Atlantis STS-135
Uppskjutning: Klockan 17:29 den 8 juli 2011.
Uppskjutningsfönster: 8 juni -28 juli 2011.
Dockning: Klockan 17:07 den 10 juli 2011.
Rymdpromenader: 1 st.
Utdockning: Klockan 08:28 den 19 juli.
Landning: Klockan 11:57 den 21 juli 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 135.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättning.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-135
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-05-11

Atlantis och transportbilen.
Atlantis och transportbilen.
Foto: NASA.

Efter att ha förberetts för sitt andra sista uppdrag är nu Atlantis redo att förflyttas från sin hangar till monteringshallen. Rymdfärjan är sedan förra veckan upplyft på den transportbil som ska ta henne till monteringshallen och det enda som hindrar en förflyttning är att Endeavour ännu inte har lyft. För så länge Endeavour står kvar på startplatta 39A vill Nasa inte flytta över Atlantis. Främst handlar det om att ansvariga vill vara säkra på att Endeavour lyft innan en förflyttning sker.

När Endeavour väl lyft kommer förflyttningen av Atlantis att ske en dag senare vilket i dagsläget innebär den 17 maj. Anledningen till detta är att personalen ska få möjlighet att inspektera startplattan efter uppskjutningen för att bedöma hur lång tid det tar innan startplattan åter är redo att ta emot en rymdfärja. Normalt tar det ungefär två veckor att återställa startplattan efter en uppskjutning men om det mot all förmodan skulle uppstå allvarligare skador än normalt kan det ta längre tid innan Atlantis får rulla ut.

Om allt går som normalt kommer dock Atlantis förflyttas till monteringshallen den 17 maj för att väl där fästas på den externa bränsletanken. Själva arbetet med att fästa och kontrollera arbetet tar under en vecka om allt går som planerat men som skrivet ovan kan utrullningen till startplattan ske tidigaste två veckor efter att Endeavour har lyft, detta innebär i sin tur att uppskjutningen av Atlantis i dagsläget är framflyttad till tidigaste den 12 juli i år. Den aktuella uppskjutningstiden är satt till om kring kvart i fyra, svensk tid, på eftermiddagen. Nedräkningen skulle i sådana fall starta den 9 juli.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.