www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2011
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2011-01-30

Tidigt på söndagen var det dags för veckans andra ISS-dockning. Denna gång var det den ryska fraktkapseln Progress 41 som dockade med Pirsmodulen. Dockningen skedde när rymdstationen befann sig över Atlanten vid klockan 03:39, svensk tid, den 30 januari. Både inflygningen och dockningen skedde utan problem efter brukliga läcktester var luckorna mellan kapseln och ISS redo att öppnas.

Progress 41 kommer vara dockad med ISS tills den 26 april då utdockningen kommer ske. Som schemat ser ut idag kommer detta innebära att kapseln kommer utdocka medan Endeavour STS-134 är dockad med ISS. Detta skulle i sådana fall vara första gången som en utdockning av en annan farkost från ISS sker samtidigt som en rymdfärja är på besök.

Dagens progressdockning var den första av sex stycken planerade detta år.

Dockningen

2011-01-28

Uppskjutningen
Uppskjutningen.
Foto: Energia

Mindre än 11 timmar efter att HTV-2 hade dockat med ISS lyfte nästa obemannade fraktkapsel. Denna gång var det en rysk progresskapsel (Progress 41) som lyfte från Baikonur Cosmodrome i Kazakhstan. Uppskjutningen skedde klockan 02:31, svensk tid, på fredagen. Efter den nio minuter långa planenliga stigningen till den första preliminära omloppsbanan kunde den två dygn långa jakten på rymdstationen inleddas. Dockningen med rymdstationen är planerad till klockan 03:39, svensk tid, på söndag.

Ombord på Progress 41 finns över två och ett halvt ton förnödenheter varav 870 kilo är bränsle till den ryska delen av stationen och 1,4 ton är förnödenheter, reservdelar och dylikt. Kapseln har även med sig syre och vatten som kommer levereras till rymdstationen. En mer ovanlig nyttolast ombord är ARISSat-1 som är en amatörradiosatellit. ARISSat-1 kommer användas för radioamatörskommunikation, skicka stillbilder av jorden och för att skicka förinspelade medelanden på 15 språk.

Uppskjutningen

2011-01-27

Dockad
Dockad.
Foto: NASA TV.

Efter en fem dagar lång flygning anlände HTV-2 (Kounotori) till rymdstationen på torsdagen. Flygningen skedde planenligt och väl framme var det dags för robotarmen Candarm2 att greppa tag i kapseln för att sedan docka den med modulen Harmony. När HTV-2 hade lagt sig bara några tiotal meter från ISS började rymdstationens ena robotarm sträcka sig ut för att greppa tag i den japanska kapseln.

Candarm2 greppade tag i HTV-2 klockan 12:41, svensk tid, på torsdagseftermiddagen. Efter att alla system hade bekräftat att robotarmen hade greppat kapseln ordentligt fick besättningen några timmar ledigt innan nästa fas i dockningsprocessen inleddes. Detta fas var då HTV-2, med hjälp av Candarm2, skulle dockas med den ena dockningsporten på Harmony.

Processen att flytta HTV-2 till dockningsporten var en långsam process och för blotta ögat gick det knappt att se om kapseln låg stilla i rymden eller rörde på sig. Till slut var dock kapseln framme vid dockningsporten och klockan 15:51, svensk tid, bekräftades och slutfördes dockningen. Efter dockningen vidtog arbetet att mekaniskt låsa HTV-2 vid rymdstationen med hjälp av bultar som sitter på kapseln. Detta arbetet skedde tidigare än beräknat och snart satt HTV-2 ordentligt fast vid Harmony. HTV-2 kommer lämna ISS om ungefär två månader för att sedan brinna up i atmosfären.

I och med den lyckade dockningen är det fritt fram för Progress 41 att lyfta klockan 02:31, svensk tid, natten till fredag.

HTV-2 anländer till ISS

2011-01-26

Progresskapsel i rymden.
Progresskapsel i rymden.
Foto: NASA.

