Endeavour STS-134 | ULF6
Uppskjutning: Klockan 14:56.28 den 16 maj 2011.
Uppskjutningsfönster: 16 maj - 28 maj 2011.
Dockning: Klockan 12:14 den 18 maj 2011.
Rymdpromenader: 4 + 1 st.
Utdockning: Klockan 05:55 den 30  maj 2011.
Landning: Klockan 08:35 den 1 juni 2011.

Längd: 16+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 134.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenader.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-134 | ULF6
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-05-31

ISS fotograferad efter utdockningen.
ISS fotograferad efter utdockningen.
Foto: NASA.

Efter en total dockad tid på 11 dagar, 17 timmar och 41 minuter utdockade Endeavour och hennes besättning från ISS på måndagsmorgonen. Den historiska utdockningen skedde klockan 05:55, svensk tid, och genomfördes planenlig. Innan utdockningen hade Endeavour används för att höja rymdstationens omloppsbana med 1,1 kilometer.

Efter utdockningen backade Endeavour till ett avstånd av 120 meter direkt bakom rymdstationen för att från denna position genomföra en 360-graders rundflygning av ISS innan rymdfärjan backade ut till drygt 180 meter.

Från detta avstånd påbörjade Endeavour sedan en delvis inflygning mot ISS. Inflygningen genomfördes för att testa en ny laserradar som Nasa håller på att utveckla för Multi-Purpose Crew Vehicle. Instrumentet, som kallas STORRM, är tänkt att vara ett mer precist hjälpmedel när det gäller framtida dockningar med ISS och landningar på bland annat asteroider och på Mars. STORRM använder både en laser och en kamera för synligt ljus för att mäta avstånd och position till det objekt som STORRM är inriktat på.

Efter måndagens lyckade utdockning var det på tisdagen dags för besättningen att förberedda Endeavour inför landningen. Bland annat ska start- och landningsstolarna plockas fram och monteras, saker och ting stuvas undan, kommunikationstester utföras och KU-bandantennen fällas in. Besättningen ska även gå igenom checklistan inför landningen och återinträdet. Viloperioden för besättningen är planerad att börja strax innan klockan fyra, svensk tid, på tisdagseftermiddagen.

Gällande besättningens sista planerade flygdag under detta uppdrag kommer denna att inledas klockan 23:56, svensk tid, på tisdagskvällen. Efter frukost är det sedan dags för besättningen att få klartecken att stänga lastrumsluckorna. Innan dess ska dock start- och landningsdräkterna tas på och astronauterna spänna fast sig i flygstolarna.

Planen är att lastrumsdörrarna ska stängas vid strax innan klockan fem, svensk tid, på onsdagsmorgonen. Själva landningen är sedan planerad till klockan 08:35, svensk tid, under varv 248 vilket innebär att motortändningen för att lämna omloppsbana kommer ske klockan 07:29, svensk tid. Inflygningen till Florida kommer ta Endeavour in över Centralamerika och söder om USAs fastland. Ett till landningstillfället finns ett varv senare klockan 10:11, svensk tid.

Edwards flygbas kommer inte aktiveras på onsdag men om Nasa gör som brukligt kommer Edwards aktiveras ifall landningen försenas till torsdag.

Gällande vädret är den senaste väderprognosen positiv och vädret är "go".

Utdockningen


 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.