Uppdrag: Hubble Space Telescope Servicing 3B
Färja: Columbia
Pad: 39A
Start: 13:22 CET, Mar.1, 2002
Window : 62 minuter
Greppar HST: Mar. 3, 2002
EVAs: 5 st
Släpper HST: Mar. 9, 2002
Landning: 10:32 CET Mar. 12, 2002
Längnd: 10 dagar, 22 timmar, 12 minuter
- Mer läsning -
STS-109 startsida. Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
| STS startsida
Columbia STS-109
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2002-04-07

Hubble är åter i drift

Landning
Columbia STS-19 var den 19:e nattlandningen av totalt 108 uppdrag.
Foto: NASA TV/Spaceflight Now.

Klockan 10:32 CET den 12 mars 2002 landade Columbia säkert på Kennedy efter ett 19 dagar och 22 timmar långt uppdrag med att uppgradera Hubble. Trots att kylsystemet ombord inte fungerare perfekt fick landningen utan några som helst problem. Landningen började med att man tände Columbias motorer i 4 minuter och 4 sekunder en timma innan landningen för att gradvis sänka banan.

Med besättningen på marken kan man inget annat än att benämna uppdraget som en succé efter att man utfört 5 rymdpromenader på totalt 35 timmar och 56 minuter, vilket är nytt rekord.

2002-03-09

Idag klockan 11:03 CET släppte Columbia Hubble efter att ha utfört en uppdatering av det 12 år gamla teleskopet. Under de 7 dagar man har varit vid Hubble har man utfört totalt fem rymdpromenader på lika många dagar. Under dessa rymdpromenader har man bland annat byt ut Hubbles solpaneler, des batterier, "hjärta" och installerad nya instrument. Än så länge ser allt bra ut och Columbia är nu på väg hem. Nu kommer det att dröja till december 2004 innan Hubble får besök igen. För då är det åter dags för en uppgradering och service av det då 14 år gamla teleskopet. Man räknar med att Hubble ska fungera minst till 2010.

Landningen kommer att ske på tisdag klockan 10:36 CET. Men innan man kan landa kommer man att få utföra flera korta "bränningar" för att komma i rätt vinkel för en perfekt landning på Kennedy.

2002-03-08

Rymdpromenad
Rick Linnehan (vänster) och John Grunsfeld under EVA 5.
Foto: space.com/NASA TV.

Klockan 09:46 CET startare den femte och sista rymdpromenaden för den här gången. Under de sju timmar och 20 minuter man var ute fixade John Grunsfeld och Richard Linnehan kylsystemet på en infraröd kamera som legat i komma sen januari 1999 då dess kylsystem gick sönder. Om reparationen lyckades, vilket man kommer att veta om några veckor, kommer Hubble att kunna använda sin infraröda kamera för att se längre bort än man kunnat innan.

Om man summerar de 5 rymdpromenader man genomfört kommer man fram till att astronauterna har sett till att Hubble kan se längre bort än förut och ta bättre bilder. Man har även förlängt Hubbles livslängd.

Nästa stora händelse sker klockan 11:03 CET i morgon lördag då man ska släppa taget om Hubble och återföra det till sina bana på 600 kilometer ovanför jorden. Som jämförelse kan man ta ISS som ligger på cirka 400 kilometer.

Landningen är beräknad till tisdag den 12 mars klockan 10:36 CET.

2001-03-07

Den näst sista av dem fem rymdpromenaderna tog just slut. På grund av problemen med John Grunsfelds rymddräkt igår bestämde NASA att dagens och morgondagens rymdpromenader ska börja 2 timmar senare. Detta gjorde att dagens promenad började 10:00 CET och slutade klockan 17:30 CET.

Under de 7 timmar och 30 minuter James Newman och Michael Massimino var ute byte man ut Faint Object Camera till den nya Advanced Camera for Surveys. Detta gör att man kommer att kunna ta mycket bättre bilder. Man gjorde även lite städjobb efter gårdagens rymdpromenad.

