Discovery STS-131 | ISS 19A
Uppskjutning: Klockan 12:21 den 5 april 2010.
Dockning: Klockan 09;44 den 7 april 2010.
Rymdpromenader: 3 + 1 st.
Utdockning: Klockan 14:52 den 17 april 2010.
Landning: Klockan 15:08 den 20 april 2010.

Längd: 15+0+1 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 131.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-131 | ISS 19A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-04-14

Under den tredje rymdpromenaden byttes den undre tanken ut. Ventilen som inte går att öppna är den översta i kvävetanken.
Under den tredje rymdpromenaden byttes den undre tanken ut. Ventilen som inte går att öppna är den översta i kvävetanken.
bild: NASA.

Aktiveringsarbetet av den ammoniaktank som installerades under rymdpromenad 3 har hittills varit fruktlöst. Problemet består i att en ventil som är stängd och som måste vara öppen inte går att öppna. För att öppna ventilen har markkontrollen provat att både värma och kyla ventilen och sedan försökt öppna den. Ventilen, som förbinder ammoniaktanken med en kvävetank, öppnades så sent som under flygdag 1.

Kvävet används för att sätta ammoniaksystemet under tryck och därmed hålla igång ammoniaksystemet. Ventilen stängdes under flygdag 4, inför utbytet av ammoniaktanken, och planen var att öppna den efter installationen.

Om ventilen inte kan öppnas kommer en rymdpromenad behövas för att installera en reservammoniaktank, reservammoniaktanken är en av två som finns på utsidan av ISS. Rymdpromenaden kan antingen utföras av Discoverys besättningen eller efter Discoverys utdockning. Om Discoverys besättning ska utföra rymdpromenaden kommer uppdraget förlängas med en dag. Ett beslut om rymdpromenaden ska utföras innan eller efter utdockningen måste tas senast under torsdagen.

Några saker som är avgörande huruvida rymdpromenaden kommer utföras under Discoverys uppdrag är hur länge ISS klarar sig utan den aktuella ammoniaktanken samt om Clay Anderson och Rick Mastracchio klarar av en fjärde rymdpromenad. Normalt utför inte samma besättningsmedlemmar fyra rymdpromenader under samma uppdrag. I förlängningen kan det bli aktuella att slå av hälften av rymdstationens elsystem om inte kylsystemet kommer igång.

När det gäller utdockningen av Leonardo kommer denna ske under torsdagen oavsett om det blir en fjärde rymdpromenad eller ej.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.