www.astrowebb.com
 
Astronomi| Vatten upptäckt på månytan
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-09-24

Vatten på månytan? Ja, men inte i denna omfattning.
Vatten på månytan? Ja, men inte i denna omfattning.

Med hjälp av data insamlade från tre olika rymdsonder har ett forskarteam fastställt att det finns vatten på eller nära månens yta. Rymdsonden som ledde teamet på spåren var Indiens månsond Chandrayaan 1 och dess instrument Moon Mineralogy Mapper (M3). M3 användes för att kartlägga vilka mineraler som fanns på månens yta och några millimeter ner i marken. Det som instrumentet fann var den kemiska sammanbindningen av väte och syre. Denna sammanbindning tyder i sin tur på att det antingen finns vatten eller hydroxid. Förutom att vattnet finns nära eller på ytan fann M3 samma signalmönster från stora delar av månytan, vilket tyder på att vattnet är utspritt.

För att säkerställa resultaten skickades en förfrågan till teamet bakom Deep Impact/Epoxi om inte de skulle kunna rikta in sin rymdsond mot månen för att i infrarött titta efter vatten och hydroxid. Förfrågan mottogs positivt och efter att datan från Epoxi hade analyseras visade det sig att även denna tydde på att det fanns vatten. Det visade sig även att på latituder över 10 grader nord ökade ansamlingen vatten. Detta stöder tesen om att områden på månen som ligger i permanent skugga kan innehålla vattenis. Den tredje rymdsonden som bidragit till upptäckten är Cassini som år 1999, när rymdsonden flög förbi månen, samlade in data som även dessa tyder på att det finns vatten på månen.

Månen
Månen, fotograferad under Apollo 11s uppdrag i juli 1969.
Foto: NASA.

Även om det nu verkar som det finns vatten på eller nära månytan är det inga större mängder det handlar om. En uppskattning är att på varje ton av månens ytmaterial finns det en knapp liter vatten, men det finns över hela månen. 

När det gäller hur vattnet uppstått finns det två ledande teorier. Den första är att vattnet förts till månen med kometer och liknande som slagit ner på ytan. Den andra teorin är att solvinden, som konstant bombarderar månytan, ska ha gett upphov till vattnet. Detta genom att protonerna (positivt laddare väteatomer), som solvinden består av, frigör syreatomer från mineralerna på månen. När det finns fria väte- och syreatomer i omlopp är oddsen goda för att vatten ska uppstå. Hastigheten som protonerna har när dessa träffar månytan är en tredjedel av ljushastigheten.

Även i visa av proverna som månfärderna under Apolloprogrammet hämtade hem från månen fanns det vatten. Mängden var dock väldigt liten och då containern som dem aktuella proverna togs tillbaka i läckte antogs att vattnet kom från jorden. Detta då det inte går att skilja på vatten från månen och jorden.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.