www.astrowebb.com
Lunar Reconnaissance Orbiter 
Uppdrag: Lunar Reconnaissance Orbiter/Lunar CRater Observation and Sensing Satellite.
Uppskjutning: Klockan 23:32 den 18 juni 2009.
Uppskjutningsplats: Startplatta 41.
Uppdragslängd: Minst ett år (LRO). fyra månader (LCROSS).
Bärraket: Atlas V.
Omloppsbana: 30 -216 kilometer.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Info. om instrumenten.
LCROSS.
- Länkar -
Amerikanska rymdsonder
 
Månen| Lunar Reconnaissance Orbiter
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-06-15

Efter att NASA hade vägt fördelar och nackdelar emot varandra beslutades att låta Endeavour STS-127 få uppskjutningsfönstret den 17 juni. För Lunnar Reconnaissance Orbiter (LRO) och Lunar CRater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) innebär det att uppskjutningen flyttas fram till tidigaste den 18 juni. NASAs regler gör dock att det måste gå 24 till 28 timmar mellan två uppskjutningar. I praktiken innebär det att LRO/LCROSS endast kommer lyfta den 18 juni ifall Endeavour inte lyfter den 17 juni och nedräkningen avbryts senast omkring klockan 07:00, svensk tid på onsdag. Eventuellt kan reglerna tänjas något så att LRO/LCROSS kan lyfta på torsdag även om Endeavour lyfter på onsdag.

Uppskjutningsfönsterna som finns tillgängliga den 18 juni är klockan 23:12, 23:22 och 23:32, alla tider är svensk tid. En försening på drygt ett dygn till den 20 juni ger följande möjliga uppskjutningstider 00:41, 00:51 och 01:01, alla tider är svensk tid. En försening på drygt två dygn till den 21 juni ger följande möjliga uppskjutningstider 02:08, 02:18 och 02:28, alla tider är svensk tid. För varje enskild dag siktar NASA på att lyfta vid den första tidpunkten. Om det inte går att lyfta någon av dessa dagar öppnar nästa uppskjutningsfönster om två veckor.

Om uppskjutningen sker den 18 juni kommer LCROSS genomföra sin kontrollerade kraschlandning på månen den 9 oktober. Varje försening på en dag försenar kraschlandningen med lika mycket.

Panorama
Vridbar bild av LRO/LCROSS när dessa befinner sig i renrummet >>>

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.