Atlantis STS-135
Uppskjutning: Klockan 17:29 den 8 juli 2011.
Uppskjutningsfönster: 8 juni -28 juli 2011.
Dockning: Klockan 17:07 den 10 juli 2011.
Rymdpromenader: 1 st.
Utdockning: Klockan 08:28 den 19 juli.
Landning: Klockan 11:57 den 21 juli 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 135.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättning.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-135
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-07-10

Atlantis fotograferad från ISS.
Atlantis fotograferad från ISS.
Foto: NASA.

Efter fredagens lyckade uppskjutning var det på lördagen dags för den sedvanliga inspektionen av rymdfärjans värmeskyddspaneler. Inspektionen skedde med hjälp av Candarm2 och sensorbommen. Avskanningen av panelerna tog drygt ett par timmar att genomföra och genomfördes utan problem. Analysen av bilderna påbörjades på en gång dessa laddades ner till markkontrollen. Det kommer dock ta några dagar innan alla bilder är analyserade och ett slutgiltigt beslut om panelerna är okej eller ej kommer. Hittills har dock inga allvarliga skador upptäckts och rekommendationen är att ingen fokusinspektion behövs.

Förutom inspektionen genomfördes på lördagen även förberedelsearbete inför söndagens dockning. Då besättningen endast består av fyra personer innebär det extra mycket arbete per person och dag. En arbetsuppgift som besättningen dock slapp var kontrollen av rymddräkterna då uppdragets enda rymdpromenad kommer utföras av ISS-besättningen.

Uppdragets tredje dag inleddes under söndagsförmiddagen, svensk tid, och höjdpunkten under dagen var den planerade dockningen med rymdstationen. Dockningen, som genomfördes planenligt, var Atlantis nittonde dockning med en rymdstation. Av dessa har tolv stycken varit med ISS och resten med den ryska rymdstationen Mir. Detta gör att Atlantis är den rymdfärja och rymdfarkost som har genomfört flest dockningar.

Atlantis på plattan mindre än ett dygn innan uppskjutningen.
Atlantis på plattan mindre än ett dygn innan uppskjutningen.
Foto: Johnny Rönnberg.

Den sista delen av inflygningen påbörjades timmen innan dockningen då rymdfärjan genomförde 360-graders flippen för att möjliggöra för delar av rymdstationsbesättningen att fotografera rymdfärjans värmeskyddspaneler. Efter manövern, som skedde på ett avstånd av cirka 200 meter, fortsatte inflygningen och klockan 17:07, svensk tid, dockade Atlantis med rymdstationen för sista gången. Dockningen var det 36:de rymdfärjedockningen med ISS.

Efter sedvanliga läcktester kunde luckorna mellan farkosterna öppnas strax före klockan sju, svensk tid, på söndagskvällen. Efter välkomstceremonin och säkerhetsgenomgången påbörjades överföringsarbetet direkt.

Dockningen av fraktmodulen Raffaello är planerad till flygdag fyra, måndag, klockan 12:56, svensk tid. Öppningen av luckan till Raffaello kommer ske drygt två timmar senare. Den första rymdpromenaden är planerad till flygdag fem.

Dockningen

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.