Endeavour STS-134 | ULF6
Uppskjutning: Klockan 14:56.28 den 16 maj 2011.
Uppskjutningsfönster: 16 maj - 28 maj 2011.
Dockning: Klockan 12:14 den 18 maj 2011.
Rymdpromenader: 4 + 1 st.
Utdockning: Klockan 05:55 den 30  maj 2011.
Landning: Klockan 08:35 den 1 juni 2011.

Längd: 16+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 134.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenader.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-134 | ULF6
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-05-22

Den aktuella skadan.
Den aktuella skadan.
Foto: NASA TV.

Efter att astronauterna på lördagsmorgonen med hjälp av sensorbommen inspekterade ett område på ena vingen kunde teknikerna senare under dagen godkänna Endeavour för återinträde. Skadan som undersöktes har en storlek av 6,2 centimeter gånger 7,5 centimeter och ett djup på på som mest 2,3 centimeter. Redan innan bilderna hade analyseras var teknikerna positiva och trodde att skadan inte skulle vara tillräckligt ila för att hindra ett återinträde. Datasimuleringar visade även att den exponerade ytan kommer utsättas för temperaturer på som mest 104 grader Celsius, vilket är väl under säkerhetsgränsen på 178 grader Celsius.

Förutom fokusinspektionen utförde besättningen under lördagen även överföringsarbete och förberedelser inför söndagens rymdpromenad. Besättningarna hann även med att ta emot ett samtal från påven Benedict XVI.

Söndagens stora uppgift var uppdragets andra rymdpromenad. Rymdpromenaden, som utfördes av Andrew Feustel och Michael Fincke, fick förlängas efter att problem uppstått inför arbetet att smörja babords roteringssegment (SARJ). Detta gjorde att den drygt åtta timmar långa rymdpromenaden skriver in sig som den näst längsta inom ISS-programmet och den sjätte längsta i historien. Rymdpromenaden var det 175:de vid rymdstationen och total rymdpromenad tid inom ISS-programmet ligger på 988 timmar och 19 minuter. Läs mer om rymdpromenad 2 >>>

Under måndagen kommer besättningen vara ledig och det beror på den planerade Soyuzutdockningen. Utdockningen har inneburit att besättningarna haft olika viloperioder och för att kunna synka dessa ansåg ansvariga det vara bäst att ge rymdfärjebesättningen ledigt. Läs mer om Soyuzutdockningen på ISS-avdelningen. Även på tisdagen kommer besättningen vara lediga en stor del av flygdagen. Nästa rymdpromenad är planerad till på onsdag.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.