Atlantis STS-135
Uppskjutning: Klockan 17:29 den 8 juli 2011.
Uppskjutningsfönster: 8 juni -28 juli 2011.
Dockning: Klockan 17:07 den 10 juli 2011.
Rymdpromenader: 1 st.
Utdockning: Klockan 08:28 den 19 juli.
Landning: Klockan 11:57 den 21 juli 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 135.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättning.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-135
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-06-28

Chris Ferguson (länster) och Doug Hurley underslutövningen i torsdags.
Chris Ferguson (länster) och Doug Hurley underslutövningen i torsdags.
Foto: NASA.

Arbetet med att förberedda Atlantis inför hennes sista uppskjutningen fortlöper planenligt och i dagsläget har man tre extradagar att ta av ifall något oplanerat skulle inträffa. Dessa extradagar förväntas dock inte behövas användas. Under helgen och början av veckan har arbetet med att testa den huvudventil, vid huvudmotor 3, som bytes ut tidigare avslutas med positivt resultat. Nu är det bara att vänta till uppskjutningsdagen och bränslepåfyllningen av den externa bränsletanken och se vad som händer.

Även röntgenarbetet av mellantanken och metallprofilerna på dess insida har avslutas och profilerna har godkänts för uppskjutning

På tisdagen togs även det formella beslutet om uppskjutningsdatumet och som förväntat sattes den 8 juli i år. Beslutet kommer efter ett sju timmar långt möte där alla tekniska aspekter av uppdraget gicks igenom och alla eventuella oklarheter togs upp.

Inifrån dagen FFR-möte. Huvudbordet i förgrunden.
Inifrån dagen FFR-möte. Huvudbordet i förgrunden.
Foto: NASA.

Själva uppskjutningsfönstret sträcker sig till den 28 juli med undantag av fyra dagar i mitten av månaden då en Deltasuppskjutning är inplanerad. Detta betyder att den första delen av uppskjutningsfönstret stänger den elfte, vilket betyder två uppskjutningsförsök under tre dagar.  Uppskjutningstiden den 8 juli är satt till klockan 17:26.46, svensk tid, och för varje dags eventuella försening tidigareläggs uppskjutningen med 25 minuter. Detta innebär att en eventuell uppskjutning den 28 juli skulle ske klockan 09:33, svensk tid.

Besättningen kommer att som brukligt gå in i karantän en vecka innan uppskjutningen och anlända till Florida en tre fyra dagar innan den planerade uppskjutningen den 8 juli. Den officiella nedräkningen inför uppskjutningen kommer inledas klockan 19:00, svensk tid, den 5 juli.

Gällande uppdraget är det idag ett 12+0+2 dagars uppdrag vilket betyder att man inte har några extradagar att lägga till (förutom för väderrelaterade och tekniska händelser efter utdockningen inför landningen). Det finns dock en plan att lägga till en extra dockad dag. För att klara detta måste man spara energi ombord vilket man bland annat kan göra genom att delvis stänga av värmen i Raffaello. Ett beslut om en eventuell förlängning kommer tas efter uppskjutningen. Fördelen med en extra dockad dag är att Raffaello kommer kunna fyllas till 100 procent inför återresan istället för 75 till 80 procent.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.