Atlantis STS-135
Uppskjutning: Klockan 17:29 den 8 juli 2011.
Uppskjutningsfönster: 8 juni -28 juli 2011.
Dockning: Klockan 17:07 den 10 juli 2011.
Rymdpromenader: 1 st.
Utdockning: Klockan 08:28 den 19 juli.
Landning: Klockan 11:57 den 21 juli 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 135.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättning.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-135
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-07-01

Vädret den 30 juni men förhoppningsvis inte den 8 juli.
Vädret den 30 juni men förhoppningsvis inte den 8 juli.
Foto: NASA.

Med veckan kvar till den planerade uppskjutningen av Atlantis STS-135 kommer besättningen under fredagen, svensk tid, att gå in i karantän. Detta innebär att besättningen endast får träffa personer som genomgått en lättare läkarundersökning med godkänt resultat. Allt för att ingen av besättningsmedlemmarna ska få någon sjukdom som gör att denna inte kan genomföra uppdraget.

Själva överflygningen till Kennedy Space Center, Florida, kommer äga rum den 4 juli och om vädret tillåter kommer den fyra personer starka besättningen anlända i två av Nasas jepplan av typ T-38. Ankomsten till Florida är planerad till strax innan nio, svensk tid, på måndagskvällen. Efter landningen kommer besättningen hålla en kort presskonferens på landningsbanan innan man beger sig av till besättningskvarteren på Kennedy Space Center.

När det gäller förberedelsearbetet fortlöper detta enligt plan och i skrivande stund finns det inga kända problem som skulle kunna hindra en uppskjutning den 8 juli. Denna del av året är dock inte Floridavädret av sin bästa sort vilket kan föranledda förseningar. Eventuella tekniska förseningar kommer dock med största sannolikhet att uppenbara sig först nästa vecka, om ens då.

I och med att det är den sista rymdfärjeuppskjutningen förväntas folkmassor i nivå med eller fler än vid Apollo 11s uppskjutning komma för att se uppskjutningen på plats. En av alla dessa människor kommer vara redaktören av Astrowebb vilket betyder att rapporteringen på Astrowebb timmarna kring uppskjutningen kan komma att bli en aning lägre intensiv än vanligt.

Den officiella nedräkningen inför uppskjutningen kommer inledas klockan 19:00, svensk tid, den 5 juli.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.