www.astrowebb.com
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
 
ISS| ISSnytt mars 2007
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2007-03-26

Progress 23 strax efter utdockningen.
Progress 23 strax efter utdockningen.
Foto: NASA TV.

Som planerat utdockade den ryska fraktfarkosten Progress 23 klockan 20:11, svensk tid, på tisdagen. Utdockningen genomfördes utan problem och om allt går som planerat kommer Progress 23 att brinna upp under återinträdet i atmosfären strax före klockan 01:00, svensk tid, natten till onsdag. Utdockningen gjordes möjlig efter en extrainsatt rymdpromenad för cirka en månad sedan då man åtgärdare en trasig antenn som hindrade en utdockning.

Förutom att Progressfarkosten förde med sig sopor från stationen lämnade den även plats för förflyttning av den Soyuzfarkost (Soyuz TMA-9) som är dockad med ISS. Denna förflyttning är planerad till torsdag och sker som en förberedelse inför dockningen av nästa Soyuzfarkost. Denna Soyuzfarkost kommer att ha med sig nästa långtidsbesättning, besättning 15, till ISS och beräknas lyfta den 7 april.

Harmoni för Node 2
Med hjälp av skolbarn i USA har NASA döpt sin sammankopplingsmodul Node 2 till Harmoni (Harmony). Harmony kommer att åka upp med STS-120 senare i år och kommer att sammanlänka de tre amerikanska modulerna Destiny, Quest och Unity.

Uppskjutningen av Europas transportfarkost försenad
Uppskjutningen Jules Verne, som är den första av flera europeiska transportfarkoster, har blivit framflyttad till slutet av året. Anledningen är dels det täta uppskjutningsschemat till ISS och dels det faktum att ESA anser sig behöva mer tid till att genomföra de sista testerna inför uppskjutningen. Som planeringen ser ut i dagsläget kommer Jules Verne att lyfta tidigaste i november istället för i juli som tidigare planerat.

När det gäller hårdvaran skall den enligt ESA vara färdigtestad och godkänd till hundra procent. Det som återstår är att förberedda den Arianeraket som ska lyfta Jules Verne samt finslipa interfacet mellan Jules Verne och ISS.

Förutom att transportera upp till sju ton förnödenheter till ISS kommer Jules Verne och dess efterföljare även användas till att höjs och justera ISS bana.

2007-03-13

Efter en relativ lugn tid, om man nu kan benämna någon tid ombord lugn, efter den serie av rymdpromenader som den tre personer starka ISS-besättningen utförde tidigare i år börjar en ny hektisk tid ombord. I veckan som gick genomförde besättningen, förutom en rad vetenskapliga experiment, förberedelser inför ankomsten av Europas automatiska transportmodul (ATV) senare i år, förberedelser inför aktiveringen den nya syregeneratorn senare i år samt förberedelser inför ett antal dockningar och utdockningar den närmaste tiden. När det gäller aktiveringen av syregeneratorn, som är planerad att ske inom det närmsta halvåret, ärv detta en förutsättning för att man ska kunna utöka besättningen ombord till sex personer.

I kronologisk ordning handlar det först om en höjning av ISS bana den 15 mars för att förberedda inför besättning 15s ankomst den 9 april klockan 21:03. Banhöjningen kommer att ske med hjälp av den dockade fraktmodulen Progress 23. Uppskjutningen av den Soyuzkapsel som ska ta nästa långtidsbesättning samt rymdturist kommer att ske två dagar innan dockningen.

För att lämna plats för den ankommande Soyuzkapseln kommer fraktmodulen Progress 23 att utdocka den 27 mars och lämna dockningsporten på Zvezdamodulen fri.

Soyuz TMA-9, som är dockad med ISS, kommer att utdocka den 20 april med besättning 14 ombord samt rymdturisten Charles Simonyi, som följde med besättning 15 upp.

Japansk forskningsmodul har anlänt till Kennedy


Kibo.
Foto: NASA.

Tidigt på måndagen, lokal tid, nåddes ännu en milstolpe i ISS-projekts historia. Efter en resa på tusentals kilometer nådde forskningsmodulen Kibo fram till Kennedy Space Center och Florida. Den japanska forskningsmodulen, vars namn betyder "hopp", hade påbörja sin långa resa den 6 februari i Yokohama, Japan. Kibo, som består av tre delelement, kommer att dockas till resten av rymdstationen under första halvåret 2008 efter att ha liftat med STS-123.

Förutom att vara en av ISS tre stora forskningsmoduler kommer Kibo att vara Japans huvudbidrag till rymdstationen. Kibo kommer att göra forskningsmodulerna Destiny (USA) och Columbus (Europa) sällskap och utgöra ISS forskningsryggrad.

ISSnytt februari 2007 | ISSnytt 2006

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.