Discovery STS-119 
Uppskjutning: Klockan 00:43.44 den 16 mars 2009.
Dockning: Klockan 22:13 den 18 mars 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 20:53 den 25 mars 2009.
Landning: Klockan 20:13.40  den 28 mars.

Längd: 12  dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 125.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen

Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna
.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-119 | ISS 15A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-03-15 | Uppdaterad 23:05!

Discovery står redo under en klarblå himmel.
Discovery står redo under en klarblå himmel.
Foto: NASA TV.

Luckan till Discovery är nu stängd och kabinen kommer trycksättas för att uppnå rätt lufttryck inför uppskjutningen. Luckstängningen skedde klockan elva, svensk tid. Vid luckstängningen kontrollerades luckan och inneslutningen noggrant för att garantera att inga läckor förekom. Nästa steg är att städa upp det sista i "ombordstigningsrummet" och sedan lämna startområdet. Från denna tidpunkt kommer besättningen vara ensamma i närheten av rymdfärjan och dess explosiva last.

Det finns i skrivande stund inga kända tekniska fel som kan hindra en uppskjutning. Vädret är perfekt och himlen över Kennedy Space Center är klarblå.

2009-03-15 | Uppdaterad 22:30!

Senaste väderprognosen pekar på 100 procent för att vädret möjliggör en uppskjutning.

2009-03-15 | Uppdaterad 22:15!

Ombord
Ombord på Discovery.
Foto: NASA TV.

Hela besättningen är nu ombord på Discovery och supportpersonalen håller som bäst på att spänna fast de sista astronauterna. Astronauterna kommer nu tillbringa tiden fram till uppskjutning fastspända och liggande på rygg. Inte den bekvämaste ställningen precis men belöningen är nog värt det. I skrivande stund pågår kommunikationstesterna mellan markkontrollen och besättningen.

I skrivande stund finns det inget känt som kan hindra en uppskjutning. Vindarna över Kennedy Space Center ligger dock något nära den övre vindgränsen för en uppskjutning. Strax innan klockan tio blåste det 18 knots vilket är en 1 knots under gränsen.

Nästa stora milstolpe är stängningen av luckan till Discovery.

 

2009-03-15 | Uppdaterad 21:15!

En av astronauterna.
En av astronauterna.
Foto: NASA TV.

Förberedelsearbetet och nedräkningen inför nattens uppskjutning fortlöper planenligt. Det enda icke planenliga som är värt att rapportera är att personal fann en fladdermus på "baksidan" av den externa bränsletanken. Fladdermusen utgör inget hot under uppskjutningen men det är tveksamt om fladdermusen själv kommer uppskatta uppskjutningen. Personal har även varit tvungna att manuellt vrida på en ventil ingående i bränslesystemet då denna inte kunde hålla korrekt tryck. Detta ska dock inte heller påverka uppskjutningen.

När det gäller besättningen anlände de till startplattan strax efter klockan nio, svensk tid, och håller som bäst på att stiga ombord på rymdfärjan.

2009-03-15 | Uppdaterad 18:45!

Tankningen av den externa bränsletanken avslutades strax efter klockan sex, svensk tid, på söndagseftermiddagen. I skrivande stund finns det inga tecken på att en läcka skulle förekomma. Vid halv sju, svensk tid, anlände det inspektionsteam som bland annat ska kontrollera att ingen farlig is har bildas på den externa bränsletanken. Teamet inspekterar även startplattan och området omkring för att upptäcka eventuella farliga föremål.

Nedräkningen har nu gått in i ett tre timmar långt planerat uppehåll och kommer återupptas klockan 20:48, svensk tid.

2009-03-15 | Uppdaterad 17:30!

Kopplingen mellan tanken och marksidan.
Kopplingen mellan tanken och marksidan
,
Foto: NASA TV.

Tankningsprocessen har nu kommit förbi den punkt där problem uppstod i onsdags och inget utöver det vanliga har inrapporteras. Hittills ser allt bra ut.

2009-03-15 | Uppdaterad 16:00!

Neddkylningen av bränsleledningarna och påbörjningen av tankningsprocessen har genomförts planenligt. Hittills finns inga tecken på att något skulle vara fel men det är först när tankningen är avslutad som det går och se om samma fel med det flytande vätet uppstår igen. Efter att tankningsprocessen är avslutad vid sextiden kommer supportpersonalen ge sig ut till startplattan och genomföra de sista förberedelserna innan besättningen anländer några timmar senare.

Bränslesensorerna är "våta" i båda tankarna vilket innebär att bränslenivån är över fem procent.

2009-03-15 | Uppdaterad 10:20!

Nedräkningen inför Discoverys planerade uppskjutning i natt återupptogs som planerat strax efter klockan åtta, svensk tid, på söndagsmorgonen. Det är ännu oklart om förberedelsearbetet har kommit ikapp eller om det fortfarande ligger några timmar efter tidsplanen. Om arbetet ligger allt för långt efter vid eftermiddagens möte strax innan klockan tre kan beslutet om att ställa in nattens uppskjutningsförsök tas.

Strax innan klockan två, svensk tid, natten till söndagen kördes den serviceställning (Rotating Service Structure (RSS)) som omger Discovery undan. Manövern genomfördes planenligt och Discovery står nu "fri".

Vädermässigt kvarstår tidigare prognos med en 20 procentig risk att vädret hindrar en uppskjutning på måndag, 30 procent för tisdag och 60 procent för onsdag. Anledningen till det försämrade vädret på onsdag är en kallfront med regn och blåst som kommer in över Floridaområdet.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.