Endeavour STS-130
Uppskjutning: Klockan 10:14 den 8 februari 2010.
Dockning: Klockan 06:06 den 10 februari 2010.
Rymdpromenader: 3 + 1 st.
Utdockning: Klockan 01:54 den 20 februari 2010.
Landning: Klockan 04:20 den 22 februari 2010.
Längd: 14+2 dagar.

Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 130.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-130 | ISS 20A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-02-06

Endeavour STS-130.
Endeavour STS-130.

Foto: NASA.

Med lite mer än 14 timmar kvar till uppskjutningen av Endeavour STS-130 fortlöper förberedelsearbetet planenligt. Under fredagen tankades och aktiverades alla tre bränsleceller ombord och dessa är nu redo att förse rymdfärjan och dess olika system med elektricitet under uppdraget. På fredagskvällen, lokal tid, drog det även in ett kraftigt oväder över Kennedy Space Center med regn och åska. Ovädret ska dock vara borta i god tid innan uppskjutningen och hittills har inga skador, som kan påverka uppskjutningen, rapporteras.

Vid klockan 14:49, svensk tid, på lördagseftermiddagen avslutades körningen av servicetornet (RSS) till parkeringsläge. Detta innebär att Endeavour nu står fritt och är redo att lyfta. Efter denna manöver genomfördes en inspektion av startplattan för att finna eventuella farliga objekt som kan orsaka skada under uppskjutningen. Eventuella objekt plockas bort och om objektet kan härledas från rymdfärjan eller starttornet görs en utredning om det hela. Inga sådana objekt hittades dock. Klockan 23:45, svensk tid, på lördagen kommer besättningen att väckas.

Tidigt på söndagsmorgonen inleds tankningen av den externa bränsletanken och strax innan klockan fem avslutades den planenligt.

När det gäller vädret pekar den senaste väderprognosen på att det kommer vara 80 procents chans att vädret tillåter en uppskjutning. Detta är en förbättring från tidigare prognoser och det främsta ororsmolnet är kraftiga vindar över startområdet. Jämfört med övriga Nordamerika, som mer eller mindre är täckt av snö- och regnmoln, är vädret i Florida bra.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.