www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt april 2008
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2008-04-22

Soyuz TMA-11 strax efter utdockningen från ISS i lördags. Till vänster syns landningskapseln.
Soyuz TMA-11 strax efter utdockningen från ISS i lördags. Till vänster syns landningskapseln.
Foto: NASA.

Uppgifter som kommit ut från den pågående utredningen om vad som orsakare att Soyuzkapseln i lördags landade över 400 kilometer fel tyder på att det hela var betydligt allvarligare än vad som tidigare har antagits. Enligt nyhetsbyrån Interfax, som i sin tur hänvisar till insatta anonyma källor, var kapseln under återinträdet nära ett haveri. Bland annat ska kommunikationsantennen brunnit upp, vilket i sin tur ledde till kommunikationsavbrott, och besättningen ska även ha sätt onormalt mycket eld och rök utanför kapseln under återinträdet. Antennhaveriet gjorde även att Yuri Malenchenko var tvungen att använda en satellittelefon för att meddela markkontrollen att Soyuzkapseln landat.

Det förekommer även uppgifter om att värmeskölden på kapseln ska ha skadas mer eller mindre allvarligt under återinträdet.

Bekräftade uppgifter talar om att orsaken till den onormala landningen och återinträdet var att separationen mellan landningskapseln och resten av farkosten inte fungerade som den skulle. Detta ska i sin tur berott på de explosiva bultarna, som ska separera de två kapslarna, inte fungerade som de skulle. Separationen ska sedan ha ägt rum på grund av de påfrestningar som uppstår under återinträdet. Återinträdet hade dock vid denna tidpunkt påverkas till den grad att en ballistisk landning skedde utan att besättningen kunde påverka något. Det förekommer även uppgifter om allvarligare, ej specificerade, problem som kan ha bidragit till det hela.

Under landningen fick besättningen utstå 8G under en till två minuter.

Även om NASA inte har någon möjlighet att delta i utredningen följer de den noga då flera amerikanska astronauter kommer åka både upp och ner med Soyuzkapslar under de kommande åren. Det har även framkommit kritik från olika håll, dock inte officiellt från NASA, om hur säkra Soyuzkapslarna egentligen är.

Enligt uppgift kommer det ta ungefär minst en månad innan undersökningen av kapseln är avslutad. Till detta ska sedan minst en månad till läggas innan ett slutgiltigt besked om vad som hänt kommer.

Ombord på ISS genomförde besättningen under måndagen ett test av Jules Verne bananjusteringsmotorer. Testet utfördes utan problem och på torsdag kommer samma motorer användas för att höja ISS bana inför Discoverys ankomst i början av juni.

2008-04-19

Tidigt på lördagsmorgonen avslutade Peggy Whitson och Yuri Malenchenko sin sex månader långa vistelse i rymden. Utdockningen från ISS skedde vid 04:30, svensk tid, på lördagen och förutom Whitson och Malenchenko fanns även Sydkoreas första astronaut, Yi So-yeon, ombord på Soyuzkapseln. Landningen på den ryska stäppen skedde drygt sex timmar senare. Någon typ av problem gjorde att kapseln landade utanför landningszonen. Enligt uppgift ska kapsel ha tagit mark 475 kilometer innan landningszonen. Anledningen till detta var att återinträdet följde en ballistisk bana. Från början visste inte teknikerna varför kapseln inte följde den normala banan men senare visade det sig att det var kapselns navigationssystem som var orsaken till det hela. En utredning har startas för att ta reda på varför navigationssystemet uppförde sig som det gjorde.

På grund av det onormala återinträdet utsattes besättningen för upp till 10G, vilket är betydligt mer än under en normal landning. Alla tre ska dock efter omständigheterna må bra. Under den sex månader långa vistelsen ombord har Whitson och Malenchenko varit med om en kraftig utbyggnad av rymdstationen. Totalt har fyra stycken nya moduler tillkommit och de har haft besök av tre rymdfärjebesättningar. De moduler som tillkommit under de senaste sex månaderna är den amerikanska Harmonimodulen, Europas forskningsmodul Columbus, fraktmodulen Jules Vernes och förrådsmodulen till den japanska forskningsmodulen Kibo. Whitson och Malenchenko har även varit med om att inviga tre stycken nya kontrollcenter. Dessa nya kontrollcenter ligger i Tyskland, Frankrike och Japan.

