www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2007
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2007-01-29

På onsdag kommer den första av fyra planerade rymdpromenader att genomföras. Den första tre kommer att ske med amerikanska rymddräkter och kommer att utföras av Michael Lopez-Alegria och Sunita Williams. Till detta ska läggas en rysk rymdpromenad som kommer att utföras av Lopez-Alegria och Mikhail Tyurin. Efter dessa fyra rymdpromenader kommer Lopez-Alegria att hålla det amerikanska rekordet på flest rymdpromenader, tio stycken, samt längst rymdpromenadtid. Med sina fyra rymdpromenader kommer Williams vara den amerikanska kvinna som gjort flest rymdpromenader.

På de amerikanska rymdpromenaderna kommer Lopez-Alegria använda en rymddräkt med röda band medan Williams kommer ha en helvit. Det kommer även vara Lopez-Alegria som är huvudansvarig under alla tre rymdpromenader. Alla rymdpromenader kommer att sändas direkt på NASA TV.

Rymdpromenad 6 (31 januari 16:00 - 22:30)
Williams tappar sin kamera under sin första rymdpromenad i december förra året.
Williams tappar sin kamera under sin första rymdpromenad i december förra året.
Foto: NASA TV.

Länkar
NASA TV.

Den mest hektiska rymdpromenadsmånaden hittills för ISS kommer att börja nu med onsdag med den sjätte amerikanska rymdpromenaden från ISS utan en besökande rymdfärja. I det stora hela skiljer sig inte en rymdpromenad utan en besökande rymdfärja jämfört med en när man har en rymdfärja på besök. Den stora skillnaden ligger dock i förberedelserna och träningen. Då det oftast är länge sedan en ISS-besättning tränande i vattenbassängen inför en rymdpromenad, i detta fall dryga sju månader sedan, läggs mer tid på förberedelse de sista veckorna innan rymdpromenaden. Bland annat innebär detta att besättningen får gott om tid att gå igenom hela rymdpromenaden samt att köra datasimuleringar.

Huvuduppgiften under onsdagens arbete kommer vara att fortsätta det arbete som påbörjades under Discoverys besök i december. Denna gång kommer man dock att fokusera mest på rymdstationens kylsystem istället för elsystemet. Kylsystemet för apparater på bland annat utsidan av ISS är uppbyggt så att man har fyra stora kylelement med flytande ammoniak. Denna ammoniak körs runt i dessa tunna kylelement och kyls på detta sätt när. För närvarande har man ett tillfälligt system med fyra kylelement som kommer kopplas om till det permanenta systemet.

Rent pratiskt kommer man att koppla om ett antal ammoniakledningar från det tillfälliga kylsystemet till det permanenta kylsystemet. I detta arbete ingår även viss omkoppling av elsystemet. När detta är gjort kommer man sedan att från markkontrollen fälla ihop ett av de fyra kylelementen som finns på utsidan av ISS. Efter att besättningen sedan fäst fast det hopfällda kylelementet kommer man dra över en skyddsplast för att skydda elementet från rymdens hårda miljö.

Om man hinner kommer man även att fotografera solpanel P6 för att avgöra om det finns risk att problem uppstår när man ska fälla ihop ena halvan av solpanelen senare i år.

Rymdpromenad 7 (4 februari 15:00 - 21:30)
Den andra rymdpromenaden kommer att likna den första då man även under denna kommer att koppla om kylsystemet på utsidan av ISS. Även denna gång innefattar arbetet en del arbetet med elsystemet. Man kommer även denna gång av fälla ihop ett av de fyra kylelementen, som inte längre behövs. Detta element anser man dock inte kommer behöva något skydd i dagsläget utan det kommer man montera senare i år.

Tyurin under rymdpromenaden i november.
Tyurin under rymdpromenaden i november.
Foto: NASA TV.

För denna rymdpromenad är det även planerat att man ska ta bort en del solskydd som har behövs då ISS legat i en annan vinkel mot Solen, men som inte längre behövs. Nu finns istället risken att apparaterna som dessa skydd skulle kyla kommer att bli för värma. Planen är även att med hjälp av handkraft slänga bort dessa skydd från ISS.

En annan viktig uppgift under rymdpromenaden är att koppla om elsystemet på den amerikanska dockningsmodulen för att möjliggöra för en dockad rymdfärja att ta ström från rymdstationen.

