www.astrowebb.com
 
NASA lämnar rapport om alternativ för STS-förlängning
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-05-04

Enligt uppgifter från Nasaspaceflight lämnade NASA i fredags in den rapport som myndigheten fick i uppgift förra året att i ordningsställa angående en förlängning av rymdfärjeprogrammet. Rapporten är beställd av USAs kongress och handlar om vad som kan göras för att minska gapet mellan rymdfärjeprogrammet och Constellationprogrammet med inriktning på en förlängning av rymdfärjeprogrammet. I rapporten framställs två alternativ, alternativ 1 är en förlängning till 2012 och alternativ 2 en förlängning till 2015, men sättet rapporten är skriven på ger en bild av att NASA är negativ inställd till en förlängning. Detta syns bland annat på att rapporten fokuserar på de ökande kostnaderna, den negativa inverkan på Constellationprogrammet samt den ökande risken för ett haveri. En förlängning enligt alternativ 1 ger dock ingen eller en väldigt liten ökad risk för ett haveri.

Oavsett alternativ ligger gällande uppskjutningsmanifest fast fram till och med STS-128 och för logistikuppdragen STS-131 och STS-132.

Sammanfattning av alternativen

Alternativ 1
Atlantis, förgrunden, och Endeavour samtidigt i startområde 39.
Atlantis, förgrunden, och Endeavour står redo ute på startområde 39 inför sina respektive uppdrag. Klicka här för större bild.
Foto: NASA.

I den första alternativet förlängs rymdfärjeprogrammet med tre flygningar och till år 2012. Alla tre flygningar kommer ske till ISS och ha med sig förnödenheter och material. För flygningarna skulle Atlantis och en Endeavour användas och anledningen till detta är att Discovery når sin gräns efter STS-134 där hon måste in på en större genomgång. Dessa genomgångar tar ungefär ett år och med en förlängning till endast 2012 hinner hon inte flyga igen.

Förutom att detta alternativ ger nytta för ISS-programmet ger det även en mjukare övergång till Constellationprogrammet och möjlighet för personal att lära sig Constellationprogrammets arbetssätt och detaljer samtidigt som de har sina erfarenheter från rymdfärjeprogrammet i färskt minne. Alternativ 1 ger även minsta möjliga påverkan på Constellationprogrammet gällande överlämnade av byggnader och utrustning. En viktig detalj är dock att de drygt 37 miljarder kronor under tre år som behövs är nya pengar och inte tas från Constellationprogrammet. För om pengarna tas från Constellation kommer gapet mellan programmen inte minska utan endast skjutas på framtiden.

En annan fördel med alternativ 1 är att färdiga delar till nödvändiga externa bränsletankar kan användas. Dock måste nya delar till startraketerna tillverkas.

Alternativ 2
Det andra alternativet ger en förlängning av rymdfärjeprogrammet till 2015 till en beräknad kostnad av 111 miljarder kronor. Totalt handlar det om 13 flygningar efter år 2010 och ett snitt på tre år fram till och med 2015. Tre av dessa flygningar sker dock efter att Orion 2, den första bemannade Orionflygningen, är planerad och enligt rapporten kommer dessa tre flygningar endast ske om Orion 2 blir försenad. totalt inbegriper alternativ 2 23 flygningar från och med STS-125 och framåt.

Förutom att ge en unik möjlighet för ISS-programmet ger alternativ 2 större problem för Constellationprogrammet än alternativ 1. Bland annat handlar det om att båda programmen behöver tillgång till samma underhålls- och monteringsbyggnader, samma personal och samma pengar. För om alternativ 2 ska bli av måste en del av pengarna tas från Constellationprogrammet och andra av NASAs rymdprogram. En förlängning av rymdfärjeprogrammet till 2015 skulle även innebära att Constellation måste ändras och att man i ett första steg endast kan fokusera på att bygga en farkost, Orion, och annan hårdvara som kan ta människor sig till låg omloppsbana. Nästa steg att bygga farkoster och bärraketer som kan ta människan tillbaka till månen skulle skjutas på framtiden. En fördel är dock att ISS-programmet, om det förlängs till 2020, kommer dra nytta av rymdfärjans lastkapacitet när det gäller både upp- och nermassa ända fram till år 2015.

Även om de praktiska problemen med alternativ 2 kan lösas räknar NASA med att det behövs mellan 18 till 24 månader mellan programmen för att omskola personal.

NASA börjar säga upp rymdfärjepersonal
Artistbild över Orionkapseln.
Artistbild över Orionkapseln.
Bild: NASA.

Rapporten lämnas över till USAs kongress samtidigt som NASA meddelat att totalt 900 personer kommer sägas upp från rymdfärjeprogrammet fram till och med september i år. De första 160 stycken får gå reda denna vecka. Främst handlar det om personal som arbetar med hårdvaruutveckling och hårvaruunderhåll. Uppsägningarna är de första inom NASA för att anpassa myndigheten till den situation som kommer råda efter att rymdfärjeprogrammet har lagts ner. Saker och ting kan dock ändras ifall någon av alternativen i ovan nämnda rapport godkänns av USAs kongress och senat samt USAs president.

Utredning om Constellationprogrammet
Förutom ovanstående har NASA beslutat att utföra en snabbutredning på sextio dagar gällande Constellationprogrammet. Utredningskommittén påbörjade officiellt sitt arbete den 1 maj. Meningen med utredningen är att gå igenom Constellationprogrammet och se om tidplan och budget följs och om den väg NASA valt är den rätta. Bland annat har det framkommit uppgifter om att det skulle vara billigare och bättre att vidareutveckla bärraketerna Atlas och/eller Delta än att fortsätta arbetet med Aresraketen. Det finns även kritik mot Orionkapseln och utvecklingsarbetet med denna.

När det gäller Orionkapseln har NASA beslutat att dra ner besättningen från sex personer till fyra personer när det gäller ISS-versionen. Detta för att spara vikt och tid. Om även bärraketen ska ändras eller bytas ut kommer det beslutas om efter att utredningskommittén har kommit med sin slutrapport i sommar.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.