www.astrowebb.com
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
 
ISS| ISSnytt februari 2007
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2007-02-22

Den första ryska rymdpromenaden för året kan inte beskrivas på något annat sätt än som en stor framgång. Den sex timmar 18 minuter långa rymdpromenaden började något försenat klockan 11:27, svensk tid. Huvuduppgiften under rymdpromenaden var att åtgärda och undanröja den antenn som hade fastnat mellan ISS och en dockad progressfarkost.

Första uppgiften Michael Tyurin och Michael Lopez-Alegria gav sig på var progressantennen. Till sitt förfogande hade man ett flertal verktyg, varav ett var ett kapverktyg. Innan man gav sig på antennen med verktygen försökte de två astronauterna manuellt stuva undan antennen. När detta inte gick kapade man ett flertal av de stag som höll fast antennen. När man gjort detta kunde man sedan stuva undan antennen och fästa den på progressfarkosten. Efter klartecken från marken anser man nu att det är säkert för Progress 23 att utdocka nästa månad.

Andra uppgifter under rymdpromenaden som man utförde var att byta ut ett ryskt experimentrack, fotografera ett annat, förberedda inför den första dockningen av ESAs automatiska transportfarkost, inspektion av en rysk robotarm på Pirsmodulen samt fotografering av olika ställen och utrustning inför framtida rymdpromenaden.

Enda större problemet under rymdpromenaden var med Tyurins rymddräkt. Under stora delar av rymdpromenaden hade han problem med kylsystemet vilket gjorde att det pendlade mellan kallt och varmt. Om inte detta vara nog hade han även problem med imma på insidan av visiret. Inget av detta var dock så allvarligt att man var tvungen att avbryta rymdpromenaden.

2007-02-20

S. Williams under rymdpromenaden den 8 februari.
S. Williams under rymdpromenaden den 8 februari.
Foto: NASA TV.

Länkar
NASA TV.
På torsdagen den 22 februari är det dags för den femte och sista rymdpromenaden för besättning 14. Denna gång kommer rymdpromenaden att ske i ryska rymddräkter och den ryska markkontrollen har ansvaret. Starttiden för rymdpromenaden är satt till klockan 11:00, svensk tid, och kommer att utföras av Micheal Tyurin och Micheal Lopez-Alegira.

Huvuduppgiften under den sex timmar långa rymdpromenaden är att frigöra den antenn på Progress 23 som inte vecklades in ordentligt inför dockningen den 26 oktober förra året. Man misstänker att delar av antennen ligger ann mot stationen och eventuellt kan ställa till problem vid den planerade utdockningen i april. Tyurin och Lopez-Alegira kommer med hjälp av olika verktyg, bland annat en hammare, lossa antennen. Som sista åtgärd kan man även klippa bort fästlinor.

Andra planerade uppgifter under rymdpromenaden är bland annat fotografering av ett tyskt experiment, montering och fotografering av ett rysk dito, inspektion av en antenn för den automatiska transportfarkosten (ATV) som kommer göra sin första flygning senare i år. Om tid finns kommer man även inspektera sammanfoga hårdvara på den ryska delen av stationen.

Båda två kommer använda rymddräkter med röda band och rymdpromenaden kommer vara den tjugonde från Pirs dockningsmodul.

Det strömavbrott som drabbade stationen förra veckan verkar inte ha orsakat några bestående skador på utrustningen ombord. Man befarar inte heller några långtidseffekter av det hela.

2007-02-12

Vid sjutiden, svensk tid, på söndagsmorgonen råkade ISS ut för ett kort strömavbrott. Anledningen var ett tekniskt problem i en av de överföringsboxar som försörjer stationen med elkraft från solpanel P4. Strömavbrottet ledde till att stora delar av systemen ombord stängdes av och var tvungna att startas upp igen. Detta ledde i sin tur till att besättningen fick använda stora delar av sin lediga dag till att återställa stationens olika system. Man var även tvungen att köra stora delar av söndagen med endast två gyroskop innan man fick igång det tredje gyroskopet.

Besättningen var dock aldrig i fara och på måndagen var alla system återställda. De första slutsatserna tyder på att det hela var en engångshändelse och att man inte behöver utföra några större förändringar. En utredning har dock satts igång för att avgöra om strömavbrottet har påverkat stationen på längre sikt.

Information om ISS-besättning 16, 17 och 18 >>>

2007-02-08

Lopez-Alegria och Williams under rymdpromenad 8.
Lopez-Alegria och Williams under rymdpromenad 8.
Foto: NASA TV.

Williams under rymdpromenad 8.
Williams under rymdpromenad 8.
Foto: NASA TV.