Rymdpromenad 8 (8 februari 15:00 - 21:30)
Den tredje rymdpromenaden kommer att skilja sig från de två föregående. Huvuduppgifterna kommer vara att ta bort ett flertal värmeskydd samt köldskydd. Inga av dessa skydd behövs längre då ISS har ändrad sin vinkel på Solen. Precis som på den föregående rymdpromenaden kommer man skicka iväg dessa skydd ut i rymden.

Den andra stora uppgiften kommer vara att förberedda modulen P3 inför dockningen av en annan modul senare under utbyggnaden. P3 är en icke trycksatt modul som i stortsätt består av ett fackelverk. Innan man monterar två dockningsringar på P3 kommer man att ta bort två stora skyddsdukar, som även de kommer skickas iväg.

Rysk rymdpromenad (22 februari)
Den fjärde rymdpromenaden är för tillfället planerad till den 22 februari och kommer att ske med ryska rymddräkter och från den ryska luftslussen Pirs. Beroende på hur de tre amerikanska rymdpromenaderna kommer gå och hur lång tid besättningen behöver för att återhämta sig denna rymdpromenad flyttas framåt.

Huvuduppgiften för Lopez-Alegria och Tyurin under rymdpromenaden kommer vara att försöka få loss och få undan den antenn på Progress 23, som krånglat en längre tid. Detta hela gör att man inte kan stuva undan antennen som planerat och detta kommer troligen att påverka utdockningen senare i år. Det har även visat att antennen ligger lutad mot rymdstationen och således utgör en säkerhetsrisk.

2007-01-23

Artistbild av Columbus.
Artistbild av Columbus.
Bild: ESA.

Europas främsta bidrag till ISS, forskningsmodulen Columbus, har nått en av de sista milstolparna innan det är dags för avfärd senare i år. I december hade man en genomgång där man gick igenom alla aspekter modulens uppbyggnad och de sista förberedelserna inför uppskjutningen. Allt för att se till att inget lämnas ut slumpen.

Denna genomgång skedde under två dagar i december förra året och bestod av personer från bland annat NASA, ESA samt tysklands och japans rymdorgan. Förutom att gå igenom Columbus gick man även igenom de markstationer man kommer använda. Huvudmarkkontrollen för Columbus kommer vara Columbus kontrollcenter utanför München i Tyskland.

Under genomgången kom man fram till att det aktuella kontrollcentret är redo att dygnet runt stödja de operationer man genomföra. Det står även klart att det inte finns några kända tekniska problem med Columbus som skulle försena en uppskjutning. Det står även klart att den mjukvaran som man bland annat kommer använda för kommunikationen mellan Columbus och markkontrollen fungerar som den ska.

Under de kommande månaderna kommer man att lägga in en högre växel och bland annat starta upp de system och de arbetsgrupper som kommer att behövas. I april/maj kommer man även att flytta Columbus från dess temporära lagringsplats på Kennedy Space center till den hangar där de sista förberedelserna kommer att ske innan uppskjutningen.

Columbus kommer att åka upp med STS-122, som för närvarande är planerad till oktober/november i år.

Toppmöte i Paris
Tisdagen den 23 januari träffades inblandade personer från de länder som deltar i ISS-projektet. Meningen med endagsmötet var att gå igenom om man nått upp till de mål man satte upp vid förra mötet i mars 2006 samt diskutera framtiden. Under den förstnämnda kategorin diskuterade man bland annat återupptagandet av utbyggnaden av ISS samt utökandet av långtidsbesättningen till tre personer.

Gällande framtiden var det diskussioner om framtida delmoduler, bland annat Node2 och Columbus, samt den återstående utbyggnaden som stod högst på dagordningen. Även frågan om utökningen till sex personer stora långtidsbesättningar togs upp samt NASAs nya rymdkapsel Orion.

2007-01-20

Den obemannade ryska fraktfarkosten Progress 24 dockade som planerat med ISS tidigt på lördagsmorgonen. Dockningen skedde helt automatiskt klockan 03:59, svensk tid, och inga problem har rapporteras.

2007-01-18

Progresskapsel i rymden.
Progresskapsel i rymden.
Foto: NASA.

Länkar
NASA TV.

