klockan 22:13 den 18 mars 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 20:53 den 25 mars 2009.
Landning: Klockan 20:13.40  den 28 mars.

Längd: 12  dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 125.
Pad: 39A.
 
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen

Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna
.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-119 | ISS 15A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-03-16 | Uppdaterad 01:30!

Discovery lyfter!
Discovery lyfter.
Foto: NASA.

Strax efter att solen gått ner över Kennedy Space Center och Florida lystes himlen upp igen. Denna gång var det dock inte solen som tittade fram utan Discovery som lyfte. Uppskjutningen skedde klockan 00:43.44, svensk tid, natten till måndagen. Hittills tyder alla rapporter på att uppskjutningen genomfördes planenligt. Både startraketerna och den externa bränsletanken separerade vid rätt tid och Discovery och hennes besättning kunde ta sig upp till omloppsbana problemfritt.

Vädret under uppskjutningen var så bra som det kunde och faktumet att solen just gått ner gav speciella ljusförhållanden. Uppskjutningen räknas dock inte som en nattuppskjutning då den skedde inom 15 minuter efter solnedgången.

Under de kommande timmarna kommer besättningen göra om rymdfärjan från en startfarkost till en rymdfartkost. Bland annat kommer flygstolarna stuvas undan, alla flygsystem kontrolleras samt datorer och dess nätverk aktiveras. Under den andra flygdagen, som börjar klockan 15:13, svensk tid, på måndag kommer den obligatoriska inspektionen av rymdfärjans värmeskydd utföras.

Dockningen med ISS är planerad till klockan 22:13, svensk tid, på tisdag. Rymdpromenaderna kommer ske på torsdag, lördag och nästa måndag. Läs mer om rymdpromenaderna >>>

Dagens uppskjutning var den hundrade sedan omdesignen av startraketerna efter Challengerhaveriet. 

Angående fladdermusen klassade NASA den som ett oväntat/oönskat skräpföremål och efter uppskjutningen klassas den som ett oväntat/oönskat skräpföremål... någonstans.

Video av uppskjutningen

Video hos Space multimedia >>>

Discovery lyfter.  Discovery lyfter. 
Discovery lyfter.  Discovery lyfter.
Foto: NASA TV 
 

2009-03-16 | Uppdaterad 00:44!

Discovery har lyft! Under nästan en molnfri himmel och efter en nedräkning som genomförts planenligt lyfte Discovery klockan 00:43.44, svensk tid, på måndagen. Resan till den första temporära omloppsbanan kommer ta ungefär åtta minuter och det är även då den externa bränsletanken kommer separera. Två minuter efter start kommer startraketerna separera. Hittills ser allt bra ut.

Mer information och artikel inom kort. Presskonferens på NASA TV en timme efter uppskjutningen.

2009-03-16 | Uppdaterad 00:35!

Nio minuter till start! Uppskjutningstiden har blivit justerad något och är nu 00:43.44, svensk tid. Det finns i dagsläget inga kända problem eller fel som kan hindra en uppskjutning. Fladdermusen sitter dock kvar på den externa bränsletanken, troligen välkyld vid denna tidpunkt, men den utgör ingen fara för säkerheten. Vädret på Kennedy Space Center och de transatlantiska landningsplatser fortsätter vara bra.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.