Atlantis STS-135
Uppskjutning: Klockan 17:29 den 8 juli 2011.
Uppskjutningsfönster: 8 juni -28 juli 2011.
Dockning: Klockan 17:07 den 10 juli 2011.
Rymdpromenader: 1 st.
Utdockning: Klockan 08:28 den 19 juli.
Landning: Klockan 11:57 den 21 juli 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 135.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättning.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-135
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-06-16

Containern med nyttolasten förberedds inför förflyttningen till startplattan.
Containern med nyttolasten förberedds inför förflyttningen till startplattan.
Foto: NASA.

Efter att ett kraftigt oväder med inslag av åska, regn och hagel hade försenat torsdagens tankningstest var det på torsdagskvällen, svensk tid, dags för det som mycket möjligt kan vara den sista tankningen inom rymdfärjeprogrammet. Anledningen till att testet genomfördes var för att det tidigare har förekommit läckor ibland annat kontaktpunkten mellan den externa bränsletanken och själva pumpslangen.

Denna gång fungerade denna koppling dock utan problem och det flytande syret och det flytande vätet kunde flöda in i den externa tanken utan problem. Det enda problemet som upptäcktes var en sänkning av temperaturen vid huvudventilen vid huvudmotor nummer 3. Den troliga förklaringen till temperaturförändringen är att det förekommer en läcka i den aktuella ventilen. Läckor av denna typ har förekommit tidigare och år 1995 fick en uppskjutning senareläggas med en vecka för utbyte av ventilen då en liknande läcka uppstod vid tankningen under nedräkningen inför uppskjutningen.

Hur läckan har uppstått är inte känt men då det finns reservdelar på plats i Florida har ansvariga beslutat att byta ut den aktuella delen. Ventilen är dock svårtillgänglig vilket gör att utbytet kommer ske först ibörjan av nästa vecka. Efter detta ska sedan tester och kontroller utföras innan arbetet kan avses avslutat. Manövern är dock inte allt för komplicerad utan mest tidskrävande. Hur utbytet kommer påverka det planerade uppskjutningsdatumet är i dagsläget oklart men med största sannolikhet ska en eventuell försening bli högst några dagar. Ett formellt uppskjutningsdatum är planerat att bestämmas den 28 juni.

Gällande torsdagens oväder uppstod inga skador på verken stacken eller på startplattan till följd av åskvädret.

I övrigt fortlöper förberedelsearbetet enligt plan och under natten till fredagen, svensk tid, kommer nyttolasten att köras ut till startplattan. Nyttolasten kommer sedan att föras över till rymdfärjans lastutrymme under måndagen. På måndag kommer även besättningen att anlända till Kennedy Space Center för den obligatoriska slutövningen (Terminal Countdown Demonstration Tes). Besättningen är beräknad att landa klockan 22:45, svensk tid.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.