Endeavour STS-127 | ISS 2J/A
Uppskjutning: Klockan 00:03.10 den 16 juli 2009.
Dockning: Klockan 19:47 den 17 juli 2009.
Rymdpromenader: 5 st.
Utdockning: Klockan 19:26 den 28 juli 2009.
Landning: Klockan 19:48 den 31 juli 2009.

Längd: 16+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 127.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Kibo.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-127 | ISS 2J/A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-06-30

En tekniker arbetar med att ta bort den gamla packningen.
En tekniker arbetar med att ta bort den gamla packningen.
Foto: NASA.
Med början klockan 13:00, svensk tid, på onsdagen kommer NASA utföra ett tankningstest av den externa bränsletanken. Anledningen till tankningstestet är att NASA vill se om ändringarna som genomförts hjälper. Under tankningstestet kommer både flytande syre och flytande väte att pumpas in i respektive tank. Att NASA valt att även fylla på flytande syre är för att få en sådan realistisk process som möjligt. Hela tankningstestet beräknas ta ett par tre timmar.

Sedan det avbrutna uppskjutningsförsöket den 17 juni, då den andra väteläckan uppstod, har NASA analyserat vad som gick fel och det står nu klart att det är en missanpassning beroende på en liten felkonstruktion av den externa bränsletanken som är orsaken. Felkonstruktionen, som finns på flera externa bränsletankar, gör att inställningen av fotstöden som stöttar och rätar upp övergångsplattan och inkommande bränsleledning måste justeras. Genom att justera fotstöden och montera en ny tvådelad packningsring hoppas NASA att även om missanpassningen leder till en läcka ska den nya packningsringen täta tillräckligt. Konstruktionsfelet är känt sedan tidigare och trots att tekniker och ingenjörer vid denna tidpunkt förordare åtgärder för att komma till rätta med felet valde ansvariga att inte utföra några av åtgärderna.

Om onsdagens tankningstest går planenligt ligger NASA i fas för en uppskjutning klockan 00:39, svensk tid, den 12 juli. Den officiella nedräkningen kommer i sådana fall att starta klockan 04:00, svensk tid, den 9 juli.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.