www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2009
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2009-10-18

Tidigt på söndagsmorgonen dockade fraktfarkosten Progress 35P med rymdstationen. Dockningen genomfördes helt automatiskt och utan problem. Vid tidpunkten för dockningen, som skedde klockan 03:40 svensk tid, befann sig farkosterna ovanför södra Atlanten. Efter dockningen med Pirsmodulen genomfördes läcktester innan besättningen kunde öppna luckorna mellan farkosterna och urpackandet kunde börja. Som planen ser ut i dagsläget kommer Progress 35P utdocka den 27 april nästa år.

Sedan uppskjutningen i torsdags har progressfarkosten genomfört tre större motortändningar för att anpassa sin omloppsbana till den för ISS.

Dockningen

2009-10-15

Progressfarkost.
Progressfarkost.
Foto: NASA.

Tidigt på torsdagsmorgonen lyfte den trettiofemte progressfarkosten med ISS som mål. Uppskjutningen av Progress 35, Progress M-03M, skedde klockan 03:14.37, svensk tid, på torsdagen från Baikonur Cosmodrome i Kazakstan. Uppskjutningen och stigningen till den första preliminära omloppsbanan genomfördes planenligt och väl i omloppsbana separerade progressfarkosten från det sista raketsteget och kommunikationsantennen och solpanelerna fälldes ut.

Fram till den planerade dockningen på söndag kommer tre stycken större motortändningar genomföras för att justera omloppsbanan. Dockningen med Pirsmodulen är planerad till klockan 03:41, svensk tid, natten till söndag. Ombord på Progress 35 finns 870 kilo bränsle, 50 kilo syre, 420 kilo vatten och 794 kilo reservdelar och annan material.

Nästa planerade uppskjutning med ISS-anknytning är den ryska modulen Mini-Research Module 2 (MRM-2). Modulen är den första nya ryska ISS-modulen på över åtta år och tanken är att MRM-2 ska användas som förrådsutrymme och dockningsmodul. Den kommer även kunna användas som luftsluss för ryska rymdpromenader. Modulen är i stort sätt identisk med Pirs och har en vikt på 4000 kilo. Uppskjutningen kommer ske med en bärraket av typ Soyuz-Progress den 10 november klockan 15:22, svensk tid. Uppskjutningsplats är Baikonur och i skrivande stund genomgår modulen sluttesterna inför uppskjutningen.

Dockningen med Zvezdamodulen är planerad till den 12 november, vilket är samma dag som uppskjutningen av Atlantis STS-129 är planerad till.

Maxdiametern på MRM-2 är nära två och en halv meter och med ombord vid uppskjutningen kommer över 900 kilo nyttolast att finnas. Anledningen till att MRM-2 och Pirs är lika varandra är att det från början var det tänkt att den förstnämnda skulle ersätta den sistnämnda. Om det kommer bli så i slutändan eller ej är i dagsläget inte klart.

När det gäller fraktmodulen HTV-1 kommer denna att utdocka den 30 oktober för att sedan gå in i atmosfären och brinna upp den 4 november.

2009-10-11

Klockan 06:32, svensk tid, på söndagsmorgonen landade Gennady Padalka, Michael Barratt och Guy Laliberte efter en lyckad utdockning från ISS några timmar tidigare. Landningen skedde i den ryska rymdfarkosten Soyuz TMA-14 och en bit utanför staden Arkalyk. Rysk markpersonal var snabbt på plats för att hjälpa besättningen ut ur Soyuzkapseln. Alla tre i besättningen flögs sedan till Star City utanför Moskva där bland annat deras familjer väntade.

Utdockningen från ISS skedde klockan 03:07, svensk tid, natten till söndag. För Padalka och Barratt betydde landningen att deras 199 dagar långa vistelse i rymden var slut. Av dessa dagar spenderades 197 dagar ombord på rymdstationen. Rymdturisten Laliberte återvände till jorden efter nio dagar. Ombord på ISS finns nu Maxim Suraev, Jeffrey Williams, Nicole Stott, Frank De Winne, Roman Padalka och Robert Thirsk.

Video - landningen

Video - utdockningen
 

2009-10-09 

Vid niotiden, svensk tid, på fredagskvällen skedde det formella besättningsbytet ombord på ISS. Ceremonin sändes direkt på NASA TV och ESA-astronauten Frank De Winne tog över befälet från ryssen Gennady Padalka. De Winne är den första astronauten från Europa som har befälet ombord på ISS. Padalka, Michael Barratt och rymdturisten Guy Laliberté kommer återvända till jorden på söndag.

När det gäller kommande ISS-besättningar har det skett en del förändringar samt nyutnämningar. Utnämningarna av besättningarna sträcker sig flera år framåt och föga förvånade finns inte Christer Fuglesang med i någon av besättningarna. Överhuvudtaget är det ont om astronauter från Europa och den enkla anledningen är ESA inte betalar tillräckligt. Läs mer om kommande ISS-besättningar >>>

2009-10-02

Vid ett-tiden, svensk tid, på fredagseftermiddagen öppnades luckorna mellan ISS och Soyuz TMA-16. Kort därefter välkomnades Maxim Suraev, Jeffrey Williams och Guy Laliberté av ISS-besättning 20. Efter en kort välkomstceremoni och mediaevent fortsatte vardagen för astronauterna.

2009-10-02

ISS strax innan dockningen
ISS strax innan dockningen.
Foto: NASA TV.

Klockan 10:35, svensk tid, på fredagsförmiddagen dockade Soyuz TMA-16 med ISS. Ombord på Soyuzkapselen fanns astronauterna Maxim Suraev, Jeffrey Williams samt rymdturisten Guy Laliberté. Dockningen skedde efter en drygt två dagar lång jakt på rymdstationen sedan besättningen lyfte från jorden i onsdags.

Både inflygningen mot ISS och dockningen skedde planenligt och kort efter att dockningen skett kunde läcktester påbörjas. Under dagarna sedan uppskjutningen har Soyuzkapselen genomfört flera manövrar för att anpassa sin omloppsbana till den som ISS har.

Om allt går som planerat kommer luckorna mellan farkosterna öppnas omkring klockan 13:25, svensk tid, i eftermiddag. Efter detta kommer den obligatoriska välkomstceremonin och den lika obligatoriska säkerhetsgenomgången hållas. Det officiella överlämnandet av befälet ombord sker vid klockan nio, svensk tid, på kvällen den 9 oktober.

Dockningen

Äldre ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.