Discovery STS-119 
Uppskjutning: Klockan 00:43.44 den 16 mars 2009.
Dockning: Klockan 22:13 den 18 mars 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 20:53 den 25 mars 2009.
Landning: Klockan 20:13.40  den 28 mars.

Längd: 12  dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 125.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen

Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna
.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-119 | ISS 15A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-02-26

På tisdagen beslutades att alla flödesventiler ombord på Discovery ska bytas ut mot nya som flugit färre gånger. Avlägsnandet av de gamla flödesventilerna påbörjades samma dag och alla utom en kommer skickas tillbaka till tillverkaren. Den som kommer behållas på Kennedy Space Center kommer finnas som reserv ifall en av de nya ventilerna skulle behövas bytas ut. När installationen av de nya ventilerna kommer ske är inte bestämt men planen är att dessa ska levereras till Kennedy Space Center i början av mars.

För att undvika liknande problem i framtiden samtidigt som en total omdesign inte blir nödvändig i det korta perspektivet kommer en förstärkning utföras av den 90-graders böj som det riskerar att gå hål på ifall en metallbit från locket på en flödesventil lossnar och kommer lös i rörsystemet. Böjningen i sig är en standardmetall böj som har tillverkas genom borrning från två olika håll i ett tjockare metallstycke. Förstärkningen kommer bestå av en tjockare gummiring som sluter om det aktuella området. Gummiringen behöver vara tillräckligt stark för att klara att stå emot en träff av en metallbit samtidigt som den måste vara tillräckligt elastisk för att sluta tätt. Från att från början ha mött en hel del motstånd har idén med en gummiring fått allt fler anhängare som en tillfällig lösning i väntan på en omdesign av antingen flödesventilerna eller 90-graders böjen.

När det gäller uppskjutningen är fredagen den 13 mars satt som tidigaste uppskjutningsdatum. Uppskjutningstiden blir i sådana fall klockan 02:54, svensk tid. På grund av ett Soyuzuppdrag till ISS mellan den 26 mars och 7 april är det aktuella uppskjutningsfönstret bara några dagar långt. Om Discovery inte kan lyfta under det aktuella uppskjutningsfönstret kan uppskjutningen inte ske förrän efter den 7 april. NASA samtalar dock med sin ryska kollegor om att om nödvändigt flytta fram uppskjutningen av Soyuz TMA-14. En försening till april kan även bli aktuellt om ytterligare arbetade med att bland annat polera bort sprickor på ventilerna behövs.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.