I och med händelserna de sex senaste månaderna har ISS blivit en internationell rymdstation i verklig mening.

2008-04-17

s
Bakre raden: Besättning 17 från vänster Reisman, Volkov och Kononenko. Främre raden från vänster: Besättning 16 Malenchenko och Whitson.
Foto: NASA TV.

Strax efter klockan nio, svensk tid, på torsdagskvällen skedde den formella överlämningsceremonin där Peggy Whitson, befälhavare ombord på ISS det senaste halvåret, lämnade över befälet för rymdstationen till Sergei Volkov. Volkov kommer, tillsammans med sin landsman Oleg Kononenko, tillbringa de kommande sex månaderna ombord.

Som "presenter" och symboler för att befälet ombord har lämnas över fick Volkov Reisman och de överblivna matsåserna av Whitson.

Under den senaste veckan har de två besättningarna hunnit med en hel del arbete. Bland annat har de utfört en hel del vetenskapliga experiment, deltagit i mediaevent, fört över material samt utbytt erfarenheter. Volkov och Kononenko har även haft tid på sig att lära sig hitta ombord och ta del av den erfarenhet som Whitson och Yuri Malenchenko samlat på sig under sina sex månader ombord.

Den gångna veckan har dock inte bara innehållit hårt arbete. Under ett mediaevent avslöjare Whitson att besättningen ägnat sig åt en mer eller mindre farlig "sport" ombord. Först delades alla ombord upp i två lag sedan gällde det för alla lagmedlemmar att fortast möjligt tag sig från Harmonimodulen till motsatta sidan av rymdstationen. Väl framme vid den motsatta väggen i den ryska delen av stationen vände personen ifråga och tog sig tillbaka till Harmonimodulen där nästa person i laget tog över och genomförde samma vända.

Ett annat sportevent som ägt rum under veckan stod Garrett Reisman för när han i onsdags gjorde en "pitch" inför basebollmatchen mellan Yankees och Red Sox. Innan Reisman slängde iväg bollen i direktsändning hade han utfört ett antal träningskast för att få in rätt kaströrelse.

Utdockning och landnings på lördag
I och med torsdagens överlämningsceremoni närmar sig Whitson, Malenchenko och Yi So-yeon slutet på sina respektive uppdrag. Utdockningen från ISS för dessa tre personer är planerad till klockan 04:00, svensk tid, på lördag med en luckstängning mellan farkosterna strax innan. Landningen är planerad till klockan 10:27, svensk tid, på lördag med en motortändning för att gå ur omloppsbanan 50 minuter tidigare.

2007-04-10 

So-yeon ombord på ISS
So-yeon ombord på ISS
Foto: NASA TV.

Efter en två dagar lång resa anlände Sergei Volkov, Oleg Kononenko och Yi So-yeon till ISS på torsdagseftermiddagen. Dockningen mellan rymdstationen och Soyuzfarkosten skedde klockan 14:57, svensk tid. Resan till rymdstationen har genomförts utan problem och även dockningen skedde planenligt. Innan luckorna mellan de två farkosterna öppnades utfördes de regelmässiga läcktesterna.

Vid klockan tjugo i fem, svensk tid, på torsdagseftermiddagen hade alla nödvändiga tester utförts med gott resultat. Luckorna mellan de två farkosterna kunde då öppnas och Volkov, Kononenko och So-yeon hälsades välkomna ombord på ISS. Efter en kort säkerhetsgenomgång, som ledes av befälhavare Peggy Whitson, genomfördes en presskonferens där de nyanlända välkomnades och önskades ett bra och framgångsrikt uppdrag.

För So-yeon, som är Sydkoreas första astronaut, kommer vistelsen ombord pågå till den 19 april då hon kommer återvända till jorden tillsammans med Whitson och Malenchenko. För Kononenko och Volkov betyder dagens ombordstigning början på en sex månader lång vistelse ombord. Under dessa sex månader kommer de utföra minst en rymdpromenad och få besök av en rymdfärja, Discovery STS-124. Utöver detta kommer även ett antal obemannade Progresskapslar att docka med rymdstationen.