Efter lördagens lyckade uppskjutning av HTV-2 fortsätter en hektisk period för ISS-programmet. Nu närmast handlar det om en progressuppskjutning tidigt på fredagen, svensk tid. Uppskjutningen av Progress 41 sker från Baikonur Cosmodrome, Kazakhstan, och planerad uppskjutningstid är klockan 02:31, svensk tid, den 28 januari. Dockningen med ISS, som kommer sändas live på NASA TV, är satt till klockan 03:40, svensk tid, söndagen den 30 januari.

Innan progressuppskjutningen är det dock dags för japanernas HTV-kapsel att att anlända till rymdstationen. Då HTV-kapseln inte har något aktivt dockningssystem kommer dockningen ske med hjälp av Candarm2. Dockningsfasen inledds med att Candarm2 greppar tag i HTV-2 klockan 12:44, svensk tid, den 27 januari. Candarm2 kommer sedan långsamt förflytta kapseln och strax efter klockan 15:00, svensk tid, kommer dockningen med Harmony att ske.

Efter dockningen och sedvanliga läcktester kommer portarna mellan farkosterna att öppnas. HTV-2 är planerad att utdocka den 28 mars. Innan dess kommer HTV-2 dock omlokaliseras till en annan port på Harmony mellan den 18 februari och 7 mars. Anledningen till detta är att ge mer spelrum under Discovery STS-133s uppdrag.

Den 15 februari klockan 23:10, svensk tid, kommer ESAs kapsel ATV-2 "Johannes Kepler" att lyfta från Kourou i Franska Guinea. Dockningen med Zvezdamodulen är planerad till den 23 februari klockan 17:06, svensk tid. Fyra dagar innan kommer en progresskapsel att utdocka från samma port.

I februari kommer även Oleg Skripochla och Dmitry Kondratyev hinna med en rysk rymdpromenad som för närvarande är planerad till den 16 februari.

I måndags klockan 01:40, svensk tid, utdockade Progress 40 från ISS för att några timmar senare brinna upp i atmosfären över Stilla Havet.

2011-01-22

HTV-2 lyfter från Yoshinobu Launch Complex, Tanegashima, Japan.
HTV-2 lyfter från Yoshinobu Launch Complex, Tanegashima, Japan.
Foto: NASA TV.

Efter fredagens lyckade rymdpromenad var det tidigt på lördagsmorgonen, svensk tid, dags för den obemannade japanska fraktfarkosten HTV-2 att lyfta. Nedräkningen inför årets första ISS-relaterade uppskjutning fortlöpte utan större problem och klockan 06:37, svensk tid, lyfte den raket av typ H-2B som hade HTV-2 ombord.

Redan innan den första minuten hade gått efter start bröt raketen igenom ljudvallen och dryga minuten senare hade raketens sidoaketer gjort sitt och separerade. Efter ytterligare några minuter bekräftare JAXA att noskornet som skyddar kapseln under den första delen av stigningen hade delas och separeras som planerat. 

Sju minuter efter start hade det första raketsteget gjort sitt och separerade från det andra raketsteget. Stigningen till omloppsbana fortsatte nu med hjälp av det andra raketsteget. Fjorton minuter och 15 sekunder efter start hade det andra raketsteget gjort sitt och stängde ner sin motor. Ungefär 50 sekunder senare separerade HTV-2 från det andra raketsteget och kapseln är nu ensam på sin resa mot rymdstationen.

Greppningen av HTV-2 med hjälp av Candarm2 är planerad till klockan 12:44, svensk tid, den 27 januari med dockning några timmar senare.

Ombord på HTV-2 finns nära fyra ton nyttolast och kapseln själv väger sexton ton.

Uppskjutningen

2011-01-21

Oleg Skripochka
Oleg Skripochka.
Foto: NASA.