På torsdagen genomförde Mike Lopez-Alegria och Sunita Williams den tredje rymdpromenaden på nio dagar. Anledningen till det intensiva schemat är att man kan spara in några av de 100 timmar inför varje rymdpromenad som går åt till förberedelser.

Rymdpromenaden genomfördes utan större missöden och då förberedelserna gick snabbare än beräknat började man officiellt rymdpromenaden klockan 14:26, svensktid. Rymdpromenaden var den fjärde för Williams och den nionde för Lopez-Alegria. I och med dagens rymdpromenad gick Lopez-Alegria upp till andra plats, första bland amerikaner, bland de med flest rymdpromenader. Total tid för Lopez-Alegria är 61 timmar och 22 minuter. Etta på listan är Anatoly Solovyev med 16 rymdpromenader och med totalt drygt 82 timmar. Totalt tid för Williams är 29 timmar och 17 minuter vilket befäster hennes första plats bland kvinnor och ger henne en tjugofemte palts totalt.

Den första uppgiften under rymdpromenaden var att plocka bort skydd som suttit på elektronikinstrument på utsidan av ISS. När man plockat bort detta skydd skickade Lopez-Alegria bort dessa från stationen med hjälp av handkraft. Man räknar med att dessa skydd kommer brinna upp inom 20 dagar.

Andra uppgifter under den sex timmar och 40 minuter långa rymdpromenaden var att slutföra elinstallationen av det system som kommer möjliggöra för ISS att strömförsörja en besökande rymdfärja samt fotograferandet av en kommunikationskontakt som inte fungerar som den ska. Man plockade även bort två uppskjutningslås på det fackelelement som monterades i december. Dessa lås används under uppskjutningen för att skydda utrustningen från skador.

Nästa rymdpromenad, 17A, är planerad till den 22 februari och kommer att utföras av Lopez-Alegria och Mikhail Tyurin. Denna rymdpromenad kommer att utföras med ryska rymddräkter och huvuduppgiften kommer vara att fixa den Progressantenn som fastnade under en dockning förra året. Andra uppgifter kommer vara att byta ut vetenskapliga instrument och att fotografera baksidan av Zvezdamodulen. Det sistnämnda görs för att kalibrera dockningsmjukvaran för ESAs obemannade fraktfarkost.

2007-02-04

På söndagen genomförde Michael Lopez-Alegria och Sunita Williams sin andra rymdpromenad på fyra dagar. Starttiden för den sju timmar och 11 minuter långa rymdpromenaden var 14:38, svensk tid, vilket betydde att man låg före tidsschemat redan från början.

Söndagens rymdpromenad var det 79de rymdpromenaden sedan 1998 som utfördes i ISS-projektet. För Lopez-Alegria var det åttonde gången, vilket placerar han som trea i världen, medan Williams är etta bland de kvinnliga astronauterna med sina tre rymdpromenader.

Lopez-Alegria under rymdpromenad 7
Lopez-Alegria under rymdpromenad 7. Fler bilder >>>
Foto: NASA TV.

Huvuduppgiften för rymdpromenaden var i stort sätt en upprepning av onsdagens rymdpromenad. Även denna gång skedde de mesta av omkopplingarna i det så kallade "råttnästet", vilket är den plats på utsidan av stationen där mest ledningar, kablar och dylikt finns. Detta gör det extra jobbigt att utföra arbetsmomentet där då det finns begränsat med plats. Denna gång genomförde man omkopplingarna av ammoniakledningarna utan större problem och även omkopplingarna av elkablarna gick bra. Senare under dagen bekräftades att ammoniaksystemet fungerade som det skulle och att man nu kopplat om hela systemet till det permanenta utförandet.

Under arbetet med omkopplingarna uppstod en liten läcka av ammoniak. Läckan bestod av några droppar ammoniak som hade samlas under ett av de "lock" man tog bort från en av ammoniakledningarna. I enlighet med säkerhetsföreskrifterna kontrollerade astronauterna varandras rymddräkter. Inga spår av ammoniak hittades dock och efter att astronauterna även tillbringat tid i Solen för att koka bort eventuell ammoniak ansåg markkontrollen att det inte längre fanns någon anledning till oro. Som extra säkerhetsåtgärd utförde besättningen en visuell inspektion när man var tillbaka i luftslussen. Även denna gång fann man inga spår av ammoniak.

Andra uppgifter under rymdpromenaden var att fälla ihop ett av de fyra kylelementen som används till att kyla ammoniaken som i sin tur kyler vattnet som kyler utrustningen på utsidan av stationen. Hopfällandet genomfördes utan problem och de två astronauterna satte sedan fast det aktuella kylelementet soå att det inte skall fällas ut av misstag i framtiden.

