www.astrowebb.com
Sputnik
- Uppdragsdata -
Uppdrag: Sputnik 2 (Спутник-2)
Uppskjutning: 03:30 den 3 november 1957.
Passagerare: Laika.
Bärraket: R-7/SS-6 (rysk).
Uppdragslängd: 162 dagar.
- Mer läsning -

Sputnik startsida.
Sputnik 1.
Sputnik 2.
Sputnik 3.
Sputnik 4.
Sputnik 5.
Ryska sonder/satelliter.

 
Sovjetunionen| Sputnik 2
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2007-10-03

Laika - den första hunden i rymden.
Laika - den första hunden i rymden.

Mindre än en månad efter framgången med Sputnik 1, den 3 november 1957, lyfte den andra människogjorda satelliten. Sputnik 2 vägde betydligt mer än sin föregångare och vägde in på 508,3 kilo. diametern var två meter och längden fyra meter. Till skillnad mot Sputnik 1 hade Sputnik 2 ett flertal instrument ombord, varav av ett två spektrumetrar som mätte sol- och bakgrundsstrålningen. Det riktigt unika med Sputnik 2 var dock passageraren Laika. För att hålla temperaturen på behagliga 15 grader Celsius ombord fanns det ett enkelt klimatsystem ombord.

Laika blev utvald på ett hundhem för herrelösa hundar i Moskva. Enligt officiella papper vägde Laika sex kilo och åldern antogs till tre år. Tillsammans med hundarna Albina och Mushka tränades Laika för att åka upp i rymden. Innan Sputnik 2 hade ryssarna skickat upp flera farkoster med hundar som nått nästan upp till rymden, detta för att prova ut livsuppehållande system. Laika var dock den första jordvarelsen att befinna sig i rymden.

För att skydda Laika under uppskjutningen hade kapseln klätts med madrassliknande material på insidan. Ombord fanns även mat, i geléform, vatten och syre för tio dagar. Det fanns även en låda för att ta hand om restprodukterna. Det fanns inget system för att landa Sputnik 2 så redan från början var det klart att Laika skulle dö ombord.

Tre dagar innan uppskjutningen placerades Laika i kapseln för att anpassa sig inför det historiska uppdraget. För att hålla koll fanns ett flertal sensorer kopplande till Laikas kropp. Dessa sensorer håll uppsikt under olika organ och skickade sedan informationen till markkontrollen. Uppskjutningen skedde klockan 03:30, svensk tid, den 3 november 1957 med hjälp av en R-7/SS-6 ICBM, vilket var en snarlik bärraket som hade används för Sputnik 1. Även denna gång genomfördes uppskjutningen utan problem och Sputnik 2 nådde en bana på 212 kilometer gånger 1 600 kilometer. Ett varv runt jorden tog 103,7 minuter.

Sputnik låg kvar i omloppsbana i 162 dagar till den 14 april 1958 då den brann upp i atmosfären. Laika klarade sig dock officiellt bara i två dagar innan hon dog av värmeslag, då temperaturen ombord hade stigit till 40 grader Celsius på grund av att klimatanläggningen inte fungerade som den skulle. Enligt ryska källor, som träde fram i oktober 2002, ska Laika ha avlidit redan efter några timmar på grund av värmeslag och stress.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.