Klockan 03:12, svensk tid, på torsdagsmorgonen lyfte en rysk Soyuz-U raket från Baikonur Cosmodrome. Ombord fanns en progressfarkost fullastad med över två ton förnödenheter och reservdelar till ISS. Bland annat finns det mat och syre ombord. Dockningen med ISS är beräknad till klockan 04:00, svensk tid, på lördagsmorgonen. Dockningen kommer att sändas direkt på NASA TV.

Som en hyllning till rymdtekniken och designen Sergey Pavlovich Korolyov, som skulle ha fyllt 100 år i år, hade man ett porträtt av han på raketens utsida.

För att lämna plats inför lördagens dockning utdockade Progress 22 från ISS i onsdags klockan 00:29, svensk tid. Ombord fanns sopor och annat material som man inte längre behöver ombord. Tre timmar efter utdockningen brann progresskapseln upp i atmosfären som planerat.

2007-01-13

Då man har en ryss ombord på ISS passade man på att fira även den ryska julen samt varit ledig i tre dagar. I övrigt har man både packat ur och packat in i två skilda Progressfarkoster. Dels har man lastat Progress 22 full med sopor och material som man inte längre behöver ombord. Progress 22 kommer att utdocka från ISS nästa vecka för att tre timmar senare tända sin motor och brinna upp i atmosfären. Dels har man arbetat med att packa ur Progress 23, som dockade med ISS i slutet av förra året.

Anledningen till utdockningen av Progress 22är att man den 19 januari väntar en dockning med Progress 24. Progress 24 kommer, enligt planerna, att lyfta den 18 januari klockan 03:12, svensk tid. Dockningen är beräknad till klockan 04:00, svensk tid, den 20 januari. Dockningen mellan Progress 24 och rymdstationen kommer sändas direkt på NASA TV.

Progress 24 kommer att förra med sig 2,5 ton av förnödenheter till ISS. Bland annat kommer det att finnas mat, syre, personliga tillhörigheter samt diverse material. Varav av det sistnämnda bland annat kommer att innehålla rymdpromenadsmaterial.

Förutom att arbeta med progressfarkosterna har man bland annat arbetat med den ryska delen av stationen. Främst har man arbetat med Zvezdamodulen där man bland annat uppdaterat systemen ombord.

2007-01-06

Besättningen hälsar God Jul.
Besättningen hälsar God Jul.
Foto: NASA.

Efter att Discovery utdockade några dagar innan julafton har den tre personer starka besättningen ombord på ISS hunnit med en hel del. Förutom arbete har man hunnit med att fira både jul och nyår 350 kilometer ovanför våra huvuden. Helgerna innebar även några dagar ledigt för besättningen.

Den mesta tiden under de senaste veckorna har gått åt till att packa upp och stuva undan allt det amtrial som Discovery STS-116 hade med sig. Dels höll man på med detta under mellandagarna för att sedan återuppta och avsluta det hela denna vecka. Under den första veckan av det nya året deltog också den amerikanska delen av besättningen i en presskonferens med en amerikansk skola.

Michael Lopez-Alegria och Sunita Williams har under veckan installerat och monterat den amerikanska syregeneratorn. Denna generator anlände till stationen i juli förra året ombord på Discovery STS-121 och är tänkt att vara ett komplement till den ryska syregeneratorn, som har visat sig vara mer opålitlig än beräknat. Den amerikanska syregeneratorn är också en förutsättning för att man ska kunna utöka besättningen till sex personer. Installationen av förutom själva syregeneratorn omfattat data-, kraft- och kommunikationskablar. Testningen och utprovningen av generatorn kommer att ske senare i år.

I den ryska delen av rymdstationen har Mikhail Tyurin samtidigt hållit på med att uppgradera ventilationssystemet och ljusisoleringen. Bland annat har Tyurin installerat ljudabsorberande material och vibrationsdämpare.

Under februarimånad kommer man att genomföra tre amerikanska rymdpromenader. Dessa är planerade att äga rum den andra, sjätte och tionde februari. Huvudsyftet med dessa rymdpromenader är att fortsätta utbyggnaden av rymdstationen. Bland annat kommer man att koppla om ström-, kommunikations- och dataförsörjningens samt koppla om en del ammoniakledningar.

Äldre nyheter >>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.