Apollo 17
- Snabbfakta -
Besättning: Eugene Cernan
Ronald Evans och Harrison Schmitt..
Uppskjutning: Kl. 00:33 EST den 7 december 1972.
Månlandning: Kl. 14:54 EST den 11 december 1972.
Antal månpromenader: 3.
Månuppskjutning: kl. 17:54 den 14 december 1972.
Landning: Kl. 14:24 den 19 december 1972
Längd: 12 dagar, 13 timmar och 52 minuter.
Bärraket: Saturn V.
Startplatta: 39A.
Månlandare: LM-14, Challenger.
Kommandomodul: CM-114, America.
- Mer läsning -
Apolloindex.
Apollo 1.
Apollo 7.
Apollo 8.
Apollo 9.
Apollo 10.
Apollo 11.
Apollo 12.
Apollo 13.
Apollo 14.
Apollo 15.
Apollo 16.
Apollo 17.
Besättningsfoton.
Bluff eller inte?
www.astrowebb.com
 
Apolloprogrammet| Apollo 17
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Schmitt tillsammans med den amerikanska flaggan med jorden i bakgrunden.
Schmitt tillsammans med den amerikanska flaggan med jorden i bakgrunden.
Foto: NASA.

Den 11 december 1972 var senaste gången människan satte sin fot på månen. Platsen var Taurus-Littrow. Mindre än tre och ett halvt år efter att Neil Armstrong hade förlängt människans horisont till månen var det slut för den här gången. Många frågor fick svar, men ännu fler hade ställts under resans gång. Apollo 17 var ett av de mest perfekta månlandaruppdragen och visade att NASA bara blev bättre och bättre på det man höll på med.

Besättningen ombord bestod av Eugene Cernan (befälhavre), Harrison Schmitt (månlandarpilot) och Ronald Evans (kommandomodulpilot). Schmitt är den enda geolog och vetenskapsman som har besök månen. Tidigare hade han utbildat astronauterna i vad de skulle leta efter, nu fick han chansen att själv gå runt med sin hammare. Efter att Schmitt återvänt till jorden sa han att ha hade kunnat gå runt på månen med sin hammare i evighet.

Uppskjutningenkedde den 7 december 1972 klockan 00:33, lokal tid från komplex 39A på Kennedy Space Center och skedde planenligt. Resan till månen fortgick utan några problem och den 11 december befann sig Cernan och Schmitt i månlandarmodulen. Månlandningen skedde klockan 14:54, amerikansk öststattid. Precis som Apollo 15 och Apollo 16 hade Apollo 17 med sig en egen månbil (LRV). Apollo 17s LRV var den första med en "mångjord" reparerad stänkskärm. Detta efter att originalskärmen gått sönder under körning.

Challenger lyfter från månen och människans utforskning av våran närmaste granne tar en tillfällig paus.
Challenger lyfter från månen och människans utforskning av våran närmaste granne tar en tillfällig paus.
Foto: NASA

Totalt tillbringade Cernan och Schmitt 72 timmar på ytan varav 22 timmar och 2 minuter användes till tre rymdpromenader. Astronauterna ville ha en fjärde rymdpromenad, men NASA tyckte att det inte fanns någon anledning att utmana ödet i onödan.

Totalt samlade astronauterna in 741 olika prover med en sammanlagd vikt på 111 kilogram. Vilket kan jämföras med de cirka 20 kilogram som besättningen på Apollo 11 hade med sig hem. Åldern på merparten av dem prover som Apollo 17 hade med sig hem är 3,7 till 3,8 miljarder år.
Uppskjutningen från månen skedde den 14 december klockan 17:54, amerikansk öststattid. Precis som ditresan skedde även hemresan utan problem.

Landningen i Stilla Havet skedde den 19 december klockan 14:24, amerikansk öststattid. I och med Apollo 17s landning tog en kort, men intensiv period i utforskandet av rymden slut. Elva år efter att president John F. Kennedy gav NASA i uppdrag att landa på månen hade man uppfyllt hans dröm inte en gång utan sex gånger. Sex gånger landade NASA på månen mellan åren 1969 och 1972.

Evans dog den 6 april 1990 i en hjärtinfarkt.

Precis som alla andra månuppdrag lämnade Apollo 17 en platta på månen. Det var dock bara plattorna på Apollo 11 och Apollo 17 som hade en längre text mer än uppdragsnamn och årtal. Texten på Apollo 17s platta, som återges nedan, inger både hopp och tro.

"Here man completed his first exploration of the moon. December 1972.
May the spirits of peace in wich we came be reflected in the lives of all mankind"

Video: Format:
Challenger lyfter från månen QT 1,8 Mb
Cernan och Schmitt på månytan Realplayer
Eugene Cernan samlar prover Realplayer
Cernan och Schmitt lastar ur LRV efter EVA 3 Realplayer

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.