Endeavour STS-130
Uppskjutning: Klockan 10:14 den 8 februari 2010.
Dockning: Klockan 06:06 den 10 februari 2010.
Rymdpromenader: 3 + 1 st.
Utdockning: Klockan 01:54 den 20 februari 2010.
Landning: Klockan 04:16 den 2 februari 2010.

Längd: 14+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 130.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-130 | ISS 20A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-02-20

Statusuppdateringar >>>

ISS strax efter utdockningen.
ISS strax efter utdockningen.
Foto: NASA TV.

S
trax innan klockan två, svensk tid, under natten till lördagen utdockade Endeavour från rymdstationen. Utdockningen skede klockan 01:54, svensk tid, på lördagen och genomfördes utan problem. Efter utdockningen genomförde rymdfärjan den brukliga rundflygningen av rymdstationen.

Under natten till fredagen, svensk tid, hölls den brukliga gemensamma presskonferensen. Om du missade den finns den längre ner på sidan.

Innan utdockningen genomfördes luckstängen klockan 09:08, svensk tid, på fredagsmorgonen. Strax innan luckstängningen hade besättningarna en farvälsceremoni för att markera slutet på det åtta dagar långa gemensamma uppdraget. Några timmar efter luckstängningen var det läggdags för besättningarna och Endeavours besättning hade sin sista dockade natt.

Strax efter luckstängningen var det även dags för den officiella invigningen av Cupola. Förutom tal klipptes det röda bandet under högtidliga former. Invigningen är den sista av en amerikansk modul då förrådsmodulen Leonardo, som anländer senare i år, inte räknas som en amerikansk modul.

Robert Behnken i Cupola.
Robert Behnken i Cupola.
Foto: NASA.

Under lördagen genomfördes den obligatoriska kontrollen av rymdfärjans värmeskyddspaneler att genomföras. Kontrollen genomförs för att säkerställa att inga allvarliga skador har uppstått under tiden i rymden. Det fanns en skada på ett fönster som tilldrog sig uppmärksamheten men denna skada var inget hinder inför landningen. Det fanns heller ingen annan skada som är ett hot mot landningen.

Om vädret tillåter kommer Endeavour att landa klockan 04:16, svensk tid, på måndag. Motortändningen för att lämna omloppsbana kommer i sådana fall ske klockan 03:13, svensk tid. Om landningen inte kan ske klockan 04:16 finns det ett andra landningstillfälle på Kennedy Space Center klockan 05:56, svensk tid, på måndagen. Om vädret inte tillåter en landning kan det bli aktuellt att landa på Edwards flygbas på tisdag.

Måndagens landning kommer vara Endeavours nästsista.

Utdockningen

Utdockningen i snabbrepris

Farvälsceremonin

Invigningen av Cupola

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.