Discovery STS-119 
Uppskjutning: Klockan 00:43.44 den 16 mars 2009.
Dockning: Klockan 22:19.53 den 18 mars 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 20:53 den 25 mars 2009.
Landning: Klockan 20:13.40 den 28 mars.

Längd: 12  dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 125.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen

Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna
.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-119 | ISS 15A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-01-21

Befälhavare Lee Archambault förberedds här inför ombordstigningen
Befälhavare Lee Archambault förberedds här inför ombordstigningen.
Foto: NASA.

På onsdagseftermiddagen avslutade Discoverys besättning den tre dagar långa slutövningen (Terminal Countdown Demonstration Test, TCDT). Den sista dagen ägnades, som brukligt, åt den stora uppskjutningssimuleringen. Förutom besättningen deltog även markpersonal i övningen. Övningen började klockan 14:00, svensk tid, med att besättningen kom fram till startplattan och påbörjade ombordstigningen. Under övningen gick besättningen och markpersonalen igenom dem sista timmarna av nedräkningen och vid femtiden, svensk tid, på onsdagseftermiddagen avslutades övningen planenligt med att besättningen utrymde rymdfärjan.

Under tisdagen övade besättningen bland annat på att köra den bepansrade transporttanken som finns ifall besättningen efter en utrymning av rymdfärjan skulle behöva lämna området snabbt. Besättningen har även haft en möjlighet att titta och i visa fall känna på den nyttolast som ska med upp till ISS. Den enskild största nyttolasten är solpanelssegment S6 och då S6 redan är monterad i Discoverys lastutrymme fick besättningen nöja sig med att titta på den. Det har även funnits möjlighet för besättningen att fråga tekniker och annan personal om detaljer som kan vara viktiga inför uppdraget.

Besättningen ute på övning.
Besättningen ute på övning.
Foto: NASA.

Nu när slutövningen är avklarad kommer den sju personer starka besättningen flyga hem till Houston, Texas, för fortsatta övningar inför uppskjutningen den 12 februari. Om allt går som planerat kommer besättningen återvända till Kennedy Space Center ungefär fyra till fem dagar innan den planerade uppskjutningen. Den officiella nedräkningen är planerad att starta den 9 februari klockan 15:54, svensk tid. Om uppskjutningen inte kan ske den 12 februari finns det en uppskjutningsmöjlighet dagligen fram till den 26 februari. För varje dag som uppskjutningen senareläggs tidigareläggs uppskjutningen med 20 - 25 minuter.

Medan besättningen är inne på slutförberedelserna inför uppdraget har ansvariga inom ISS- och rymdfärjeprogrammet beslutat att skicka med en större mängd reservdelar till ISS. Anledningen är att det står klart att orsaken till att urinrengöringssystemet inte fungerar som planerat är att en eller flera hårdvarudelar har gått sönder. Det finns även en risk att hårdvarudelar till vattenrengöringssystemet, som sitter ihop med urinrengöringssystemet, kommer sluta fungera inom kort. Detta gör att Discovery kommer ha med sig en mängd reservdelar både för nuvarande problem och eventuella kommande problem. I det stora hela är dock planen fortfarande att utöka ISS-besättningen till sex personer i maj.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.