Uder fredagen genomförde Dmitry Kondratyev och Oleg Skripochka årets första rymdpromenad. Rymdpromenaden var den tjugosjunde ryska från ISS och den första av tio planerade under året. Kondratyev och Skripochka använde ryska rymddräkter under promenaden men hade lånat hjälmset med kamera och strålkastare från amerikanarnas rymddräkter. Detta gjorde att tittare över hela värden kunde följa rymdpromenaden på nära håll.

Rymdpromenaden började officiellt klockan 15:29, svensk tid, på fredagen då Kondratyev och Skripochka lämnade Pirsmodulen. Under den drygt fem timmar långa rymdpromenaden genomfördes alla planerade uppgifter utan större problem. Uppgifterna bestod i att installera en parabol för högkastighetsnedsändningar till jorden, hämta in utvändiga experiment samt installera en utvändig tevekamera på Rassvet. Alla uppgifter genomfördes utan problem.

Klockan 06:37, svensk tid, den 22 januari är det dags för HTV-2 (Kounotori 2) att lyfta.

2011-01-19

I slutet av veckan bjuds det på många timmar direktsänd teveunderhållning med ISS-anknytning. Det börjar redan på fredagseftermiddagen med årets första rymdpromenad. Rymdpromenaden är rysk och kommer utföras av besättningsmedlemmarna Dmitry Kondratyev och Oleg Skripochka. Planerad starttid 15:20, svensk tid, och Nasa TV börjar sända tjugo minuter innan.

Rymdpromenaden kommer utgå från luftslussen på Pirsmodulen och kommer helt ske på den ryska delen av rymdstationen. Planerade aktiviteter är att installera en experimentell radiosändarsystem, hämta in utvändiga experiment samt installera en utvändig tevekamera på Rassvet. Tevekameran kommer användas vid framtida dockningar.

Under rymdpromenaden kommer Kondratyev ha rymddräkten med röda streck och Skripochka kommer ha rymddräkten med blåa streck. För Skripochka kommer fredagens rymdpromenad vara hans andra medan Kondratyev kommer genomföra sin första.

Veckans andra tevehändelse inträffar förhoppningsvis på lördag då den obemannade kapseln HTV-2 (Kounotori 2) är planerad att lyfta. Från början var det tänk att uppskjutningen skulle skett på torsdagen men då väderprognosen utlovade tjocka molnbankar, som i sin tur ökade risken för åska, över uppskjutningsområdet flyttades uppskjutningen framåt. Om uppskjutningen sker på lördag kommer den ske från startplatta 2 på Yoshinobu Launch Complex, Tanegashima, Japan, klockan 06:37, svensk tid. Bärraket är en japansk H-2B.

Greppningen av HTV-2 med hjälp av Candarm2 är planerad till klockan 12:44, svensk tid, den 27 januari med dockning några timmar senare.

2011-01-13

Det amerikanska företaget Space Adventures och Rysslands rymdmyndighet Roscosmos har kommit överens om att återuppta turistflygningarna till ISS. Att återuppta flygningarna görs möjligt genom att företaget RSC Energia, som tillverkar Soyuzkapslarna, kommer öka produktionstakten från fyra kapslar per år till fem stycken. Detta gör att plats frigörs och totalt kommer upp till tre platser per år säljas till turister. Priset för en tur-och-retur resa har tidigare legat på 35 miljoner amerikanska dollar och priset denna gång kommer med största sannolikhet att bli något mer. I priset ingår en tiodagars tur, inklusive alla bekvämligheter, till ISS. Om allt går som planerat kommer den första uppskjutningen att ske under år 2013.

Senaste gången en turist flög till ISS var år 2006 och totalt har sju turistflygningar genomförts med sex olika turister. Anledningen till att turistflygningarna upphörde var att alla tillgängliga platser ombord på Soyuzkapslarnarnas behövdes till astronauter och kosmonauter när besättningen ombord på rymdstationen utökades från tre till sex personer.

Tidigare ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.