www.astrowebb.com
 
NASA/ESA| Hubble åter i drift
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2002-06-07

Man har nu släppt dem första bilderna tagna med den infraröda kameran, Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer (NICMOS).

Se bilderna >>> (OBS! Visa bilder kan ta lång tid att ladda ner).

2002-05-01

NASA har släppt dem första bilderna som är tagna av Advanced Camera for Surveys (ACS). Bilderna är de bästa som man någonsin har tagit med Hubble. Detta bevisar att man än en gång har lyckas med att förlänga det 11 år gamla teleskopets livslängd.

Nu har man även lyckas att kyla ner den infraröda kameran (NICMOS) till sin räta arbetstemperatur. Vilket betyder att man kommer att kunna ta bilder med den inom kort.

2002-04-07

Hubble har återgått till sina vetenskapliga uppdrag efter uppgraderingen i mars av astronauterna ombord på Columbia STS-109. Alla instrument utan den infraröda kameran (NICMOS) fungerar perfekt. I och med detta kommer man att kunna ta bättre och skrapare bilder. Man kommer även att kunna se längre bort och längre tillbaka i tiden än tidigare.

Det enda som är en liten besvikelse är att det nya kylsystemet för NICMOS inte kyler ner kameran så snabbt som man hade förväntat sig. Detta gör att det kommer att dröja flera veckor innan man kan börja använda kameran som varit nere sen 1999 på grund av ett icke fungerande kylsystem. Arbetstemperaturen för NICMOS ligger på 80 Kelvin.


Hubble är åter i drift.
Foto: NASA.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.