2001-03-06

HST
John Grunsfeld arbetar på HST.
Foto: NASA.

I skrivande stund pågår fortfarande den tredje rymdpromenaden och hittills ser allt bra ut. Men på grund av att det läckte vatten från kylsystemet i John Grunsfelds rymddräkt blev hela rymdpromenaden försenad två timmar. Förseningen berodde på att Grunsfeld var tvungen att byta dräkt medan resten av beättningen fick samla upp vattet som läckte ut. När man väl kom igång stod man inför en av NASA's svåraste promenader. Anledningen till detta var att man skulle stänga av HST helt och byta ut teleskopets strömkälla. Detta gjorde att Hubble var strömlöst i ungefär 4 timmar och 30 minuter. Under dessa timmar tog Grunsfeld bort den gamla Power Control Unit (PCU) och installera den nya. För att klara detta var Grunsfeld tvungen att koppla loss 36 kablar och sen koppla in alla kablar igen på den nya PCU. Hubble är inte byggd för en sådan här manöver så risken fanns att man aldrig skulle gå igång teleskopet igen.

Runt klockan 15:00 fick man dem första tecken på att allt stod bra till med Hubble. Testningen pågår i skrivande stund och snart vet man om allt fungerar som det ska, men som sagt ser allt bra ut. Grunsfeld har även installerad sex batterier på Hubble.

Rymdpromenaden började klockan 09:28 CET och beräknas vara klar inom kort. Även Rick Linnehan har hjälpt till under dagens rymdpromenad.

I morgon är det dags för den näst sista rymdpromenaden för den här gången. Den här gången är det James Newman och Michael Massimino tur att vistas utanför Columbia. Rymdpromenaden är beräknad att börja klockan 07:27 och hålla på i 6 timmar och 30 minuter. Under den här tiden ska man bland annat installerad en ny kamera och plocka bort en gammal.

2002-03-05

EVA 2
Mike Massimino (uppe) och James Newman under EVA 2.
Foto: NASA.

Måndagens rymdpromenad gick bra och i morse var det dags för den andra. den här gången var det James Newman och Michael Massimino tur att vistas utanför Columbia. Massimino, som genomförde sin första rymdpromenad, och hans kolegga Newman började klockan 07:40 CET i morse. Under de 7 timmar och 16 man höll på byte man ut den andra av de båda solpanelerna. Detta betyder att HST har helt nya solpaneler som är häften så stora (endast 7,5 meter) och 1/3 så tunga som dem gamla. Man får även ut 20 procent mer watt från dem.

På onsdag morgon klockan 06:27 kommer John Grunsfeld och Richard Linnehan utföra den tredje av fem rymdpromenader den här veckan. Under de 7 timmar man kommer att hålla på ska man byta ut själva hjärtat i HST - strömkällan. För att kunna göra detta är man tvungen att stänga av teleskopet helt. Detta medför en risk för man vet inte om man kan få igång det igen sen. Mot slutet av rymdpromenaden kommer Linnehan att inspektera handtagen på HST som man använder för att ta sig runt. Han kommer även att byta ut/sätta dit nya om det behövs.

2002-03-04

EVA
John Grunsfeld (uppe till höger) och Rick Linnehan.
Foto: NASA

I skrivande stund har John Grunsfeld och Rick Linnehan utfört alla sina arbetsuppgifter under den första av fem rymdpromenader denna vecka. Under promenaden, som började klockan 07:37 CET, installerat en av två nya "solar array" - solpaneler. Man har även plockat bort den gamla och lagt den i Columbias lastrum för vidare färd tillbaka till jorden. Nu återstår bara testningen för att se att den fungerar som den ska. Under morgondagens rymdpromenad kommer James Newman och Michael Massimino att installera den andra av dessa två. Man kommer även att installera Reaction Wheel Assembly-1.

