www.astrowebb.com
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
 
ISS| ISSnytt april 2007
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2007-04-21

Soyuz.
Soyuz.
Foto: NASA.

På lördagen utdockade besättning 14, bestående av Michael Lopez-Alegria, Mikhail Tyurin, samt rymdturisten Charles Simonyi från ISS. Utdockningen föregicks av en farvälsceremoni ombord. Efter att ha vistas ombord på ISS i nära sju månader lämnande Lopez-Alegria, Tyurin rymdstationen klockan 08:03, svensk tid, på lördagseftermiddagen. Landningen skedde utan problem några timmar senare klockan 14:31, svensk tid.

Under sin vistelse ombord har Lopez-Alegria satt flera rekord. Bland annat är han den amerikan som har genomfört flest rymdpromenader, 10 stycken varav fem stycken under hans vistelse ombord. Han har även rymdpromenadsrekordet för amerikaner när det gäller tid med sina 57 timmar och 40 minuter. Slutligen hat han även slagit det amerikanska rekordet när det gäller längst tid i rymden på en och samma uppdrag med sina 215 dagar.

2007-04-18

På tisdagen tog Fyodor Yurchikhin, besättning 15, officiellt över kommandot av ISS. Samtidigt blev besättning 15 officiellt den primära långtidsbesättningen ombord. För att uppmärksamma vaktavlösningen höll man en kort ceremoni på tisdagen. I övrigt fortsätter arbetet ombord som vanligt med undantag i måndags då Suni Williams sprang Boston Marathon på ett löpband ombord. Hennes sluttid efter de dryga 42 kilometerna blev 4 timmar, 23 minuter och tio sekunder. I motsats till sina medlöpare nere på jorden slapp Williams regnet och snålblåsten.

Besättning 14 stannar en dag längre och Williams kan åka hem med STS-117
Efter att man flyttat landningsplatsen för Soyuz TMA-9 till nordväst om Arkalyk har landningen flyttas fram en dag. Detta betyder att Michael Lopez-Alegria, Mikhail Tyurin och Charles Simonyi kommer att stanna en dag längre ombord och inte landa förrän på lördag den 21 april klockan 14:30, svensk tid. Anledningen till ändringen av landningsplatsen är bland annat att det vanliga landningsområdet är utsatt en vårflod som gör det svårt för räddningshelikopterna att landa.

Samtidigt som besättning 14 fått veta att de får stanna en dag till diskuterar NASA att låta Williams åka hem med Atlantis STS-107 istället för Endeavour STTS-118, som tidigare planerat. Orsaken är de förseningar som uppstått efter att Atlantis råkade ut för en hagelstorm i slutet av februari i år. Då STS-117 nu är planerad till juni, vilket var den månad STS-118 skulle ha lyft, tycker en del att det är natruligt att Williams återvänder med STS-117 och Clayton Anderson avlöser henne.

Det hela är dock inte lika lätt som det kanske låter då en extra besättningsmedlem innebär extra vikt och utrymme. Med andra ord måste man göra om en hel del beräkningar och eventuellt även avstå från en del av den planerade lasten man ska ha med sig. Ett beslut om hur man kommer att göra kommer tas inom de närmaste dagarna.

2007-04-09| 23:00

Luckan är öppen och Soyuzbesättningen flyter över till ISS.
Luckan är öppen och Soyuzbesättningen flyter över till ISS.
Foto: NASA TV.

Soyuz TMA-10 strax innan dockningen.
Soyuz TMA-10 strax innan dockningen.
Foto: NASA TV.

Vid halv elva, svensk tid, på måndagskvällen öppnades luckorna mellan ISS och Soyuz. Det hela skedde något tidigare än planerat efter att man genomfört de obligatoriska läcktesterna. Då inga läckor upptäcktes kunde man öppna luckorna och den tre man straka besättningen ombord på Soyuz TMA-10 fick ett varmt välkomnande.

