Atlantis STS-135
Uppskjutning: Klockan 17:29 den 8 juli 2011.
Uppskjutningsfönster: 8 juni -28 juli 2011.
Dockning: Klockan 17:07 den 10 juli 2011.
Rymdpromenader: 1 st.
Utdockning: Klockan 08:28 den 19 juli.
Landning: Klockan 11:57 den 21 juli 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 135.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättning.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-135
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-07-15

Sydsken fotograferat från rymden.
Sydsken fotograferat från rymden.
Foto: NASA.

Sent på torsdagen väcktes besättningen ombord på rymdfärjan av ett master alarm. Alarmet kom under besättningens viloperiod mellan flygdag sju och åtta. Orsaken till larmet var att en av rymdfärjans fem huvuddatorer (General Purpose Computer (GPC)) hade slutat fungera. Närmare bestämt var det GPC-4 som hade slutat fungera av okänd anledning.

Datorproblemet gjorde att Chris Ferguson fick ägna ungefär 45 minuter åt att ladda ner ny mjukvara i datorn samt starta om den innan han kunde återgå till att sova. En reservdator tog även över GCP-4s sysslor. Då besättningen väcktes mitt i sin viloperiod fick de sova 30 minuter längre innan Paul McCartney väckte besättningen med ett liveframträdande.

Då det finns fem likadana datorer var det aldrig någon fara för astronauternas liv eller för Atlantis. Det finns heller inget samband med tidigare problem med GPC-3 tidigare under uppdraget. Viss felsökning av GPC-4 har fortsatt under flygdag 8 och gjort att besättningen tappat en del tid för överförningsarbetet. Besättningen låg dock 15 timmar före tidplanen innan problemet med GPC-4 vilket gör att det finns gott av tid att ta av.

Under flygdag 8 fick besättningen även ett telefonsamtal från USAs president Barack Obama och trots den press Obama befinner sig under tog han sig både tid att prata och skämta med besättningen.

När det gäller rymdfärjans värmeskyddspaneler är dessa godkända inför landningen på torsdag.

Ombord på Atlantis finns det en amerikansk flagga som även fanns med på det första rymdfärjeuppdraget, Columbia STS-1, 1981. Tanken är att denna flagga ska lämnas kvar ombord på ISS för att sedan tas ner på jorden igen av nästa amerikanska besättning som lyfter från amerikansk mark. Lite av en "fånga flaggan"-lek för att sporra företagen som ska bygga USAs nästa bemannade rymdfarkost.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.