Endeavour STS-134 | ULF6
Uppskjutning: Klockan 14:56.28 den 16 maj 2011.
Uppskjutningsfönster: 16 maj - 28 maj 2011.
Dockning: Klockan 12:14 den 18 maj 2011.
Rymdpromenader: 4 + 1 st.
Utdockning: Klockan 05:55 den 30  maj 2011.
Landning: Klockan 08:35 den 1 juni 2011.

Längd: 16+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 134.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenader.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-134 | ULF6
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-03-22

Nyttolasten på väg ut.
Nyttolasten på väg ut.
Foto: NASA

Under måndagen, lokal tid, anlände Endeavours nyttolast, som ska monteras i lastutrymmet, till startplattan. Nyttolasten består av spektrumetern Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) och lastplattformen Express Logistics Carrier nummer tre. Monterade på lastplattformen finns bland annat en ammoniaktank, två kommunikationsantenner, en gastank och reservarm till Dextre. Plattformen kommer lik AMS att monteras på utsidan av ISS.

Nyttolasten kördes ut till startplattan i den container som även används för att hissa upp nyttolasten i jämnhöjd med rymdfärjans lastutrymme. På sidan i lastutrymmet kommer även ett par experimentplattformar finnas, varav en kommer lämnas kvar ombord på ISS.

Gällande förberedelsearbetet fortlöper detta enligt plan och med en månad kvar till planerad uppskjutning finns det flera backupdagar kvar att ta av ifall något oväntat skulle hända. Det planerade uppskjutningsfönstret är dock inte lika generöst även om det vid en första anblick sträcker sig mellan den 20 april och 3 maj. För mellan den 24 och 29 april gör planerade omlokaliseringar av progresskapslar vid ISS att Endeavour inte kan lyfta. Detta då rymdfärjan inte får vara dockad med ISS när en annan farkost dockar eller utdockar.

Nyttolasten ute på startplattan.
Nyttolasten ute på startplattan.
Foto: NASA

Om Endeavour inte kommer iväg senast den 3 maj öppnar sig nästa uppskjutningsfönster först den 20 juni. Anledningen till det långa uppehållet är dels en Solar Beta Angle cutout mellan den 31 maj och 20 juni. En Solar Beta Angle cutout är när solen står i en speciell vinkel mot ISS och för att kyla rymdstationen optimalt är rymdstationen tvungen att justera sin omloppsbana vilket skulle sätta rymdfärjan i en utsatt vinkel mot solen vid en dockning.

Mellan den 4 maj och den 2 juni hindras Endeavour av en besättningsrotation ombord på ISS. Besättningsrotation gör bitvis att samma regler som vid progressmanövern ovan inträffar samt att ISS-besättningen bitvis under perioden bara kommer bestå av tre personer. För att nyttja Endeavours tid optimalt vid ISS måste ISS-besättningen bestå av sex personer.

Som alltid kan förändringar för dockningar, uppskjutningar och utdockningar ske vilket möjliggör en uppskjutning av Endeavour i mitten/slutet av maj. När det gäller uppskjutningsfönstret den 20 april - 3 maj möjliggör en uppskjutning vilken som helst av dessa dagar en dockning under flygdag tre och visa även en dockning under flygdag fyra.

Nyttolasten hissas upp.
Nyttolasten hissas upp.
Foto: NASA

Flight Readiness Review (FRR) på rymdfärjenivå kommer hållas den 31 mars och 7 april kommer ansvariga på myndighetsnivå hålla sin FRR. Det är på det senare mötet som uppskjutningsdatumet kommer sättas officiellt.

Andra viktiga datum är den 24 mars då NASA TV kommer sända en hel rad presskonferenser inför uppdraget, den 29 mars då besättningen flyger till Kennedy Space Center inför slutövningen och den 1 april då den stora nedräkningssimuleringen genomförs.

Då ryssarna inte ville genomföra en rundflygning av rymdstationen under STS-133s uppdrag arbetar Nasa med att få ryssarna att genomföra runtflygningen under STS-134s uppdrag istället. Om rundflygningen, med tillhörande fotograferingstillfälle, blir av kommer Soyuz TMA-21 användas.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.