Endeavour STS-130
Uppskjutning: Klockan 10:14 den 8 februari 2010.
Dockning: Klockan 06:06 den 10 februari 2010.
Rymdpromenader: 3 + 1 st.
Utdockning: Klockan 01:54 den 20 februari 2010.
Landning: Klockan 04:16 den 2 februari 2010.

Längd: 14+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 130.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-130 | ISS 20A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-02-16

Cupola på plats.
Cupola på plats.
Foto: NASA.

Den nionde flygdagen var lite av en mellandag med bland annat ledig tid för besättningen. Även förberedelser inför den tredje och sista rymdpromenaden genomfördes samt överföringsarbete, inredning av Cupola och omlokalisering av PMA-3. PMA-3 är en av rymdstationens amerikanska dockningsporter. I och med att Orion inte längre kommer flyga till ISS finns det i dagsläget ingen användning för modulen mer än till viss förvaring. Modulen är dock enkelt uttryckt en enda lång gång vilket gör förvaringsutrymmet litet.

PMA-3 omlokaliserades tidigt på tisdagen, svensk tid, till Cupolas gamla dockningsport i väntan på bättre tider. Innan flytten var PMA-3 dockad med Harmonymodulen.

En av höjdpunkterna under den tredje rymdpromenaden kommer vara öppnandet av fönsterluckorna på Cupolas fönsterrutor. Exakt när detta kommer ske är inte klart men vid klockan 04:40, svensk tid, kommer Nicholas Patrick och Robert Behnken börja arbetet med att ta bort skyddskåpor som har skyddat Cupola under uppskjutningen och omlokaliseringen i rymden. När detta är gjort kommer fönsterluckorna en efter en kunna öppnas. Regler gör dock att Patrick och Behnken måste vara minst tre meter bort från Cupola för att undvika att skada fönsterrutorna.

Normalt kommer fönsterluckorna på Cupola hållas stängda för att undvika skador på fönsterrutorna. Det kommer dock i normalfallet inte finnas några restriktioner för astronauterna att öppna luckorna för sidorutorna. Luckan för det stora huvudfönstret kommer dock ha visa restriktioner för öppnande.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.