www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2011-02-24

ATV-2 dockad med ISS.
ATV-2 dockad med ISS.
Foto: NASA TV.
Klockan 16:59, svensk tid, på torsdagseftermiddagen dockade ATV-2 med Zvezdamodulen på ISS. Dockningen skedde ungefär en kvart försenad efter problem med bildöverföringen från kamerorna som skulle visa dockningen. Förutom förseningen skedde dockningen planenligt. Nio minuter efter dockningen hade alla hakar som håller fast modulen hakat fast och ATVn var ordentligt dockad med rymdstationen.

Den lyckade dockningen innebar inte bara att värdefull nyttolast nu kan flyttas över till ISS utan även att det sista hindret inför uppskjutningen av Discovery STS-133 var undanröjt. Discovery är planerad att docka med ISS på lördagseftermiddagen.

Luckan till ATV-2 kommer öppnas senare under torsdagen efter sedvanliga läcktester. Ombord finns bland annat 1760 kilo torr nyttolast, 860 kilo bränsle och 100 kilo syre.

Dockningen

2011-02-20

På mindre än en vecka kommer besättningen ombord på ISS få besök av Discovery och hennes besättning. Förutom förberedelsearbete inför detta är det även i övrigt fullt upp på rymdstationen. Förutom onsdagens lyckade rymdpromenad omlokaliserades HTV-2 under fredagen. Anledningen till omlokaliseringen var för att lämna tillräckligt säkerhetsutrymme inför Discoverys planerade dockning nästa vecka. Omlokaliseringen skedde från en dockningsport på Harmonymodulen till en annan dockningsport på samma modul.

Vid klockan 16:12, svensk tid, på söndagen utdockade Progress 39 planenligt från Zvezdamodulen. Utdockningen skedde för att lämna plats åt ATV-2 som är planerad att docka med rymdstationen klockan 16:45, svensk tid, den 24 februari. Progress 39 kommer planenligt brinna upp i atmosfären över Stilla Havet.

I veckan har även nya besättningsmedlemmar till framtida långtidsbesättningar utsetts. Personerna som det gäller kommer leva ombord på ISS under år 2013 och 2014.

2011-02-16

Dmitri Kondratyev
Dmitri Kondratyev.
Foto: NASA TV.
På onsdagseftermiddagen var det dags för Oleg Skripochka och Dmitri Kondratyev att ge sig ut på årets andra rymdpromenad. Rymdpromenaden började klockan 14:30, svensk tid, då luckan mot det fria på Pirsmodulen öppnades.

Uppgifterna som genomfördes under den nästan fem timmar långa rymdpromenaden var montering av två stycken experiment på utsidan av Zvezdamodulen, intagandet av två stycken instrument från Zaryamodulen samt ivägskickandet av ett fotstöd. När det gäller experimenten som monterades var det dels Molniya-Gamma, som ska mäta blixt- och åsknedslag på jorden, samt Radiometria, som ska samla i seismiska data för att hjälpa forskare att bättre förutspå och förstå jordbävningar. Experimenten som plockades in var två Komplastpaneler som innehöll materialprover.

Utplacering av minisatelliten Kedr hade strukits från programmet redan innan rymdpromenaden då batterierna ombord inte skulle hållit till den 12 april om satelliten hade placeras ut idag. Anledningen till att Kedr måste fungera den 12 april är att satelliten ska användas under 50-årsdagen av Jurig Gagarins första flygning. Satelliten kommer istället vara ombord på ISS den 12 april.

ATV-2 lyfter.
ATV-2 lyfter.
Foto: ESA TV.
Rymdpromenaden avslutades dryga timmen tidigare än planerat klockan 18:21, svensk tid. Några timmar senare var det dags för ESAs transportkapsel ATV-2, Johannes Kepler, att lyfta. Uppskjutningen skedde planenligt med en Arianeraket från Europas rymdbas i Kourou, Franska Guinea, klockan 22:50, svensk tid, på onsdagskvällen.

Efter start steg Arianeraketen snabbt och redan efter två minuter hade raketen nått 40 kilometers höjd. Trettio sekunder senare hade startraketerna gjort sitt jobb och separerade från resten av raketen. Tre minuter och 35 sekunder efter start hade raketen nått ungefär 109 kilometers höjd och noskornet, som skyddar nyttolasten under färden genom atmosfären, separerade. ATV-2 var från och med denna tidpunkt oskyddad.

Vid nio minuter efter start och på en höjd av 138 kilometer separerade det första raketsteget. Vid denna tidpunkt rapporterade befälhavre Scott Kelly att han kunde se spåret efter Arianeraketen från rymdstationen. 17 minuter och 20 sekunder efter start och på en höjd av 148 avslutade det sista raketsteget sin första motortändning. ATV-2 låg sedan i en temporär  parkeringsbana och klockan 23:50, svensk tid, tändes det sista raketsteget ben sista gång i 30 sekunder. Fem minuter senare separerade ATV-2 på 260 kilometers höjd.

Dockningen med ISS är planerad till klockan 16:45, svensk tid, den 24 februari. ATV-2 är den tyngsta nyttolast som ESA skickat upp.

