www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2010
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2010-12-26

Dextre genomförde sin första operativa manöver
Artistbild över Dextre.
Bild: NASA.

U
nder onsdagen och torsdagen genomförde Dextre sin första operativa manöver. Det hela var även ett prov för att se om Dextre skulle klara av att med tillräcklig noggrannhet utföra uppgifter på utsidan av rymdstationen. Hela manövern skedde med hjälp av fjärrstyrning från Houston, USA med tekniker i Montreal, Kanada, redo att ta över ifall något utöver det planerade skulle inträffa. Anledningen till att tekniker i Kanada var med var för att Dextre är byggd i Kanada.

Den tvådelade manövern började på onsdagen med att Dextre greppade tag i en 440 kilo tung lasttransportcontainer som satt monterad i ett lastutrymme på rymdstationens fackelverk. Dextre flyttade sedan containern till en tillfällig lagringsplats på fackelverket.

På torsdagen byte Dextre sedan position för att senare under dagen flytta containern till dess nya lagringsutrymme på fackelverket. Dextre lyckades att placera containern med en noggrannhet av en grad, vilket är godkänt.

Förutom att testa Dextres förmåga gjorde manövern att Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) nu har en ledningsplats att monteras på. AMS kommer lyfta ombord på Endeavour STS-134. Manövern visade även att Dextre är redo för sin nästa uppgift som är att lyfta av två nyttolaster från den japanska HTV-kapsel som är planerad att docka med rymdstationen i januari.

Om inte Dextre hade funnits ombord hade uppgiften behövts utföras under en rymdpromenad vilket hade kostat både tid och pengar samt utsatt astronauterna för stora risker. Om allt går som planerat kommer Dextre kunna ta över flera uppgifter som det annars hade behövts en rymdpromenad för att utföra. Dextre anlände till ISS i mars 2008 ombord på Endeavour STS-123.

Ombord på containern finns ett antal kraftkontrollenheter.

2010-12-17/18

Klockan 21:11, svensk tid, på fredagskvällen var två dygns jakt över då Soyuz TMA-20 dockade med rymdstationen. Dockningen skedde efter en planenlig inflygning och läcktester kunde inledas strax efter dockningen. Lucköppningen skedde klockan 00:02, svensk tid, på lördagen.

Dmitry Kondratyev, Cady Coleman och Paolo Nespoli kommer stanna ombord i 150 dagar.

Dockningen

2010-12-15

Soyuz
Soyuz.
Foto: Nasa.

Klockan 20:09, svensk tid, på onsdagskvällen lyfte en rysk raket av typen Soyuz-FG från Baikonur Cosmodrome. Ombord på raketen fanns Soyuz TMA-20 och dess tre personer starka besättning bestående av Dmitry Kondratyev, Cady Coleman och Paolo Nespoli. Uppskjutningen och stigningen till omloppsbana skedde i mörker och planenligt. Totalt tar det ungefär tio minuter innan Soyuzkapseln har nått sitt första primära omloppsbana.

Väl uppe i omloppsbana kommer astronauterna att spänna loss sig och påbörja den två dygn långa jakten på rymdstationen. Under flygningen till ISS kommer ett flertal större och mindre motortändningar genomföras för att anpassa Soyuzkapselns omloppsbana till den som rymdstationen har.

Dockningen med den ryska modulen Mini Research Module-1 (MRM-1) är planerad till klockan 21:12, svensk tid, på fredag. Efter dockningen kommer brukliga läcktester genomföras innan det vid midnatt, svensk tid, är dags för lucköppningen. Efter en kort välkomstceremoni följt av en säkerhetsgenomgång börjar arbetet för den då sex personer starka besättningen. Ombord på ISS finns redan Scott Kelly (befälhavare), Alexander Kaleri och Oleg Skripochla.

Kondratyev, Coleman och Nespoli kommer stanna ombord till maj nästa år. Läs mer om trion och deras besättningskollegor i ISS-besättning 26.

Uppskjutningen
 

2010-12-14

På onsdagskvällen kommer trion Dmitry Kondratyev, Cady Coleman och Paolo Nespoli påbörja sin två dygn långa resa till ISS. Uppskjutningen kommer att ske från Baikonur Cosmodrome ombord på Soyuz TMA-20 och planerad uppskjutningstid är klockan 20:09, svensk tid. Om uppskjutningen går som planerat kommer dockningen med rymdstationen att ske klockan 21:12, svensk tid, på fredag.

Utrullningen av bärraketen och Soyuzkapseln skedde på måndagen och genomfördes planenligt.

Video

Tidigare ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.