Efter en kort välkomstceremoni, med lyckönskningar från jorden, kommer de två besättningarna att delta i en säkerhetsgenomgång. Innan det är läggdags väntar även arbete med att avaktivera ett antal system ombord på Soyuz TMA-10 samt överföring av flygstolar mellan de två Soyuzfarkosterna.

2007-04-09| 21:25

Måndagskvällens dockning mellan ISS och Soyuz TMA-10 genomfördes utan problem och strax före utsatt tid klockan 21:10, svensk tid. Några minuter efter dockningen kom bekräftelsen på att dockningsringen hade låst och att de två farkosterna satt ihop ordentligt.

Innan man öppnar luckorna mellan de två farkosterna kommer man utföra en serie läcktester för att säkerställa att inga läckor finns. Lucköppningen mellan de två farkosterna kommer ske ungefär 90 minuter efter dockningen. Efter att luckorna öppnas väntar en kort välkomstceremoni och en säkerhetsgenomgång för den anländande besättningen.

2007-04-09

Klockan 19:31, svensk tid, på påskaftonskvällen lyfte den femtonde långtidsbesättningen (Fyodor Yurchikhin och Oleg Kotov) samt rymdturisten Charles Simonyi från Baikonur Cosmodrome ombord på Soyuz TMA-10. Resan till omloppsbana tog ungefär 10 minuter och väl i omloppsbana vecklade man ut farkosten antenner och solpaneler.

Uppskjutningen.
Uppskjutningen.
Foto: NASA TV.

Resan till ISS kommer att ta ungefär två dagar och dockningen är beräknad att ske klockan 21:12, svensk tid, måndagen den 9 april. NASA TV kommer sända dockningen direkt med start klockan 20:45, svensk tid.

Simonyi, som betalat 20 miljoner amerikanska dollar för sin resa, kommer att stanna ombord cirka en vecka och återvända tillsammans med besättning 14, Michael Lopez-Alegria och Mikhail Tyurin. Utdockningen är satt till den 20 april med en landnings ungefär två timmar senare. Yurchikhin, befälhavare, och Kotov kommer att stanna ombord ISS i sex månader och återvända till jorden i oktober. Suni Williams, som anlände till stationen i december, kommer att ansluta till besättning 15 och kommer återvända till jorden i sommar ombord på Endeavour STS-118. Läs mer om besättning 14 och 15.

Maratonlopp i rymden
Den 16 april kommer Williams, som förutom astronaut även är en maratonlöpare, springa Boston Maraton ombord på ISS. Williams kommer att genomföra de dryga 4 milen på ett löpband ombord.

Multimedia
Uppskjutningen av Soyuz TMA-10 (ASF, 30Mb).

2007-04-02

Soyuzfarkost som utdockar.
Soyuzfarkost som utdockar.
Foto: NASA TV.

Natten till fredagen, svensk tid, lämnande den tre personer starka besättningen ISS obemannad under drygt 20 minuter. Anledningen var att man förflyttade den ryska Soyuzfarkost som fraktar besättning 14 till och från jorden. Utdockningen föregicks av flera timmar långa förberedelser där man bland annat kopplade över alla system på det automatiska styrsystemet i fall man inte skulle kunna återvända.

Klockan 20:30, svensk tid, stängde besättningen luckorna mellan ISS och Soyuz och de sista förberedelserna inför utdockningen påbörjades. Soyuzfarkosten påbörjade att backa bort från rymdstationen klockan 00:30, svensk tid, på fredagen. Flygturen från dockningsporten på Zaryamodulen till dockningsporten på Zvezdamodulen tog 24 minuter och återdockningen skedde klockan 00:54, svensk tid. Efter kontroller att inga läckor förekom öppnades luckorna mellan de två farkosterna efter ett par timmar. Som längst befann mig sig ungefär 20 meter från ISS.

Den lyckade förflyttningen av Soyuz TMA-9 möjliggör för nästa långtidsbesättning, besättning 15, att lyfta som planerat den 7 april klockan 19:31, svensk tid, ombord på Soyuz TMA-10

ISSnytt mars 2007 | ISSnytt 2006

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.