www.astrowebb.com
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
 
ISS| ISSnytt maj 2007
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2007-05-31 | Uppdaterad!

Kotov på väg ut ur luftslussen.
Kotov på väg ut ur luftslussen.
Foto: NASA TV.


Under fem timmar och 25 minuter befann sig kosmonauterna Fyodor Yurchikhin och Oleg Kotov utanför ISS under besättning 15s första rymdpromenad. Som Astrowebb skrev om igår blev början av rymdpromenaden försenad då man hade problem med kommunikationsutrustningen. Förseningen arbetades dock in under den första halvan av rymdpromenaden då man utnyttjade möjligheten att arbeta då ISS låg i jordskuggan. Du kan läsa om den första halvan av rymdpromenaden längre ner.

Efter att man tillfälligt hade monterat den plattform som håller fast skyddspanelerna innan man monterar de samma begav sig de två kosmonauterna bort till den GPS-antenn som inte fungerar som den ska. Exakt varför antennen, som kommer användas när Europas obemannade fraktfarkost dockar med ISS, slutat fungera vet man inte, men man har misstankar om att kommunikationskabeln kan ha skadas på något sätt. Med andra ord var Yurchikhin och Kotov uppgift att byta ut kabeln mot en reservkabel som man sedan tidigare haft undanstoppad på utsidan av ISS.

Efter det lyckade kabelbytet förflyttade sig de två kosmonauterna tillbaka till Zvezdamodulen för att börja monteringen av skyddspanelerna. Panelerna monteras på den sektion av modulen där diametern minskar. Totalt hann man med montera fem skyddspaneler innan man avslutade rymdpromenaden klockan 02:30, svensk tid, på torsdagen. De resterande tolv skyddspanelerna kommer att monteras under en rymdpromenad den 6 juni.

2007-05-30 | Uppdaterad 23:30

Här syns de två kosmonauterna i varsin ända av Strela. Längst ut till vänster på robotarmen syns plattformen som skyddspanelerna är fastspända på.
Här syns de två kosmonauterna i varsin ända av Strela. Längst ut till vänster på robotarmen syns plattformen som skyddspanelerna är fastspända på.
Foto: NASA TV.


Efter en del problem med kommunikationsutrustningen påbörjade Fyodor Yurchikhin (befälhavare) och Oleg Kotov (flygtekniker) rymdpromenaden klockan 21:05 på onsdagskvällen, vilket var ungefär 45 minuter senare än planerat. Kommunikationsproblemen upptäcktes när man genomförde kommunikationskontroller innan de två kosmonauterna lämnade luftslussen. Efter att man justerade en del brytare och kontakter ombord fungerade kommunikationsutrustningen som den skulle.

För att om möjligt arbeta in den tid man förlorat bestämdes att man skulle arbeta även under de perioder som rymdstationen ligger på jordens skuggsida. På detta sätt hoppas man kunna arbeta in all den förlorade tiden.

Den första uppgiften man tog tag efter att man plockat fram de verktyg man behövde var att förflytta de skyddspaneler som skall installeras på den ryska servicemodulen. Detta gjordes med hjälp av den manuella robotarmen Strela. Innan man kunde genomföra förflyttningen var man tvungen att montera på en förlängare. Detta arbete tog längre tid än beräknat då man bland annat arbetare i mörker. Som ett resultat av detta hamnade man ungefär 20 minuter efter i tidsschemat, dock hade man vid denna tidpunkt arbetat in de 35 minuter som man förlorade i början. Man räknar även med att kunna arbeta in även denna försening samtidigt som man kommer hinna med alla planerade uppgifter.

I skrivande stund har man tillfälligt monterat de 17 skyddspanelerna, som är fastspända på en gemensam plattform, på utsidan av ISS inför den slutgiltiga monteringen. Nästa uppgift är att byta ut en kabel till en GPS-antenn.

Enligt tidsplaneringen ska rymdpromenaden sluta omkring klockan 02:20, svensk tid, på torsdagen. Läs mer om rymdpromenaden >>>

2007-05-23

Det senaste halvåret har varit ett hektiskt halvår ombord på ISS med bland annat ett flertal rymdpromenader och dockningar av både bemannade och obemannade farkoster. Man har även haft en hel del arbete med utbyggnaden ombord och inför de rymdpromenader som man utfört. Om man blickar framåt ser man dock att ännu mer väntar. Bland annat kommer man få besök av fyra rymdfärjebesättningar, en Soyuzbesättning, två obemannade Progressfarkoster samt ESAs Automatiska transportmodul (ATV). Till detta skall även läggas sex stycken rymdpromenader plus de som kommer göras när man har en rymdfärja på besök.

