Apolloprogrammet
- Snabbfakta -
 
Första bemannade uppdrag: Apollo 7.
Sista bemannade uppdrag: Apollo 17.
Första månlandningen: Apollo 11.
Antal människor som gått på månen: 12.
Antal kilo sten insamlade: 381,7 kilo.
Total kostnad: 135 miljarder USD (2005s pengavärde).
- Mer läsning -
Apolloindex.
Apollo 1.
Apollo 7.
Apollo 8.
Apollo 9.
Apollo 10.
Apollo 11.
Apollo 12.
Apollo 13.
Apollo 14.
Apollo 15.
Apollo 16.
Apollo 17.
Besättningsfoton.
Bluff eller inte?
www.astrowebb.com
 
Apolloprogrammet
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Lite till och från återkommer debatten om att månlandningarna var en bluff blossat upp på nytt. Själv möter jag ibland personer som ska bevisa att månlandningen var en bluff och lika ofta överbevisar jag dessa personer. Så som en samhällstjänst presenterar jag här ett antal "bevis" mot att månlandningarna har ägt rum. Jag ger även svar på dessa "bevis".

Flaggan 1:
"På filmer syns det tydligt att flaggan rör på sig. Hur kan detta komma sig?"
Svar:
Anledningen till att flaggan vajar är att någon ur besättningen nyss har rört den och på grund av att motståndet på månen är mindre än på jorden vajar flaggan en lång stund efter att någon har rört vid den.

Flaggan 2:
"Flaggan står rakt ut. Hur kan detta komma sig? Borde inte flaggan hänga rak ner?"
Svar:
Visst borde flaggan hänga rakt ner på grund av att det inte finns någon vind på månen. Men NASA var förutseende när det gällde detta. Så NASA satte helt enkelt en aluminiumstång i flaggan, allt för att få det att se snyggt ut.

Varför syns inga stjärnor?:
"Det finns inga stjärnor på bilderna! Detta bevisar att bilderna är falska."
Svar:
Detta beror på att det är svårt att få med ljusstarka objekt både i förgrunden och i bakgrunden. Testa till exempel att ställa dig under en gatlykta och fotografera stjärnhimlen. Ljuset från gatlyktan kommer effektivt ta bort allt ljus från stjärnor.

Vem filmade de första stegen?:
"Neil A. Armstrong blev filmad när han steg ner på månytan. Hur kunde detta ske? Var inte Armstrong den första människan på månen?"
Svar:
Jo, Neil A. Armstrong var den första människan på månen. Men innan han steg ner fällde han ut en kamera som satt på utsidan av månlandaren.

Varför faller skuggorna åt olika håll?:
"Skuggorna på en del bilder är olika långa och faller åt olika håll. Detta bevisar att bilderna är en bluff! För under månlandningarna fanns det bara en ljuskälla (solen)."
Svar:
Anledningen till att skuggorna är olika långa beror på att objekten på bilderna är olika långa och står i olika vinklar. Anledningen till att skuggorna faller åt olika beror på att objekten ligger olika och i olika vinklar. Även höjdskillnader och dylikt gör att skuggorna blir olika långa. Testa själv genom att under en solig dag titta på de skuggor som bildas.
Om det funnits flera ljuskällor hade alla objekt fått mer än en skugga. Jämför med en fotbollsmatch som spelas i strålkastarljus. Där får alla spelare flera skuggor.

Varför hörs inte motorerna?:
"Varför hörs Armstrongs röst men inte ljudet från månmodulens motorer under landningen?"
Svar:
Detta beror på tre saker:
1: Vid tiden för landningen var motorerna knappt på.
2: Ljud måste ha en atmosfär för att fortplanta sig. Vilket det inte finns på månen.
3: Astronauternas mikrofoner var så byggda att endast astronautens röst skulle tas upp och inget störande ljud i närheten.

Hur klarade astronauterna strålningen:
"Det är för mycket strålning i rymden. Astronauterna skulle ha dött redan efter några minuter."
Svar:
Oftast brukar Van Allen-bälterna tas fram som exempel på att människan inte skulle varit på månen. Sanningen är att den strålning som astronauterna blev utsatta för under dem timmar de färdades genom strålningsbältet var långt under dem doser som anses farliga.

Varför är det ingen fördröjning på ljudet?:
"Hur kommer det sig att det inte är någon fördröjning när markkontrollen pratar med besättningen? Borde det inte vara några sekunders mellanrum mellan fråga och svar på grund av avståndet?"
Svar:
Visst är det så. Det tar ungefär två sekunder för ljudet att förflytta sig från jorden till månen eller tvärtom. Men det vi hörde var det som hörde på jorden. Med andra ord hörde vi inte fördröjningen på grund av att det inte fanns någon för vår del för att vi hörde det som Houston hörde.

Detta var svar på de vanligaste s k "bevisen". Ett annat bevis som bevisar att vi var på månen är att ryssarna skulle ha tagit varenda chans att förlöjliga amerikanarna. Även det faktum att Apolloastronauterna tog med sig flera hundra kilo sten och grus från månen borde räka som bevis för de flesta.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.