2008-04-08

Volkov, Konoenko och So-yeon lyfter.
Volkov, Konoenko och So-yeon lyfter.
Foto: NASA.

Strax efter klockan ett, svensk tid, på tisdagseftermiddagen lyfte Soyuz TMA-12 från Baikonur rymdcenter. Ombord finns Sergei Volkov, Oleg Kononenko och Yi So-yeon och målet för alla tre är att docka med ISS på torsdag. För Volkov och Kononenko var tisdagens uppskjutning början på en sex månader lång vistelse ombord på rymdstationen. För So-yeon, som flyger under ett sydkoreanskt kontrakt med Ryssland, var det början på en tio dagar lång vistelse i nollgravitation. För den tio dagar långa resan har Sydkorea betalt 25 miljoner amerikanska dollar.

Uppskjutningen genomfördes utan problem och efter nio minuter befann separerade Soyuzfarkosten från det tredje raketsteget och den tre personer straka besättningen befann sig i omloppsbana runt jorden. Under de kommande två dagarna kommer banan justeras inför dockningen med ISS på torsdagseftermiddagen. Efter dockningen och lucköppningen kommer So-yeon och Garrett Reisman skifta sina flygstolar och Reisman  kommer bli en del av besättning 17. Det formella överlämnandet av befälet ombord kommer ske vid en ceremoni den 17 april.

Volkov är son till Alexander Volkov och är den första andragenrationens kosmonaut.

2008-04-17

Progressfarkost i rymden.
Progressfarkost i rymden.
Foto: NASA.

Klockan 10:50, svensk tid, på måndagsförmiddagen utdockade Progress 28 från ISS. Fraktfarkosten, som varit dockad med rymdstationen sedan februari, var fullastad med sopor och brann som planerat upp i atmosfären några timmar senare. Anledningen till utdockningen var att bereda plats för den Soyuzfarkost som ska föra den sjuttonde långtidsbesättningen till ISS. Uppskjutningen av besättning 17 och Yi So-yeon är planerad till klockan 13:15, svensk tid, på tisdag. Dockningen med ISS kommer ske klockan 15:02, svensk tid, den 10 april.

För den nuvarande besättningen ombord har de senaste dagarna innehållet en hel del arbete med att lasta ur Jules Verne, som dockade med ISS i mitten av förra veckan.

2007-04-05

Efter torsdagens lyckade dockning mellan ISS och Jules Verne öppnades luckorna mellan de två farkosterna klockan 12:15, svensk tid, på fredagen. Öppningen genomfördes utan problem och besättningens första uppgift var att installera en luftrenare ombord på Jules Verne. Detta var den enda uppgiften som besättningen genomförde ombord på Jules Verne under fredagen. Anledningen var att reglerna föreskriver att luftrenaren måste vara igång minst åtta timmar innan besättningen får vistas längre stunder ombord på Jules Verne.

En av anledningarna till att luften ombord på Jules Verne måste renas är att det kan finnas småpartiklar ombord som kan skada bland annat astronauternas ögon. För att rensa bort dessa eventuella partiklar får luften strömma genom ett filter. Filtret är uppbyggt så att eventuella partiklar fastnar.

Urlastningen av Jules Verne kommer, som Astrowebb skrivit om tidigare, ske fortlöpande. Under lördagen genomförde besättningen dock en del förberedelsearbete genom att bland annat montera rack ombord på Jules Verne.

2008-04-03

Jules Vernes dockad vid Zvezda.
Jules Vernes dockad vid Zvezda.
Foto: NASA TV.

Efter 26 dagar i rymden och två demonstrationsövningar dockade Jules Verne, ATV1, med ISS klockan 16:45, svensk tid, på torsdagen. Dockningen genomfördes utan problem och ses som början på en ny era när det gäller ESA och rymdfart. Dockningen skedde helt automatiskt med hjälp av optiska instrument och GPS-styrning. Detta var första gången denna typ av instrument användes för en automatisk dockning vid ISS.

Om allt går som planerat kommer besättningen att öppna luckorna till Jules Verne på fredag. Dock kommer de då bara att göra en snabbvisit för att montera en luftrenare. Denna luftrenare kommer sedan att vara aktiv i minst åtta timmar. Anledningen är att det kan finns småpartiklar som kan skada astronauternas ögon och liknande.

