www.astrowebb.com
| Rymdfart

NASAs räddningsplan för Discovery

-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2005-05-07

Disovery
Discovery strax efter framkomsten till startplatta 39B på Kennedy Space Center.
Foto: NASA.

Utåt hoppas NASA, och alla andra som är inblandade, att nattens smidiga utrullning av Discovery bara ska vara början på ett lika smidigt uppdrag. Samtidigt förbereder man sig på det värsta - att besättningen blir strandsatt ombord på ISS.

Vid en eventuell nödsituation, då man inte skulle kunna återvända till jorden med Discovery, kommer besättningen att använda ISS som nödhamn. När det gäller förnödenheter som mat och vatten kan ISS klara av nio personer mycket länge. Speciellt med tanke på att Discovery kommer ha med sig extra mat och vatten. Det som är kritiskt är syret. Man räknar med att ha tillräckligt med syre för 45 dagar. Problemet dock är att syretillförseln på ISS till och från är opålitlig, vilket kan leda till syrebrist.

För att kunna undsätta en eventuell strandsatt besättning ombord på ISS måste Atlantis kunna lyfta inom 35 dagar efter att Discovery har lyft. Med andra ord är man beroende av två rymdfärjor är i stortsätt flygklara när Discovery STS-114 lyfter.

Vid ett eventuellt räddningsuppdrag har man fyra personer i träning, av dessa är det sannolikt att endast två kommer åka upp. Om Discovery har skadas så allvarligt att man inte kan reparera skadan och således inte återvända träder räddningsplanen i verket.

Atlantis STS-121 blir Atlantis STS-300 och kommer att lyfta inom 35 dagar. För att lyckas med detta måste man frångå ett antal säkerhetsföreskrifter. Besättningen, 2 -4 man, kommer att göra sig beredda att lyfta. För att beredda plats för Atlantis kommer man att utdocka Discovery och låta rymdfärjan gå in i atmosfären någonstans över vatten. Nästa steg är att Atlantis dockar och den strandsatta besättningen ombord på ISS plus den 2 - 4 man starka besättningen på Atlantis, totalt upp emot 11 personer, kommer att återvända tillbaka till jorden. Atlantis STS-300 kommer att markera slutet på en över 20 - årig epok inom bemannad rymdfart. Även inför Atlantis STS-121s uppdrag har man samma räddningsplan.

Förhoppningsvis kommer man aldrig att behöva använda denna räddningsplan.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.