Innan man avslutade rymdpromenaden utförde man även omkoppling av elsystemet på den amerikanska dockningsmodulen, vilket möjliggör för besökande rymdfärjor att ta ström ifrån ISS. Första gången detta kommer användas är under Endeavour STS-118s uppdrag i sommar. När man avslutade denna uppgift hade man kopplat in två av de sex elkablar som behövs för en komplett anläggning. Detta betyder att man inför torsdagens rymdpromenad har tre stycken elkablar kvar att koppla in.

Man fotograferade även förvaringsboxen på solpanel P6 del 2B samt panelerna för att ge teknikerna nere på jorden tid att upptäcka eventuella problem inför hopfällandet senare i år. Williams förflyttade även en fotpanel medan Lopez-Alegria tog bort ett solskydd som inte längre behövs. Detta solskydd kommer förvaras ombord för att eventuellt användas i framtiden. Från början var meningen att Lopez-Alegria skulle ha skickat iväg solskyddet, men efter analyser ansågs det vara en för stor risk.

Rymdpromenaden slutade klockan 21:49, svensk tid. Nästa rymdpromenad är planerad till torsdagen den 8 december.

Bilder från rymdpromenaden >>>

2007-02-01

Klockan 16:14, svensk tid, den 31 januari påbörjade Michael Lopez-Alegria och Sunita Williams den första av tre planerade rymdpromenader på nio dagar. Under de första tre timmarna, efter att man avslutat förberedelsearbetet, arbetare man med att koppla om ena delen av ammoniakkylningen på utsidan av ISS. Ammoniak används för att kyla det vatten som i sin tur kyler olika apparater och instrument på ISS.

Efter en del problem i början med ammoniakkopplingarna kunde man fortsätta arbetet utan större svårigheter. För att få loss visa kopplingar, som satt extra hårt och extra trångt till, var man tvungen att använda ett specialverktyg. Detta verktyg har en "klo" som man kan spänna åt och dra ut kopplingarna med.

Efter att man kopplat bort ammoniakledningarna kopplade man dit de samma på den permanenta utrustningen. Mycket tid gick åt till kontroller för att se att ingen ammoniak kunde läcka ut. Då detta har hänt under tidigare arbeten med ammoniakutrustningen hade man arbetat fram rutiner för vad som skulle göras om det inträffade. De första rapporterna tyder på att omkopplingen gått bra.

Lopez-Alegria kopplade även om elkablar på Z1 för att underlätta en återaktivering av det tillfälliga kylningssystemet, i fall det skulle bli nödvändigt. Han anslut även en kabel för det system (Space Shuttle Power Transfer System (SSPTS)) som kommer att göra det möjligt att överföra el från ISS till en besökande rymdfärja. Detta arbete kommer avslutas under söndagens rymdpromenad.

Ett av kylelementen i utfällt läge.
Ett av kylelementen i utfällt läge. Fler bilder >>>
Foto: NASA TV.

Den andra större uppgiften under rymdpromenaden var hopfällandet av kylelementet på styrbordsidan av P6s fackelverk. Detta kylelement är ett av flera som används för att kyla ammoniaken. Hopfällandet gjordes från marken under överseende av astronauterna.

Hittills har man använt fyra identiska kylelement, men efter onsdagens och söndagens rymdpromenad kommer man att ha fällt ihop två av dessa. Den panel man fällde ihop under onsdagen täckte man även in med ett överdrag. Man fäste även ihop den hopfällda panelen för att säkerställa att den kommer fortsätta vara hopfälld.

Den sista uppgiften innan man började packa ihop och ge sig tillbaka till luftslussen var att koppla ur en extra ammoniaktank (Early Ammonia Servicer) som man haft som reserv ifall man skulle få en läcka i systemet. Denna behövs dock inte längre när man kopplat upp det permanenta systemet så därför kopplade man ur den. Under ett senare rymdpromenad kommer man skicka bort den från stationen.

På grund av tidsbrist hann man bara med halva arbetet, andra halvan kommer genomföras under en senare rymdpromenad.

Under arbetet ammoniaktanken upptäckte Williams en liten läcka av ammoniak, dock ska ingen ammoniak ha träffat någon av rymddräkterna. Enligt reglerna måste man ändå genomgå visa rutiner när man återvänt till luftslussen om man sett en ammoniakläcka under rymdpromenaden. Vid den visuella kontrollen av dräkterna fann man inga spår av ammoniak och man kunde avsluta rymdpromenaden. En andra, mer grundlig, inspektion genomfördes efter att man trycksatt luftslussen med samma resultat.

Rymdpromenaden avslutades 00:09, svensk tid på torsdagen. Med sina 47 timmar och 41 minuter under totalt sju rymdpromenader ligger Lopez-Alegria fyra i listan över längst rymdpromenad tid.

Bilder från rymdpromenaden >>>

ISSnytt januari 2007 | ISSnytt 2006

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.