Endeavour STS-130
Uppskjutning: Klockan 10:14 den 8 februari 2010.
Dockning: Klockan 06:06 den 10 februari 2010.
Rymdpromenader: 3 + 1 st.
Utdockning: Klockan 01:54 den 20 februari 2010.
Landning: Klockan 04:20 den 22 februari 2010.
Längd: 14+2 dagar.

Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 130.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-130 | ISS 20A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-02-04

Nicholas Patrick under träning.
Nicholas Patrick under träning.
Foto: NASA.

Sedan klockan 08:00, svensk tid, på torsdagsmorgonen har nedräkningsklockorna inför uppskjutningen av Endeavour STS-130 tickat på. I skrivande stund fortlöper nedräkningen och förberedelserna inför uppskjutningen planenligt och det finns inga kända tekniska problem som skulle kunna hindra en uppskjutning.

Även vädermässigt ser det bra ut med endast 30 procents risk att vädret kommer hindra en uppskjutning på söndag. Under fredagen kommer det dock dra in ett oväder över Florida och Kennedy Space Center med åska och regn. Detta kommer dock ha dragit vidare innan söndag och kommer inte utgöra någon fara för Endeavour. Väderprognosen inför tankningen av den externa bränsletanken är att det är noll procents risk för att vädret kommer hindra tankningen. Det främsta ororsmolnet vid uppskjutningen är kraftiga vindar över startområdet.

Vid en eventuell försening på ett dygn respektive två dygn minskar risken för att vädret ska hindra en uppskjutning till 20 procent. Båda dagarna är det låga moln som kan ställa till det.

Som synes i schemat nedan kommer tankningen av bränslecellerna att inledas vid halv sex, svensk tid, på fredagsmorgonen och servicetornet kommer svängas undan vid tvåtiden, svensk tid, på lördagseftermiddagen. Aktiveringen av bränslecellerna ombord på Endeavour sker på lördagskvällen, svensk tid.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.