Förutom rymdpromenad och uppskjutning har luckan till Progress 39 stängs denna vecka inför den planerade utdockningen den 20 februari.

Video - Uppskjutningen

2011-02-15

Efter en händelselös nedräkning avbröts nedräkningen inför uppskjutningen av ESAs fraktkapsel ATV-2, Johannes Kepler, när fyra minuter och en sekund återstod till planerad start. Då det aktuella uppskjutningsfönstret var obefintligt (antingen lyfter man på utsatt tid eller inte alls) gjorde stoppet i nedräkningen att uppskjutningen ställdes in. Anledningen till den avbrutna nedräkningen ska vara en teknisk felindikering. 

Ett nytt uppskjutningsförsök kommer göras imorgon vid klockan 22:50, svensk tid, ifall vädret och det tekniska tillåter. I och med att uppskjutningen har försenas en dag har även dockningen med Zvezdamodulen försenas till eftermiddagen den 24 februari. Då dockningen måste ske innan Discovery kan lyfta har även uppskjutningen av STS-133 försenas med ett dygn till den 25 februari. Totalt har ATV-2 till och med den 18 februari på sig att lyfta innan beslut om att vänta till efter STS-133 eller att lyfta efter den 18 februari och lägga sig parkeringsbana till STS-133s uppdrag är slut måste tas.

Ombord på ISS har besättningen haft fullt upp med att förberedda inför onsdagens rymdpromenad. Rymdpromenaden, som är den tjugoåttonde ryska från ISS är planerad att börja klockan 14:15, svensk tid, och hålla på i sex timmar. Under rymdpromenaden kommer Skripochka och Kondratyev bland annat installera en radioantenn, placera ut en nanosatellit, installera två experiment på utsidan samt plocka in två experimentpaneler.

2011-02-09

Artistbild av en ATV som närmar sig ISS.
Artistbild av en ATV som närmar sig ISS.
Bild: ESA
Sedan HTV-2 anlände i januari har besättningen ombord haft fullt upp med att lasta av den nyttolast som kapseln hade med sig upp. För att klara av att lasta av den externa nyttolasten har både Dextre, Candarm2 och Japans robotarm används. Internt har flera olika vetenskapliga rack, förnödenheter och annan nyttolast lastas av utan problem.

Besättningen kommer dock inte få någon vila efter sitt hårda arbete för redan på tisdag är det dags för ESAs fraktkapsel ATV-2, Johannes Kepler, att lyfta, dockningen med ISS är planerad till den 23 februari.

Uppskjutningen är planerad att ske klockan 23:08, svensk tid, den 15 februari från Europas rymdbas i Kourou, Franska Guinea. För att få upp ATV-2 i omloppsbana kommer en raket av typ Ariane 5ES att användas.

Ombord på ATV-2 finns över sju ton nyttolast varav 4,5 ton utgörs av bränsle till rymdstationen. Bränslet kommer användas för att dels höja rymdstationens omloppsbana och dels för att göra eventuella manövrar för att förhindra kollisioner med rymdskrot. Annan nyttolast är bland annat vatten, förnödenheter och reservdelar. Innan ATV-2 utdockar från ISS den 4 juni kommer Johannes Kepler fyllas med sopor som kommer brinna upp tillsammans med kapseln i atmosfären över Stilla Havet. Återinträdet i atmosfären är planerad till dagen efter utdockningen.

Både NASA TV och ESA TV kommer sända uppskjutningen och dockningen.

Den höga takten av inkommande fraktkapslar har gett rymdstationens planeringsgrupp ett angenämt problem - vad ska allt få plats? Detta då det av naturliga orsaker finns begränsat med utrymme ombord men genom att använda vartenda tillgängligt förvaringsutrymme ombord ska allt få plats.

Rysk kosmonaut på väg ut på rymdpromenad.
Rysk kosmonaut på väg ut på rymdpromenad.
Foto: NASA
Dagen efter den planerade uppskjutningen av ATV-2 är det dags för Oleg Skripochka och Dmitri Kondratyev att ge sig iväg på sin sista planerade rymdpromenad under deras vistelse ombord. Rymdpromenaden, som är den tjugoåttonde ryska från ISS är planerad att börja klockan 14:15, svensk tid, onsdagen den 16 februari.

Under den sex timmar långa rymdpromenaden kommer Skripochka och Kondratyev bland annat installera en radioantenn, placera ut en nanosatellit, installera två experiment på utsidan samt plocka in två experimentpaneler. Experimentet som skall installeras går under namnet Molniya-Gamma experiment och mäter gammablixtar och optiskt strålning under visa speciella omständigheter. Panelerna som kommer plockas in ingår i Komplastexperimentet.

På onsdagen kom information om att Water Processor Assembly (WPA) ombord på ISS hade slutat fungera. Troligen handlar det om en pump i WPAn som lagt av och någon form av reparation behöver utföras innan man kan gå igång maskinen igen.

På torsdagskvällen kommer Progress 39 användas för att höja rymdstationens omloppsbana med 0,9 kilometer. Motortändningen som behövs för detta kommer inledas klockan 22:37, svensk tid, och pågå i 263 sekunder. Rymdstationens omloppsbana efter höjningen planeras till 352,3 kilometer.

Tidigare ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.