Atlantis STS-135
Uppskjutning: Klockan 17:29 den 8 juli 2011.
Uppskjutningsfönster: 8 juni -28 juli 2011.
Dockning: Klockan 17:07 den 10 juli 2011.
Rymdpromenader: 1 st.
Utdockning: Klockan 08:28 den 19 juli.
Landning: Klockan 11:57 den 21 juli 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 135.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättning.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-135
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-07-05

Besättningen efter ankomst till Kennedy SPace center.
Besättningen efter ankomst till Kennedy SPace center.
Foto: NASA.

På självaste den amerikanska nationaldagen anlände den sista rymdfärjebesättningen till Florida och Kennedy Space Center. Flygningen från astronauternas hemmabas i Texas skedde i två av Nasas jetplan av typ T-38. Överflygningen skedde utan problem och väl framme hälsade ett soligt och varmt Florida besättningen välkommen. Det var även ovanligt många amerikanska flaggor i omlopp.

Efter en kort presentation inför den samlade presskåren begav sig den fyra personer starka besättningen av till besättningskvarteren. Under de närmaste dagarna kommer besättningen tillbringa tiden med att finslipa sina kunskaper inför uppdraget och gå igenom det sista inför det som förhoppningsvis blir en uppskjutning på fredag.

När det gäller rymdfärjan och resten av det tekniska fortsätter allt att fortlöpa enligt plan och många av teknikerna kunde fira USAs nationaldag utan att arbetet stannade upp. Detta är ett gott betyg till alla män och kvinnor som sett till att Atlantis är i perfekt form inför sitt sista uppdrag, ett uppdrag som in i det sista rent formellt inte var klart. Det var dock många som insåg redan när STS-335 godkändes att STS-135 skulle bli. Även om det tekniska just nu fungerar bra finns det alltid saker som kan hända och vi får inte glömma bort den bränsleventil som bytes ut och som kan ställa till det. I dagsläget är det dock vädret som ser ut att bli det som kan hindra en uppskjutning.

För trots att det var soligt under måndagen när besättningen anlände ser väderprognosen inför veckoslutet allt annat än munter ut. Detta då det är stor risk för regn och moln under hela kommande veckan. Ljusglimtar är dock att det är vanliga oväder det handlar om vilket gör att det finns möjlighet till perioder av bättre väder. Även det faktum att uppskjutningen sker mitt på dagen, lokal tid, är positivt då morgondimman hunnit lätta och eftermiddagsskurarna ännu inte hunnit dra in. Vädret är dock att ses som normalt juliväder i Florida och det är bara att hoppas på det bästa.

Gällande uppskjutningsfönstret sträcker sig detta till den 28 juli men på grund av en planerad Deltauppskjutning den 14 juli är den 11 - 15 juli inte tillgänglig för Atlantis. Detta innebär att om uppskjutningen inte har skett senast på söndag kommer nästa uppskjutningsmöjlighet vara tidigaste den 16 juli. Detta kan dock komma och ändras ifall Deltauppskjutningen blir försenad. För varje dag som uppskjutningen eventuellt försenas tidigareläggs uppskjutningstiden med ungefär 21 till 23 minuter per dag.

Raffaello innan att lastrumsdörrarna stängdes i fredags
Raffaello innan att lastrumsdörrarna stängdes i fredags
Foto: NASA.

I och med att STS-135 är det sista rymdfärjeuppdraget någonsin finns det flera historiska aspekter att ta in. Bland är det som tidigare skrivet det första uppdraget sedan Columbia STS-6 år 1983 som har en besättning på endast fyra personer, det är även det första uppdraget sedan Columbia STS-107 2003 som inte har en rymdpromenad av rymdfärjebesättningen inplanerad. En rymdpromenad kommer dock äga rum men denna kommer genomföras av Fossum and Garan  i ISS-besättningen. Detta innebär att det blir första gången som två ISS-besättningsmedlemmar genomför en rymdpromenad under ett rymdfärjeuppdrag. Rymdpromenaden är planerad att utföras under flygdag 5. Läs mer om rymdpromenad 1 >>>

Uppdraget kommer även vara det enda rymdfärjeuppdraget med en fyramannabesättning till ISS. STS-135 är även det enda rymdfärjeuppdraget sedan Columbiahaveriet 2003 som inte kommer ha något räddningsuppdrag av en rymdfärja inplanerat ifall något oväntat händer. Istället kommer besättningen vid en händelse som gör att Atlantis inte kan återvända till jorden återvända i Soyuzkapslar.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.