Endeavour STS-130
Uppskjutning: Klockan 10:14 den 8 februari 2010.
Dockning: Klockan 06:06 den 10 februari 2010.
Rymdpromenader: 3 + 1 st.
Utdockning: Klockan 01:54 den 20 februari 2010.
Landning: Klockan 04:16 den 2 februari 2010.

Längd: 14+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 130.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-130 | ISS 20A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-02-15

Cupola under flytten på måndagsmorgonen.
Cupola under flytten på måndagsmorgonen.
Foto: NASA TV.

P
å måndagsmorgonen var det dags för Cupola att omlokaliseras från sidan på Node 3 till en dockningsport nedtill på samma modul. Efter förberedelser, som bland annat innebär att sätta en skyddspanel över ingången till Cupola, greppade Candarm2 tag i modulen klockan 04:22, svensk tid, på måndagsmorgonen. Nästa steg i arbetet var att lossa ett antal bultar som höll fast Cupola vid Node 3. Detta arbetet drog ut på tiden då flera av bultarna satt fast. Anledningen till att bultarna satt fast hårdare än planerat tros ha att göra med belastningen under fastbultningen nere på jorden. För att få loss bultarna användes ett högre vridmoment.

När bultarna till slut hade gett med sig var det vid klockan halv sju, svensk tid, på måndagsmorgonen dags för Candarm2 att att sakta med säkert utdocka Cupola för att sedan docka modulen vid sitt slutliga hem. Manövern med att flytta Cupola tog ungefär en timme och genomfördes utan problem. Efter dockningen monterades Cupola fast och läcktester genomfördes. Skyddspanelerna på utsidan av modulen kommer ta bort under rymdpromenad 3.

Senare idag kommer Candaerm2 greppa tag i PMA3 inför dess förflyttning till Cupolas gamla dockningsport. Förflyttningen kommer ske under natten till tisdag. Förutom omlokaliseringen av Cupola genomfördes under dagen även överföringsarbete och arbete inför den sista rymdpromenaden.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.