www.astrowebb.com
| Marssonder
 Phobos-Grunt
- Uppdragsdata -
Uppdrag: Phobos-Grunt.
Uppskjutning: Klockan 21:16 den 8 november 2011.
Raket: Zenit-2 med ett översteg av typ Fregat.
Framkomst Mars: Tio månader efter uppskjutning.
Mål: Mars måne Phobos.
Landningsmark: 5°S till 5°N, 230° till 235°W.
Uppskjutningsfönster: 5 - 25 november 2011.
Uppdragslängd på Phobos: Tre år.
Mars| Phobos-Grunt
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information
 


20
12-02-07

Uppskjutningen.
Uppskjutningen
Foto: RSA TV.

Efter förra årets misslyckade uppskjutning av den ryska rymdsonden Phobos-Grunt och efter det faktum att rymdsonden brann upp i atmosfären i mitten av januari har nu den officiella haverirapporten kommit. Enligt denna berodde haveriet på ett programmeringsfel som i sin tur innebär att två fungerande kanaler på en kritisk dator startades om samtidigt. Omstarten ska ha skett strax efter uppskjutning och fått rymdsonden att gå in i säkerhetsläge ("safe mode").

Som den del av detta säkerhetsläge ändrades rymdsondens bana automatiskt och solpanelerna vändes mot solen. Säkerhetsläget omöjliggjorde även de planerade motortändningarna som var nödvändiga för att Phobos-Grunt skulle lämnat omloppsbanan runt jorden.

I haverirapporten framkommer det även enligt uppgift att Phobos-Grunt ändrade sin bana ett tiotal gånger. Med största sannolikhet var det mindre stabiliseringsraketer som utförde dessa manövrar.

2012-01-15

Efter att ha cirklat runt jorden sedan början av november förra året var det på söndagen dags för den ryska rymdsonden Phobos-Grunt att möta sitt öde. Inträdet i atmosfären skedde klockan 18:59, svensk tid, på söndagskvällen och enligt Roscomos föll vrakdelar strax utanför Brasiliens kust Den exakta platsen anges till 49,3 grader väst longitud och 18,2 grader syd latitud.

Uppskattningsvis nådde ungefär tjugo till trettio delar av rymdsonden jordytan med en uppskattad totalvikt av 90 kilo. Det giftiga bränslet ombord, totalt 8,5 ton dimethyl, ska ha brunnit upp på en höjd av 100 kilometer.

2012-01-12

På onsdagen presenterade Roscomos den senaste officiella rapporten angående när Phobos-Grunt beräknas gå in i jordatmosfären. I rapporten framkom även att rymdsondens omloppsbana har en högsta höjd på 204,2 kilometer och en lägsta höjd på 170,6 kilometer med en vinkel till ekvatorn på 51,46 grader. Omloppstiden är 88,06 minuter.

Tidpunkten för återinträdet anges till mellan den 14 och 16 januari med en centralpunkt klockan 14:18, svensk tid, den 15 januari. Eventuella delar av rymdsonden som klarar återinträdet kommer slå ner mellan 51,4 grader nord och 51,4 grader syd.

2012-01-05

Slutet börjar närma sig för den ryska rymdsonden Phobos-Grunt och dess passagerarsond Yinghuo-1. Rymdsondens omloppsbana per den 4 januari var 224 kilometer x 184 kilometer med en vinkel till ekvatorplanet på 51,41 grader. Med andra ord tappar Phobos-Grunt stadigt höjd och de senaste beräkningarna pekar på att återinträdet i atmosfären kommer ske om drygt en vecka, söndagen den 15 januari.

Då återinträdet kommer ske okontrollerat går det inte att i dagsläget förutsäga exakt var resterna av Phobos-Grunt kommer slå ner. Ett grundtips i sådana här fall är dock vattnet, som täcker omkring 70 procent av jordytan, och då främst Stilla Havet. Visa uppgifter pekar dock på att nedslaget kommer ske i Asien men pålitligheten på den beräkningen får anses som låg.

Roscosmos har tidigare gått ut med uppgifter om att organisationen räknar med att ett 30-tal större delar av rymdsonden kommer klara återinträdet och slå ner på jordytan. Till detta skall sedan även eventuella giftiga bränslerester adderas. Risken att någon ska bli träffad av nedfallande delar får dock ses som osannolik.

Äldre nyheter >>>

Uppdragsinformation

Rymdsondens olika delar. Klicka på bilden för större bild.
Bild: RSA.

Den ryska rymdsonden Phobos-Grunt kommer att genomföra det första landningsuppdraget på Mars måne Phobos. Planen är att rymdsonden ska landa på månen, samla in prover och sedan skicka tillbaka dessa till jorden. Om uppdraget blir framgångsrikt kommer det vara första gången sedan Luna 25 (1976) som prover från en måne föras tillbaka till jorden. Returkapseln beräknas återvända till jorden under år 2014. Totalt räknar Rysslands rymdmyndighet med att föra tillbaka 85 - 160 gram av grus- och stenprover från Phobos. Även efter att returkapseln har lyft från Phobos yta kommer den del av rymdsonden som är kvar på yta första sina undersökningar. Den planerade landningszonen ligger på 5°S till 5°N, 230° till 235°W.

Förutom att samla in prover från Phobos kommer rymdsonden även att undersöka mars atmosfär från omloppsbana och bland annat samla in uppgifter om strålning, plasma och sandstormar på planetens yta.

Följande vetenskapliga mål finns för uppdraget:
- Samla in prover från Phobos och återföra dessa till jorden.
- Undersöka Phobos på plats.
- Studera Mars atmosfär och dess förändringar.
- Studera sandstormar.
- Studera strålning och plasmafenomen.
- Studera asteroidnedslags betydelse på stenplaneter.
- Söka efter bevis på liv eller att liv förekommit.

Instrumenten ombord är enligt följande:
- TV-system för guidening och navigation.
- Gammastrålningsspektrometer.
- Neutron pektrometer.
- Alpha X-spktrumeter.
- Seismograf.
- Långvågradar.
- Synlig- och närainfrarödspektrometer.
- Jonspektrometer.
- Optisk solsensor.
- Stofträknare

Tillsammans med Phobos-Grunt kommer Kinas rymdsond Yinghuo-1 följa med till Mars.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com