I söndags klockan 10:31 CET tog man tag i HST med hjälp av Columbis robotarm. Man förde sen ner teleskopet i färjans lastrum för att underlätta arbete under den kommande veckan.

2002-03-02

StartEnligt NASA kommer Columbias uppdrag att fortsätta trots att man har problem med kylningen ombord. Det var igår fredag som man upptäckte att kylningen som gör att färjan inte blir överhettat inte fungerare normalt. Men det var ingen omedelbar risk för besättningen eller färjan.

Imorgon söndag är det dags för Columbia att ta tag i HST och på måndag ska den första av fen rymdpromenader börja. Sen följer det en rymdpromenad varje dag tills man gjort alla.

Efter starten började arbetet med att starta alla datorer ombord, stuva undan rymddräkter och förberedda för söndagens aktivitet.

2001-03-01

StartDen 1 mars klockan 13_22 lyfte Discovery från Pad 39A på Kennedy Space Center. Starten gick perfekt och besättningen är nu påväg till HST. Man beräknar att ta tag i HST på söndag klockan 23:14 svensk tid.

2002-01-09

Igår eftermiddag svensk tid kom Columbia äntligen fram till pad 39A. Resan, som började den 24 januari, ska i vanliga fall bara ta 6 timmar. Men efter att man råkade ut för ett fel på transportbilen blev Columbia stånde i dörröppningen till WAB. Från början trodde man att färden skulle kuna återupptas på fredagen men efter att fler problem uppstod blev Columbia stånde över helgen.

Men på 16 års dan av Challenger olyckan kom man äntligen fram.Nu väntar vi bara på starten den 28 februari. Under det 10 dagar långa uppdraget kommer man att utföra hela fem rymdpromenader på fem dagar. Detta är i stort sätt max antal rymdpromenader man kan utföra utan att utsätta besättningen och rymdfärjan för stora risker.

2002-01-24

Utrullning
Columbia kom 30,3 meter innan transportbilen gick sönder.
Foto: NASA

30,3 meter, längre kom inte Columbia på sin färd till Pad 39A innan transportbilen (crawler-transporter) gick sönder och Columbia blev stående i dörröppningen. Transportbilen, som byggdes på 1960-talet, är en av två likadana som byggdes för att köra den över 100 meter höga Saturn V raketen till startplattan.

Varför transportbilen gick sönder vet man inte riktigt men man tror att det kan vara styrsystemet som har gått sönder. Om man lyckas laga felet beräknar man att färden ska kunna fortsätta senare idag. Annars kommer man att köra fram den andra transportbilen och lyfta över Columbia och fortsätta den 5,6 kilometer långa färden. Detta kommer i så fall att ske på fredag. Enligt NASA kommer incidenten inte att påverka uppskjutningen som är beräknad att ske den 28 februari.

Transportbilarna har sen Apolloprogrammet åkt över 5 400 kilometer vilket är betydligt mer än 160 kilometer som dem byggdes för. Resan till startplattan brukar ta 6 timmar. Själva transportbilen är 40 meter lång och 34,5 meter bredd och drivs av två st dieselmotorer på vardera 2 750 hästkrafter.

2001-01-17

I dagarna kommer arbetarna på Kennedy att flytta Columbia till Vehicle Assembly Building (WBA) där man bland annat kommer att sätta på bränsletanken (External Tank). man kommer även att utföra de sista testerna och förberedelserna innan man flyttar Columbia till Pad 39A.

Columbia är det fjärde serviceuppdraget till Hubble sen teleskopet sköts upp. Under uppdraget, som börjar tidigaste den 28 februari, kommer man att utföra 5 (!) rymdpromenader för att få allt i ordning. Bland annat kommer man att byta ut solpanelerna till en mer effektiv typ. Man kommer även att installera en ny kamera. Även systemet som hjälper Hubble att ställa in sig på ett objekt kommer att få sig en genomgång.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.