Endeavour STS-134 | ULF6
Uppskjutning: Klockan 14:56.28 den 16 maj 2011.
Uppskjutningsfönster: 16 maj - 28 maj 2011.
Dockning: Klockan 12:14 den 18 maj 2011.
Rymdpromenader: 4 + 1 st.
Utdockning: Klockan 05:55 den 30  maj 2011.
Landning: Klockan 08:35 den 1 juni 2011.

Längd: 16+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 134.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenader.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-134 | ULF6
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-04-19

STS-134s bränsletank har något som ingen annan bränsletank haft - en eget uppdragsemblem. Emblemet kom till för att visa vad tanken gått igenom med bland annat orkanen Katrina.
STS-134s bränsletank har något som ingen annan bränsletank haft - en eget uppdragsemblem. Emblemet kom till för att visa vad tanken gått igenom med bland annat orkanen Katrina.
Foto: NASA

Under tisdagen höll ansvariga inom Nasa det obligatoriska Flight Readiness Review. Under det flera timmar långa mötet studeras alla tekniska detaljer om uppdraget igenom och alla olika teknikavdelningar får göra en presentation och lyfta fram eventuella hinder för en uppskjutning. Beslutfattarna får även en genomgång vad som hänt under förberedelsearbetet och om det finns något speciellt att ta hänsyn till vid beslutet om uppskjutningen ska bli av eller ej.

Denna gång var det bland annat den externa bränsletanken som fick lite extra uppmärksamhet på grund av reparationerna och dess påverkan på bland annat isbildning. Även det faktum att tanken är tio år gammal gör den lite speciell. Inget oroväckande fanns dock att rapportera.

När alla närvarande tekniker och annan personal fått säga sitt och ställa eventuella frågor avslutas mötet med en omröstning där alternativen är go eller no go gällande uppskjutningen. Om beslutet blir det sistnämnda brukar också en mer eller mindre detaljerad plan tas fram som visar hur arbetet ska gå vidare för att undanröja hindret eller hindren som omöjliggjorde en uppskjutning.

Tisdagens beslut blev dock positivt och var även enhälligt för en uppskjutning av Endeavour STS-134 fredagen den 29 april klockan 21:47, svensk tid. För besättningens del innebär beslutet att karantänen kommer påbörjas som planerat den 22 april och att ankomsten till Kennedy Space Center kommer ske vid sextiden, svensk tid, på eftermiddagen den 26 april. Den officiella nedräkningen är planerad att starta samma dag klockan 19:00, svensk tid.

Vid en uppskjutning den 29 april kommer dockningen med ISS ske den 1 maj klockan 19:01, svensk tid.

Gällande förberedelsearbetet fortlöper detta utan större problem.

Uppdragets officiella längd har även fastställts till 16+0+2 dagar och tanken är att använda de två extradagar som finns. Det formella beslutet kommer dock inte tas förrän Endeavour har lyft.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.