Endeavour STS-134 | ULF6
Uppskjutning: Klockan 14:56.28 den 16 maj 2011.
Uppskjutningsfönster: 16 maj - 28 maj 2011.
Dockning: Klockan 12:14 den 18 maj 2011.
Rymdpromenader: 4 + 1 st.
Utdockning: Klockan 05:55 den 30  maj 2011.
Landning: Klockan 08:35 den 1 juni 2011.

Längd: 16+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 134.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenader.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-134 | ULF6
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-04-26

Besättningen uppe på servicetornet under slutövningen tidigare denna månad.
Besättningen uppe på servicetornet under slutövningen tidigare denna månad.
Foto: NASA

Med den planerade uppskjutningen av Endeavour STS-134 bara dagar bort anlände besättningen till Kennedy Space Center på tisdagskvällen, svensk tid. Besättningen genomförde resan från Texas i fyra av Nasas jetplan av typ T38 och landade på Kennedy Space Center vid sjutiden, svensk tid, på kvällen den 26 april 2011. 

Besättningen var uppdelad så att Mark Kelly och Mike Fincke flög tillsammans, Greg Johnson och Roberto Vittori flög tillsammans samt Drew Feustel och Greg Chamitoff flög ensamma. Ungefär en och en halv timme innan besättningen anlände till Florida stängdes Endeavours lastrumsdörrar för vad som förhoppningsvis ska vara sista gången innan fredagens uppskjutning.

Efter att alla fyra flygplan hade landat i Florida höll befälhavre Kelly ett kort anförande innan besättningen gav sig iväg till besättningskvarteren. Under dagarna fram till uppskjutningen kommer besättningen bland annat gå igenom sina checklistor en sista gång samt gå igenom tidplanen för uppdraget. Då besättningen befinner sig i karantän sedan i fredags är deras umgängeskrets begränsad för att förhindra eventuell smittspridning.

När det gäller väderutsikterna inför fredagen är det fem procents risk att vädret hindrar tankningen av den externa bränsletanken och 20 procents risk att vädret hindrar uppskjutningen. Den främsta orsaken är risken för kraftiga sidovindar på KSCs landningsbana. Landningsbanan måste vara öppen ifall rymdfärjan skulle behöva återvända kort efter start på grund av ett tekniskt fel. Vid en försening till lördagen ökar risken för att vädret ska hindra en uppskjutning till 30 procent. Även då är det kraftiga sidovindar vid landningsbanan som är boven. Om uppskjutningen försenas till söndagen är det låga moln över landningsbanan som kan ställa till det och risken för att vädret ska hindra en uppskjutning är 20 procent. För båda dagarna är risken för att vädret ska hindra tankningen noll procent.

Endeavour STS-134i hangaren innan förflyttningen till monteringshallen.
Endeavour STS-134i hangaren innan förflyttningen till monteringshallen.
Foto: NASA

Huruvida det blir en försening på ett dygn eller två dygn vid en avbruten nedräkning på fredagen beror bland annat på när den händer. Om det är mindre än fyra timmar kvar till 21:47, svensk tid, kommer nästa uppskjutningsförsök göras tidigaste på söndag. Vid mer än fyra timmar kvar kommer nästa uppskjutningsförsök ske tidigaste på lördagen. Detta beror på att Nasa räknar med att omkring 750 000 människor kommer närvara för att se uppskjutningen och på grund av detta kommer det ta extra lång tid för inblandad personal att ta sig hem. Vid ett tekniskt fel kan givetvis förseningen bli längre.

Uppskjutningstiden för lördag är 21:22, svensk tid och för söndag 20:59, svensk tid. Vid ytterligare försening tidigareläggs uppskjutningen med ungefär 22 - 24 minuter per dag.

Förutom besättningens ankomst inleddes även den officiella nedräkningen på tisdagen klockan 20:00, svensk tid.

Följ nedräkningen på twitter.com/astrowebb.

Besättningen anländer till Kennedy Space Center

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.