Endeavour STS-130
Uppskjutning: Klockan 10:14 den 8 februari 2010.
Dockning: Klockan 06:06 den 10 februari 2010.
Rymdpromenader: 3 + 1 st.
Utdockning: Klockan 01:54 den 20 februari 2010.
Landning: Klockan 04:20 den 22 februari 2010.
Längd: 14+2 dagar.

Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 130.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-130 | ISS 20A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-12-18

Endeavour lyfts på plats.
Endeavour lyfts på plats.
Foto: NASA.

Fem dagar efter att Endeavour anlände till monteringshallen är arbetet med att fästa henne vid den externa bränsletanken slutfört. Normalt skulle rymdfärjan nu köras ut till startplattan för att där genomgå dem sista förberedelserna inför uppskjutningen. Ansvariga inom rymdfärjeprogrammet har dock beslutat att Endeavour ska stanna kvar i monteringshallen tills efter nyår. Anledningen är bland annat för att ge så många som möjligt i arbetsstyrkan ledigt över jul och nyår. Även det faktum att elektriciteten stängs av till komplex 39 har spelat in i beslutet. Avstängningen sker rutinmässigt var tredje jul- och nyårshelg och om Endeavour hade befunnit sig ute på startplattan hade elgeneratorer tillfälligt fått ställas upp ute på startområdet.

Under tiden Endeavour väntar ut jul och nyår kommer rymdfärjans elektriska system vara avstängda. En mindre grupp av tekniker kommer övervaka systemen ombord ifall något onormalt händer. Förflyttningen till startplattan är planerad till den 6 januari nästa år.

Uppskjutningen av Endeavour är nu officiellt fastställd till den 7 februari och ansvariga har även godkänt en förläning av uppdraget med en dag. Anledningen till förlängningen är att möjliggöra omlokaliseringen av PMA-3 under uppdraget.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.