S. Williams under rymdpromenaden den 8 februari.
S. Williams under rymdpromenaden den 8 februari i år.
Foto: NASA.


Utöver det som händer i rymden kommer man under året även att öppna två nya markkontroller. Den ena ligger i Frankrike och kommer användas för ATVn. Den andra ligger i Tyskland och kommer ha ansvaret för Europas forskningsmodul Columbus, som kommer att skickas upp ombord på Discovery STS-122

De två rymdpromenader som ligger närmast kommer att ske den 30 maj respektive 6 juni. Båda två kommer att ske med ryska rymddräkter och från den ryska luftslussen på Pirsmodulen. De som kommer att utföra rymdpromenaderna är Fyodor Yurchikhin (befälhavare) och Oleg Kotov (flygtekniker). Huvuduppgiften under rymdpromenaderna kommer att ligga på den ryska delen av rymdstationen, men man kommer även att utföra en del arbete på den amerikanska sidan. Man kommer även att använda amerikanska verktyg och kameror.

Träningen inför de två rymdpromenaderna har i huvudsak skett i Starcity utanför Moskva i Ryssland. Det är även den ryska markkontrollen som kommer ha ansvaret under rymdpromenaderna.

Rymdpromenad 18 (30 maj, 20:20 - ~02:20)
Den första av de två rymdpromenaderna kommer att ske på onsdag och huvuduppgiften är att montera skyddspaneler på den ryska servicemodulen. Totalt handlar det om 17 stycken paneler, uppdelade på tre paket, som kommer att monteras bredvid 7 stycken befintliga paneler som monterades under en rymdpromenad den 16 augusti 2002. Skyddspanelerna monteras för att skydda stationen mot mikrometeoriter.

De 17 stycken paneler man skall montera skickades upp ombord på Discovery i december förra året. Sedan dess har de lagras på utsidan av den amerikanska modulen Node 1. För att transportera de meterstora panelerna de 20 meterna som skiljer Node 1 och servicemodulen åt kommer man att ta hjälp av Strela 2. Strela 2 är en av flera enklare robotarmar som man har på utsidan av rymdstationen. För att klara att förflytta panelerna kommer man vara tvungen att använda en förlängare på Strela 2. Under den första rymdpromenaden kommer man att montera de sju första skyddspanelerna.

Den andra uppgiften under rymdpromenaden rör en navigationsantenn som kommer att användas när ATVn skall docka med rymdstationen. Antennen, som installerades under en tidigare rymdpromenad, fungerar inte som den ska och ryssarna misstänker att det kan vara fel på en av kommunikationskablarna. Av denna anledning kommer man att byta ut den installerade kabeln mot en som man har i reserv.

Rymdpromenad 19 (6 juni, 16:30 - ~22:30)
Den andra av de två ryska rymdpromenaderna kommer att äga rum onsdagen den 6 juni. Den första uppgiften är att slutföra monteringen av de skyddspaneler som man påbörjade under rymdpromenaden den 30 maj.

När detta är slutfört kommer man att förflytta sig till den ryska modulen Zarya för att därifrån förlägga en kommunikationskabel för intranätet ombord. Kabeln kommer att förläggas på utsidan av ISS från den ryska delen av stationen till den amerikanska. Anledningen är att man vill förbättra datakommunikationen ombord.

Innan man avslutar rymdpromenaden kommer man att montera ett experimentrack vid namn BioRisk på utsidan av modulen Pirs. BioRisk består av tre cylinderrör som innehåller olika biologiska experiment som kommer att utsättas för rymdens påfrestningar under ungefär ett år. När året sedan har gått kommer man att plocka ner racket och återföra det till jorden för analys.

Båda rymdpromenaderna kommer sändas direkt på NASA TV.

2007-05-15

Progress 25 dockad med ISS.
Progress 25 dockad med ISS.
Foto: NASA TV.


Som planerat dockade Progress 25 med ISS klockan 06:10, svensk tid, på tisdagsmorgonen. Dockningen genomfördes utan några problem och ombord finns 2,5 ton av förnödenheter och material. Besättningen ombord på ISS kommer att påbörja utlastningen när man kontrollerat att inga läckor finns mellan de två farakosterna.

2007-05-13

Tidigt på lördagsmorgonen lyfte en obemannad progresskapsel med ISS som slutmål. Uppskjutningen skedde med en rysk Soyuzraket klockan 05:25, svensk tid, på lördagsmorgonen. Ombord finns över 2,5 ton förnödenheter och material bestående av bland annat vatten (410 kilogram), mat, kläder och syre (45 kilogram).

Den automatiska dockningen med ISS kommer att ske strax efter klockan nio, svensk tid, på tisdagsförmiddagen. Om det automatiska dockningssystemet inte skulle fungera finns det möjlighet för besättningen ombord på rymdstationen att ta över dockningen och utföra den manuellt.

ISSnytt april 2007 | ISSnytt 2006

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.