Det fullständiga inträdet i Jules Verne kommer ske på lördag efter att luften har renas och besättningen fått en natts sömn. Sedan är det upp till Peggy Whitson om urlastningen ska börja på söndag eller måndag. Enligt det schema som finns ska besättningen vara ledig på söndag och börja arbetet med Jules Verne på måndag. Men markkontrollen har gett besättningen möjligheten att börja med arbetet redan i helgen.

Ur- och inlastningsarbetet av Jules Verne skiljer sig dock en del från dito med Progresskapslarna då besättningen inte kommer ha schemalagt när ur- och inlastningen ska ske. Istället kommer in- och urlastning ske när besättningen exempelvis behöver något som finns i Jules Verne.

Jules Vernes förväntade livslängd är sex månader.

Multimedia
Film av dockningen >>>

2008-04-02

Jules Vernes fotograferad från ISS i måndags.
Jules Vernes fotograferad från ISS i måndags.
Foto: NASA.

På onsdagen tog International Space Station Mission Management Team det formella beslutet att godkänna Jules Vernes för dockning med ISS. Beslutet togs efter att teamet gått igenom de två demonstrationsdagar som Jules Verne utfört och ansett att farkosten och dess system uppträtt som planerat. Bland system som ansågs som kritiska för en dockning var det optiska navigationssystemet och GPS-systemet de systemen som bara var tvungna att fungera utan problem. Båda dessa system fungerade bättre än förväntat och den automatiska dockningen ansågs kunna utföras på ett säkert sätt.

Dockningen mellan Jules Verne och ISS är planerad till klockan 16:41, svensk tid, på torsdag. Både NASA TV och ESA TV kommer sända dockningen direkt via Internet. Klockan 18:30, svensk tid, kommer ESA och NASA hålla en presskonferens med anledning av dockningen mellan Jules Verne och ISS. Även denna kommer att sändas direkt.

Efter Jules Vernes dockning har besättningen ombord några dagar att vila upp sig på innan det är dags för nästa långtidsbesättning, besättning 17, samt Yi So-yeon att anlända till ISS. Om allt går som planerat kommer besättning 17 att docka med ISS den 10 april klockan 15:00, svensk tid. Lucköppningen mellan ISS och Soyuzfarkosten kommer ske ungefär två timmar senare. Uppskjutningen av besättningen är planerat till två dagar tidigare klockan 13:16, svensk tid, från Baikonur rymdcentrat. Läs mer om ISS-besättning 17 >>>

Befälhavre Peggy Whitson syns här i Harmonimodulen.
Befälhavre Peggy Whitson syns här i Harmonimodulen.
Foto: NASA.

Besättning 16 förbereder hemfärd
Peggy Whitson och Yuri Malenchenko, som ingår i besättning 16, samt Yi So-yeon, kommer utdocka från ISS den 19 april klockan 08:02, svensk tid. Innan Whitson lämmar stationen kommer hon formellt att lämna över befälet till Sergei Volkov den 17 april. Landningen är planerad till ungefär tre och en halv timme efter utdockningen.

Sedan Whitson och Malenchenko anlände till ISS i oktober har de haft besök av tre rymdfärjor, varit med om 17 rymdpromenader och utökat utrymmet ombord med ungefär 35 procent. De har även varit med om att ISS blivit en internationell rymdstation i och med att ESA och Japan med hjälp av varsin modul blivit en aktiv del av ISS-projektet. Whitson och Dan Tani har även visat att det på kort tid går att iscensätta en rymdpromenad och utföra ett lyckat byte av en kritisk del av elsystemet.

När det gäller Whitson har hon under hela uppdraget fått beröm för att vara en pådrivande befälhavre som får besättningen att arbeta snabbt och effektivt. Detta har även märkts på besättningens arbete då de oftast har utfört sina arbetsuppgifter snabbare än planerat. Bland den forskning som besättning 16 har hunnit med kan nämnas magnetismens påverkan på olika material, nollgravitationens påverkan på kroppen, växter och resistenta bakterier. Besättningen har även utfört forskning gällande hur rymdvistelse påverkar kroppens immunförsvar och sovcyklar.

ISSnytt mars 2008 >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.