Atlantis STS-135
Uppskjutning: Klockan 17:29 den 8 juli 2011.
Uppskjutningsfönster: 8 juni -28 juli 2011.
Dockning: Klockan 17:07 den 10 juli 2011.
Rymdpromenader: 1 st.
Utdockning: Klockan 08:28 den 19 juli.
Landning: Klockan 11:57 den 21 juli 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 135.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättning.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-135
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-07-11

Raffaello strax innan dockningen.
Raffaello strax innan dockningen.
Foto: NASA TV.

Atlantis sista uppdrag fortsätter att avlöpa enligt plan utan några större tekniska problem. Måndagens stora uppgift för besättningen ombord var dockningen av fraktmodulen Raffaello. För att docka Raffaello med rymdstationen användes rymdstationens robotarm och besättningen genomförde manövern så effektivt att själva dockningen skedde ungefär två timmar innan planerad tid. Detta innebar i sin tur att öppningen av luckorna mellan modulerna kunde tidigareläggas och det gedigna arbetet med att föra över alla nyttolast kunde sätta fart.

Totalt finns det nära 4,3 ton nyttolast ombord på Raffaello varav 1,2 ton utgörs av mat. Detta innebär att besättningarna ombord på ISS kommer vara matförsörjda långt in på nästa år. Att matförsörjningen är tryggad för ett bra tag framöver gör att trycket på SpaceX och Orbital lättar något gällande att få upp sina respektive fraktkapslar.

Under måndagen togs även beslutet att förlänga uppdraget med en dag vilket innebär att uppdraget nu är ett 13+0+2 dagars uppdrag. Detta innebär att utdockningen är flyttad till den 19 juli klockan 06:56, svensk tid. Landningen är flyttad till den 21 juli klockan 11:56, svensk tid. Om vädret inte skulle tillåta en landning på det första försöket finns det en till möjlighet att landa klockan 13:32, svensk tid.

Utöver denna extra dag och dem två väderdagarna som finns i slutet av uppdraget har Atlantis förnödenheter för en halv dag till i rymden.

Gällande rymdfärjans värmeskyddspaneler kommer dessa med allra största sannolikhet få grönt ljus får återinträde. Beslutet om detta väntas komma under tisdagen.

På måndagen anlände även startraketerna till Port Canaveral i Florida. Enligt en besättningsmedlem ombord på bärningsfartyget Freedom Star hade det varit svår sjögång under bärningsuppdraget.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.