Endeavour STS-130
Uppskjutning: Klockan 10:14 den 8 februari 2010.
Dockning: Klockan 06:06 den 10 februari 2010.
Rymdpromenader: 3 + 1 st.
Utdockning: Klockan 01:54 den 20 februari 2010.
Landning: Klockan 04:16 den 2 februari 2010.

Längd: 14+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 130.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-130 | ISS 20A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-02-14

Endeavour fotograferad från ISS strax innan dockningen.
Endeavour fotograferad från ISS strax innan dockningen. Större bild >>>
Foto: NASA.

Under dem tidiga timmarna på söndagen genomfördes den andra av tre planerade rymdpromenader. Precis som den första genomfördes dagens rymdpromenad av Nicholas Patrick och Robert Behnken. Huvuduppgiften under den dryga sex timmar långa rymdpromenaden var förläggning och installation av kylledningar på utsidan av rymdstationen. Ledningarna kommer användas för att förse Node 3 (Tranquility) med kyla. Installationen möjliggjorde att Node 3 kunde aktiveras fullt ut. Läs mer om rymdpromenad 2 >>>

Ombord på ISS har arbetet med att aktivera och slutinstallera invändigt på Node 3 pågått. Bland annat har träningsredskap flyttas till Node 3. Löparbandet Colbert kommer ha Node 3 som sin slutliga hemmaadress. Även visst överföringsarbetet har genomförts. När det gäller Cupola har modulen förberetts inför flytten till dockningsporten nedtill på Node 3. Planen är att flytten ska ske med start klockan 03:00, svensk tid, natten till måndag. Utdockningen från Node 3 är planerad till strax innan klockan fyra, svensk tid. Problem har dock uppstått under installationen av det skydd som ska täcka ingången till modulen under flytten.

Kathryn Hire ombord på Endeavours mittdäck.
Kathryn Hire ombord på Endeavours mittdäck.
Foto: NASA.

Problemet handlar om att det inte finns tillräckligt med utrymme mellan skyddet och några bultar på insidan av Cupola. För att öka mellanrummet har visa utstickande delar av modulen monteras ned. Detta har dock inte löst problemet helt och arbetet med att lösa problemet pågår. Ett tag såg det ut som att omlokaliseringen av Cupola skulle försenas, besättningen har dock fått klartecken att fortsätta enligt fastställd plan. Detta efter att problemet löstes. Då skyddspaneler på utsidan av Cupola är planerade att tas bort under den tredje rymdpromenaden är det viktigt att modulen flyttas innan rymdpromenaden. Om detta inte går kommer skyddspanelerna få tas bort under en framtida rymdpromenad.

Som väntat har ledningen för STS-130 beslutat att förlänga uppdraget med en dag. Den extra dagen kommer läggas in efter rymdpromenad 3 och anledningen är att ge mer tid åt arbetet invändigt i Node 3 samt urinrengöringsapparaturen. Den extra dagen gör att utdockningen kommer ske klockan 01:54, svensk tid, den 20 februari och landningen kommer ske klockan 04:16, svensk tid, den 22 februari.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.