www.astrowebb.com
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
 
ISS| ISSnytt juni 2007
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2007-06-14

Den första av ESAs automatiska transportfarkoster (ATV) Jules Verne ser ut att få vänta till nästa år på uppskjutning. Efter att ha drabbas av flera förseningar var det meningen att Jules Verne skulle ha lyft i slutet av detta år, men efter att man beslutat att utföra mer tester av farkosten ser det nu ut som att uppskjutningen kommer ske i mitten av januari 2008.

ATV ar möjlighet att ta betydligt mer gods än ryssarnas progressfarkoster och kommer därför att utgöra en viktig länk till stationen, speciellt efter att de amerikanska rymdfärjorna gått i pension.

Om du inte redan har läst om det på Atlantis STS-117 avdelningen har man problem med de ryska datorerna ombord. Fortlöpande uppdatering om detta och annat som händer under STS-117s besök finns att läsa på nämnda avdelning av Astrowebb.

2007-06-10

Under Atlantis STS-117s besök kommer nyheter om ISS att uppdateras här.

2007-06-06

Kotov och Yurchikhin under deras andra rymdpromenad.
Kotov och Yurchikhin under deras andra rymdpromenad.
Foto: NASA TV.


Den andra rymdpromenaden för Fyodor Yurchikhin och Oleg Kotov på ungefär en vecka började som planerat 16:30, svensk tid, på onsdagen. Denna gång fanns inga rapporterade kommunikationsproblem som dem man hade förra gången.

Den första uppgiften är att slutföra monteringen av de skyddspaneler som man påbörjade under rymdpromenaden den 30 maj. Totalt röde det sig om 12 stycken skyddspaneler som nu är monterade på utsidan av Zvezdamodulen.

Efter att man slutfört monteringen av skyddspanelerna utan problem förflyttade sig de två kosmonauterna till den ryska modulen Zarya för att därifrån förlägga en kommunikationskabel för intranätet ombord. Kabeln kommer att förläggas på utsidan av ISS från den ryska delen av stationen till den amerikanska. Med hjälp av kabeln kommer man att kunna styra den ryska delen av rymdstationen från datorerna i den amerikanska delen och viceversa.

Den sista uppgiften för dagen var monteringen av ett experimentrack vid namn BioRisk på utsidan av modulen Pirs. BioRisk består av tre cylinderrör som innehåller olika biologiska experiment som kommer att utsättas för rymdens påfrestningar under ungefär ett år. När året sedan har gått kommer man att plocka ner racket och återföra det till jorden för analys. När denna sista uppgift var slutförd plockade Yurchikhin och Kotov ihop sina verktyg och avslutade rymdpromenaden vid tiotiden, svensk tid, på onsdagskvällen.

Förberedelser inför STS-117 väntar
Under de kommande dagarna kommer den tre personer starka besättningen ombord att genomföra de sista förberedelserna inför Atlantis planerade dockning. För Suni Williams innebär de kommande dagarna även förberedelser inför hennes hemresa senare denna månad.

Läs mer om Atlantis STS-117 >>>

ISSnytt maj 2007 | ISSnytt 2006

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.