www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt maj 2008
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2008-05-21

Soyuzfarkost efter landningen.
Soyuzfarkost efter landningen.
Foto: NASA.

Enligt Alexei Krasnov, chef för Rysslands bemannade rymdprogram, berodde förra månadens haveri med Soyuzfarkosten på ett tekniskt fel. Det tekniska felet, som inte i detalj är offentliggjort, ledde till att besättningsmodulen och servicemodulen av Soyuzfarkosten inte separerade som de skulle. I sin tur ledde detta till den ovanliga men inte onormala, enligt Krasnov, landningen som gjorde att besättningen ombord utsattes för över 8G och landade långt utanför den planerade landningszonen.

Att separationen inte skedde när den skulle ledde till att modulerna satt ihop längre än planerat och det finns obekräftade uppgifter på att detta ska ha lett till större påfrestningar på Soyuzkapseln än normalt. Den fullständiga haverirapporten ska enligt tidigare uppgifter vara klar i slutet på denna månad.

Ombord på ISS fortsätter besättningen arbetet med att packa ur den nyligen ankomna progresskapseln samtidigt som förberedelserna inför Discoverys ankomst fortsätter. Bland annat har Reisman arbetat med konfigurering av de rymddräkter och verktyg som ska användas under de tre planerade rymdpromenaderna. Han och Volkov har även övat på en del av de många robotarmsoperationerna som kommer genomföras under Discoverys vistelse vid ISS.

2008-05-17

Klockan 23:38, svensk tid, på fredagskvällen dockade den obemannade farkosten Progress 29 med ISS. Dockningen genomfördes utan problem och över 2,3 ton förnödenheter har levereras till rymdstationen. Ombord på progresskapseln finns bland annat mat, syre, bränsle och personliga tillhörigheter. Besättningen ombord på ISS kommer under den närmsta framtiden att packa ur progresskapseln.

Kapseln kommer sedan att fyllas med sopor och annat material som inte behövs längre. När progresskapseln sedan är fullastad kommer den utdocka från rymdstationen och brinna upp i atmosfären.

2008-05-14

Sergei Volkov (vänster) och befälhavare Oleg Kononenko arbetar i Jules Verne.
Sergei Volkov (vänster) och befälhavare Oleg Kononenko arbetar i Jules Verne.
Foto: NASA.

Med en amerikan och två ryssar ombord på ISS fortsätter arbetet med att packa ur Jules Verne, utföra vetenskapliga experiment och förberedda inför Discovery STS-124s ankomst om några veckor. Besättningen har även arbetat med att försöka rena luften ombord på ISS efter att 600 gram freon läckte ut i atmosfären från en av ryssarnas anläggningar. Ingen av de metoder som besättningen hittills provat har haft någon effekt på luft kvalitén ombord. Arbetet kommer dock fortsätta och enligt uppgift ska freonutsläppet utgöra någon allvarlig fara för besättningen.

Närmast väntar dock en dockning på fredag då Progress 29 kommer anlända till rymdstationen klockan 23:30, svensk tid. Ombord finns över 2.3 ton av bränsle, syre, mat och andra förnödenheter.

Uppskjutningen av Progress 29 skedde med hjälp av en Soyuzraket den 14 maj klockan 22:22, svensk tid, från Baikonur Cosmodrome. Uppskjutningen skedde utan problem och progresskapseln är nu på väg mot ISS för en planerad dockning med den ena dockningsporten på den ryska modulen Zarya.

Den 12 maj fraktades den anläggning som kommer användas för att rena besättningen urin till Kennedy Space Center. Anläggningen, som är byggd och betald av NASA, kommer rena besättningen urin genom olika kemiska filter och slutprodukten kommer bli drickbart vatten. Hela härligheten kommer fraktas upp till ISS under Endeavour STS-126s uppdrag senare i år.

I veckan tillkännagavs de två första besättningsmedlemmarna i den tjugonde långtidsbesättningen. De två besättningsmedlemmarna är amerikanen Timothy J. Creamer och japanen Soichi Noguchi. Båda två kommer anlända till ISS i november 2009 och stanna ombord i sex månader. Som reserver har Douglas H. Wheelock och Satoshi Furukawa utsetts.

Inom några veckor kommer de inblandade länderna i ISS-projektet skriva på det formella pappret som reglerar hur de framtida sexpersonsbesättningarna kommer bytas ut. Rent praktiskt är dock allt redan klart och grunden i det hela är att varje besättning ska stanna i sex månader. Alla sex besättningsmedlemmar kommer dock inte att bytas ut samtidigt och fyra gånger varje år kommer det endast finnas tre besättningsmedlemmar ombord.

Den nya överenskommelsen kommer börja verka i maj nästa år. Över en ettårscykel kommer besättningsrotationen se ut enligt följande:

I april anländer de första tre personerna i den nya besättningen. De andra tre kommer anlända i maj men två veckor innan maj-besättningens ankomst kommer de tre som anlände till ISS i november året innan lämna stationen. April-besättningen kommer stanna ombord till oktober då de kommer återvända till jorden. Två veckor efter deras utdockning från ISS kommer tre nya besättningsmedlemmar anlända till stationen. Dessa kommer stanna till april året därpå. I november kommer maj-besättningen att lämna ISS och bereda plats för en ny trepersonsbesättning. Denna kommer anlända två veckor senare och stanna ombord till maj året därpå.

Med andra ord kommer ISS fyra gånger per år, i april, maj, oktober och november, endast vara bemannad av tre personer under en två veckorsperiod varje gång. Anledningen till detta är att antalet dockningsportar är begränsade och att alla inblandade vill att det ska finnas minst en ledig dockningsport när en ny Soyuzfarkost lyfter. De nya reglerna gäller tills vidare.

ISSnytt april 2008 >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.