www.astrowebb.com
 
Endast två aktiva rymdfärjor kvar - startplatta 39B demonterad
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-05-15

Discovery
Discovery.
Foto: NASA

Att rymdfärjeprogrammet går mot sitt slut märks på flera olika sätt. Det är bland annat många saker som så här mot slutet görs för sista gången och saker som skrotas. En stor milstolpe skedde den 10 maj då Discovery formellt gick från att vara en rymdfärja med aktiv flygstatus till att vara en föredetting. I praktiken innebär statusändringen ingen större skillnad men rent formellt har Nasa nu bara två aktiva rymdfärjor med flygstatus - Atlantis och Endeavour.

När det gäller Discovery har hon tillbringat tiden sedan hennes sista landning i sin hangar på Kennedy Space Center och förutom det vanliga arbetet efter ett uppdrag har ett omfattande arbete med att göra Discovery redo inför flygningen till Washington D.C. Bland annat ska alla bränslesystem tömmas, inklusive ledningar, huvudmotorer plockas bort och allt som kan vara farligt tas hand om. Samtidigt som detta arbete pågår går tekniker igenom hela rymdfärjan noggrant för att kontrollera hur olika delar ombord har klarat sig under åren. Allt för att samla in data och få kunskap inför byggandet av framtida rymdfarkoster.

Inte mycket kvar av startplatta 39B.
Inte mycket kvar av startplatta 39B.
Foto: NASA

En annan mer synlig detalj över att rymdfärjeprogrammet närmar sig slutet är demonteringen av startplatta 39B eller rättare sagt servicetornet och tornet på startplattan. Demonteringen har pågått en längre tid och nu återstår bara stålrester av det som förut var en viktig del av rymdfärjeprogrammet och innan dess Apolloprogrammet. Den sista uppskjutningen från startplatta 39B skedde i december 2009 med Discovery STS-128.

Vad som kommer hända med startplatta 39B är i dagsläget oklart då den inte längre behövs i och med nedläggningen av Constellationprogrammet förra året. Åskledarmasterna, som byggdes för Constellationprogrammet kommer dock stå kvar runt startplattan i väntan på vad som komma skall.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.